Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

1. WŁO 140. Villa Teresa Chardonnay Frizzante (BIO)

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, musujące, półwytrawne (12 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Chardonnay uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat jabłek i miodu. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak udoskonalony przez drobne bąbelki. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do ryb, białych mięs, potraw z ryżu i makaronu może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

AUS 011. Jack Duggan Chardonnay South Australia 2015

REGION: Południowa Australia
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane w Południowej Australii w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, wyczuwalne owoce – dominują limonki, melony, zielone jabłka. Smak pełny, bogaty – głównie egzotycznych owoców, ale można też znaleźć lekkie nuty mineralne typowe dla Chardonnay. Finisz długi i przyjemny, lekko dębowy, Przyjemne, aromatycznie, odświeżające wino z nutą tropikalną. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

AUS 016. Jack Duggan Semi-Sweet White South Australia

 

REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, półsłodkie (24 g/l cukru), australijskie. Produkowane ze szczepów Semillon i Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat świeży i owocowy – dominują owoce tropikalne. Delikatne i łatwe do picia wino. Doskonałe do białych mięs, ryb, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt słodkich deserów. Może być też pite jako delikatnym aperitif. Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

CHI 023. Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.

FRA 014. Lanson Demi-Sec

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA 015. Lanson Black Label

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 016. Lanson Black Label Magnum

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir - 50%, Pinot Meunier - 15%, z jednego białego, Chardonnay - 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 017. Lanson Black Label 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 018. Lanson Black Label 200 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 019. Lanson Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana różowa szampana Lanson. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 53%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 32% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu (40-50) winifikowanych osobno gatunków winogron. Czysta, różowa barwa. Aromat podobny do Lanson Brut Black Label, ale z lekka nutą czerwonych owoców. W smaku harmonia pomiędzy świeżością i krągłością. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs oraz świeżych deserów owocowych

FRA 020. Lanson Gold Label 1997, 1998

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana rocznikowa szampana Lanson. Produkowany tylko w tych latach, gdy rocznik jest dostatecznie dobry. Wytwarzany z dwóch szczepów winogron: ciemnego Pinot Noir - 52% i białego – Chardonnay 48% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw Crus, głównie Cramant, Oger (Chardonnay) i Verenay (Pinot Noir). Starzony 5 lat w butelkach. Barwa słomkowa, tworzy delikatną pianę oraz charakterystycznymi drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach słodkich przypraw i świeżość ziół. Smak pełny, złożony. Mocny szczep Pinot Noit nadaje mu strukturę, a delikatny owocowy Chardonnay elegancką długość. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, przy specjalnych posiłkach. Pasuje również doskonale do ryb i drobiu.

FRA 032.Lanson Noble Cuvee Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.

FRA 071. Lanson Demi-Sec 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA BUR 014. Domaine De La Mandeliere Chablis 2015

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, kwiatowo-owocowy. Smak świeży, orzeźwiający, o nieco metalicznym, mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC.

FRA BUR 015. Domaine De La Mandeliere Chablis 1er Cru 2008

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. Jedno z najbardziej znanych białych win świata w świetnym wydaniu, klasy 1-er Cru. Monts de Milieu uważane jest za jedno z najlepszych 1-r Cru z 29 obecnie istniejących. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonkawymi przebłyskami. Aromat delikatny, świeży, kwiatowy – głównie kwitnących akacji. Smak pełny, bogaty, ale zarazem delikatny, o nieco metalicznym mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako świetnej klasy aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. Można je przechowywać do 8 lat.

FRA BUR 019. Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.

FRA BUR 020. Bourgogne Chardonnay 2013 Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owoców i roślin takich jak akacja i głóg. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny aperitif.

FRA BUR 021. Bourgogne Chardonnay 2010 « Vinifié En Fût » Burgundia d'Or, Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Doskonały przykład tego jak powinien smakować bardzo dobrej klasy biały Burgund. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat mocny, bardzo przyjemny owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Starzenie w beczkach dębowych nadaje mu niezwykłą krągłość i złożoność. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny aperitif.

NAGRODY:
Złoty medal na targach wina Burgondia d’Or 2009.

HIS 75. Estilo 21 Chardonnay DO La Mancha 2016

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie La Mancha w Hiszpanii w 100% ze szczepu Chardonnay. Przyjemne, owocowe, pełne ciała i z dobrą strukturą. Najlepsze schłodzone do temperatury 12 stopni.

 

IZR 003. Yarden Chardonnay, White 2009

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepu Chardonnay. Fermentacja przebiega częściowo w małych beczkach z dęby francuskiego, w 50% w nowych, następnie jest starzone na drożdżach „sur lie” przez 7 miesięcy. Wino delikatne i świeże. W nosie i w ustach wyczuwalne dojrzałe gruszki, jabłka i owoce cytrusowe z lekką nutą dębową i charakterystyczna wanilia w tle. Długi i atrakcyjny finisz. Polecane do różnorodnych potraw: od sushi do pieczonych kurczaków. Świetnie pasuje do potraw ze śmietaną czy tych z nutą dymu np. wędzonych, ale też do owoców morza, ryb i białych mięs. Najlepsza temp. serwowania: 10-14°C.

USA 006. Ocean Bay California White

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino amerykańskie, białe, wytrawne. Produkowane w Kalifornii. Wyprodukowane ze szczepów Colombard, Chardonnay, Chenin Blanc. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak melon i gruszki. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć jednak nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

USA 008. Ocean Bay California Chardonnay 2013

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino, białe, wytrawne. Pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Intensywny aromat owoców takich jak liczi, melon oraz zapach świeżo skoszonej trawy. Smak orzeźwiający, owocowy z przewagą gruszek i brzoskwiń. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-11ºC.

 

WŁO 050. Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 072. Trebbiano d'Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

WŁO 093. Villa Martino Bianco

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane z typowych szczepów tego regionu: Cortese, Favorita, Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor. Aromat owocowo-roślinny, świeży i przyjemny. W smaku odświeżające, delikatne i owocowe. Proste, łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

WŁO 095. Piemonte Chardonnay D.O.C. Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – owocowy, świeży i przyjemny, z dominacją zapachu jabłek. W smaku przyjemnie wytrawne, odświeżające, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

WŁO 117. Chardonnay I.G.T. Forli ” Monte Poggiolo” Frizzante 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino włoskie, białe, musujące, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay metodą drugiej fermentacji naturalnej. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

 

WŁO 118. Chardonnay I.G.T. Forli 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ:Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Po winifikacji w silosach, w końcowej fazie starzone w beczkach dębowych tzw. barriques. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C

WŁO 142. Chardonnay Salento Organic


REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Chardonnay. Żyzna gleba, ciepłe słońce w ciągu dnia i morskie bryzy nocą zapewniają najlepsze warunki do uprawy winogron. Suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie ekologicznej - w winnicy używa się jedynie naturalnych produktów, o czym zaświadcza certyfikat ICEA. Ręczny zbiór winogron, winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dzięki fermentacji w temperaturze 10-12°C wino długo nabiera aromatów pochodzących z samych gron. Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat intensywny – na początku pojawiają się owoce tropikalne, następnie dojrzałe owoce i nuty charakterystyczne dla Chardonnay, takie jak banan, brzoskwinia czy ananas.W smaku doskonale wyważona świeżość oraz struktura typowego wina z południa Włoch. Przyjemna kwasowość oraz mineralność zbalansowane i wzmocnione dobrą strukturą wina.

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2017 Berliner Wein Trophy
90 Points - Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani - Luca Maroni
SILVER MEDAL at the 2014 Concours Mondial - Bruxelles
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
COMMENDED at the 2014 Decanter World Wine Awards

WŁO 155. Camul Bianco del Camul DOC Venezia 2014

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Veneto ze szczepów Pinot Grigio i Chardonnay. Starzone przez 6-8 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 8 miesięcy w butelkach zyskując wspaniały, maślany smak oraz doskonałą strukturę. W aromacie można wyczuć nuty suszonych kwiatów i siana. Polecane w temperaturze 12-13 stopni do risotto, zup rybnych, białych mięs i serów.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź