Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

2. WŁO 143. Primitivo del Salento "Eventus" 2015

 

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Primitivo. Doskonałej jakości, dojrzałe winogrona zbierane są ręcznie. Powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Głęboki wiśniowoczerwony kolor, intensywny dojrzały aromat, bogate owocowe nuty (wyczuwalne zwłaszcza figi). Złożony bukiet z odrobiną wanilii. Pełne ciała, o jedwabistej teksturze, czerwone owoce i delikatne dębowe nuty w podniebieniu. Długi, elegancki finisz. Najlepsze w towarzystwie kuchni śródziemnomorskiej, do potrawek mięsnych i wyrazistych serów. Serwować w temperaturze 18-20°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2015 Mundus Vini Germania
SILVER MEDAL at the 2015 International Wine Challenge
COMMENDED at the 2014 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2013 AWC Vienna
SILVER MEDAL at the 2013 Mundus Vini Germania
BRONZE MEDAL at the 2013 Decanter World Wine Awards
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico - Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Vinalies Overseas China
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico - Verona
SILVER BEST IN CLASS at the 2008 I.W.S.C. International Wine and Spirit Competition

WŁO 010. Trivium Salice Salentino DOC Riserva 2005

REGION:Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane ze szczepów negro amaro i malvasia przez Luigiego en Seconda Martini. Przyjemny czerwony kolor. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy.Smak świeży, zdecydowany z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

WŁO 073. Primitivo del Salento, Torre Bianca 2016

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 074. Sangiovese Pulgia IGT 2016 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

WŁO 075. Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

WŁO 129. Negroamaro Salento Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Giordano Vini w 100% ze szczepu Negroamaro. Piękny, intensywny, ciemnopurpurowy kolor z ciemnofioletowymi refleksami.. Mocne aromaty czarnej porzeczki i wiśni z nutami ziół (tymianek). W ustach pełne, bogate i zaskakująco miękkie. Dobrze zrównoważone, z długim, łagodnym finiszem. Doskonałe do mięs i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina.

 

WŁO 142. Chardonnay Salento Organic


REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Chardonnay. Żyzna gleba, ciepłe słońce w ciągu dnia i morskie bryzy nocą zapewniają najlepsze warunki do uprawy winogron. Suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie ekologicznej - w winnicy używa się jedynie naturalnych produktów, o czym zaświadcza certyfikat ICEA. Ręczny zbiór winogron, winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dzięki fermentacji w temperaturze 10-12°C wino długo nabiera aromatów pochodzących z samych gron. Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat intensywny – na początku pojawiają się owoce tropikalne, następnie dojrzałe owoce i nuty charakterystyczne dla Chardonnay, takie jak banan, brzoskwinia czy ananas.W smaku doskonale wyważona świeżość oraz struktura typowego wina z południa Włoch. Przyjemna kwasowość oraz mineralność zbalansowane i wzmocnione dobrą strukturą wina.

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2017 Berliner Wein Trophy
90 Points - Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani - Luca Maroni
SILVER MEDAL at the 2014 Concours Mondial - Bruxelles
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
COMMENDED at the 2014 Decanter World Wine Awards

WŁO 144. Rosso Puglia Organic 2015


REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Apulia jako kupaż apulskich szczepów winogron. Wino wytwarzane jest wyłącznie z certyfikowanych i wyselekcjonowanych ekologicznych winogron uprawianych na gliniastej i wapiennej glebie Apulii. Morze i postrzępiona linia brzegowa znajdują się w niedalekiej odległości od winnic, w połączeniu z doskonałym nasłonecznienie terenu dają idealne warunki do dojrzewania winogron. Morska bryza przyczynia się do twardnienia skórki, w której skoncentrowane są najważniejsze dla wina aromaty. Ręczny zbiór winogron pod koniec października, winifikacja w kadziach z nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze – tak, by utrzymać całą charakterystykę organoleptyczną użytych szczepów. Głęboki, ciemnoczerwony kolor, intensywny aromat dojrzałych owoców (zwłaszcza jeżyn, malin i jagód). W smaku pełne ciała z wyczuwalną gorzką czekoladą w finiszu. Idealne do wyrazistych dań, czerwonego mięsa i dziczyzny, młodego i dojrzałego salami. Temperatura serwowania: 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
93 Points - Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani - Luca Maroni SILVER MEDAL at the 2015 Berliner WeinConcours Amphore 2018: Médaille d'orInternational Wine Challenge 2018 UK : Médaille de bronze Trophy SILVER 

 

WŁO. Primitivo di Manduria DOC "Collection"

wkrótce w ofercie

REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

WŁO. Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

xWŁO 127. Verdeca Pinot Grigio Puglia igt Giordano Vini 2013

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne (4 gramy cukru na litr), z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez winnicę Giordano Vini ze szczepów Verdeca z Valle d'Itria oraz z Pinot Grigio z gorącej, południowej części Apulii. Słomiano-żółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i cytrusy. Smak bogaty, pełny i gorący z wyraźnie wyczuwanymi brzoskwiniami. Przyjemne wino, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu, ryżu i daniami wegetariańskimi. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

wino niedostępne

xWŁO 128. Primitivo di Manduria DOC, "Alberello" Giordano Vini 2012

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne (6,5 grama cukru na litr) z południowych Włoch, z regionu Apulia, z gminy Manduria słynnej jako najlepsze na świecie miejsce do uprawy szczepu Primitivo. Produkowane przez winnicę Giordano Vini w 100% z Primitivo. Starzone w beczkach z francuskiego dębu przez ponad 12 miesięcy. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy - głównie fig i konfitur śliwkowych, przez który przebijają się lekkie nuty wanilii, tytoniu, dymu. Smak przyjemny i zdecydowany - ciemne, dojrzałe owoce dają wrażenie leciutkiej słodyczy na początku, a dojrzałe taniny gwarantują wytrawny, wyjątkowo długi finisz. Wspaniałej klasy wino, doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na 2-3 godziny przed spożyciem jeszcze poprawi przyjemność picia tego wina. Potencjał starzenia – wino zarówno do natychmiastowego spożycia, jak i do przechowywania do 8 lat.

NAGRODY:
Nagrodzone wieloma medalami i odznaczeniami między innymi:
GOLD MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition,
SILVER MEDAL at the 2014 International Wine Challenge,
GREAT MENTION at the 2014 Vinitaly Enologico - Verona,
GREAT MENTION at the Vinitaly Enologico - Verona,
DOUJA D'OR AWARD at the Douja d'or - Asti,
SILVER MEDAL at the Decanter World Wine Awards,
SILVER MEDAL at the International Wine Challenge,
GOLD MEDAL + GOLD LION at the Prà Maggiore
oraz wieloma innymi.

wino niedostępne

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź