Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

2. WŁO 146. Nero d'Avola Terre Siciliane "Eventus" 2015

 

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d'Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico - Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico - Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards

2. WŁO 168. Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane  ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif. 
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

2. WŁO 169. Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%

“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni
 
NAGRODY:
Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal
 

2. WŁO 170. Primitivo di Manduria DOC "Collection", Giordano Vini

nowość


REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcjij tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjatkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanili, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu - który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z  bogatymi i mięsnymi daniami kuchni środziemnomorskiej, takimi jak grilowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik z motywem świątecznym (edycja limitowana).

 

NAGRODY:
Wielokrotnie nagradzane na światowych konkursach win, między innymi:
GOLD MEDAL at the 2017 Mundus Vini Germania
GOLD MEDAL at the 2015 Mundus Vini Germania
SILVER MEDAL at the 2015 Asia Wine Trophy
BRONZE MEDAL at the 2015 I.W.S.C. International Wine and Spirit Competition
COMMENDED at the 2015 Vinitaly Enologico - Verona
DOUBLE GOLD at the 2015 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 AWC Vienna
BRONZE MEDAL at the 2014 Decanter World Wine Awards
DOUJA D'OR AWARD at the 2014 Douja d'or - Asti

 

 

2. WŁO 171. Amarone della Valpolicella DOCG, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w apleacji DOCG Valpolcella. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych jakościowych win włoskich. Zlożone, ale nie trudne do picia, początkowo dojrzewa w drewnie, następnie w butelkach by osiągnąć pełną dojrzałość. Jedna z oboowiązkowych pozycj w piiwniczce prawdziwego milośnika win. Wino jest głeboko ciemnoczerwone i pełne.W aromacie ciepłe, bogate i zachęcające: dojrzałe czerwone owoce są elementem przewodnim niezwykle złożonego bukietu. Na podniebieniu utrzymuje niezwyklą harmonię między delikatnością a ekspresyjną mocą. Idealne do dań mięsnych, dziczyzny i przyprawionych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 15%
 
 

3. WŁO 023. Montepulciano d'Abruzzo DOC 2016, Francesco I

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzji. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano przez Cesare Salvadori NC. Starzone w beczkach dębowych przez sześć miesięcy. Intensywny ciemnoczerwony kolor. Aromat przyjemny i delikatny. Smak wytrawny i łagodny z delikatnymi taninami. Doskonałe mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 18 stopni.

4. WŁO 161. Merlot Il Tralcetto DOC Piave 2015

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Merlot. Starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy, a następnie jeszcze 4 miesięce w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, z wyraźnym owocem i przyprawami. W smaku ciepłe i bogate, wytrawne, pełne ciała. Długi finisz. Najlepiej podawać z pieczonym lekkim mięsem i drobiem. Serwować w temperaturze 18-20°C.

4. WŁO 162. Cabernet Il Tralcetto DOC Piave 2015, Italo Cescon

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone w dębowych beczkach przez 9 miesięcy, następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat bogaty i złożony, ale dobrze zbalansowany. Doskonały owoc i przyprawy. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Wyczuwalne noty owoców i wanilii. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C do pieczonych mięs, drobiu, dziczyzny i dojrzałych serów.

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

4. WŁO 163. Valpolicella Ripasso Superiore Ca’della Scala 2014

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella Produkowane ze szczepów Corvina e Corvinone (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat.  Zaskakująca  łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego.  Przepiękny, purpurowo-czerwony  kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz  mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

 

Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjatkową prezentację.

5. HIS 69. Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Wino odpowiednie dla wegan.



NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016.

5. HIS 70. Luzon Roble DO Jumilla 2015

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców oraz słodkich przypraw i nuta dymu pochodzące od dębu amerykańskiego. W smaku bogate, intensywne, świeże, z dojrzałymi i słodkimi taninami, dymem i nutą dębową. Doskonałe do wszystkich mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych, potraw z ryżu oraz średnio dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 10 lat).

NAGRODY:
Brązowy Medal Certamen de Calidad de los Vinos de Jumilla 2014
86 Punktów Guia Peñin 2016
90 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016

5. HIS 71. Altos de Luzon DO Jumilla 2011

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016
i wiele innych

5. WŁO 019. Mastro Bruno, Chianti Riserva DOCG 2011

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 90% oraz Cabernet - 10% Najsłynniejsze wino włoskie, klasy Riserva. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat owoców i przypraw z charakterystyczną waniliową nutą. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

NAGRODY:
88 punktów Decanter 2016

5. WŁO 091. Bernardino, Chianti DOCG 2014

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem "Dyplom de Merita" na IX selezione dei vini di Toscan.

5. WŁO 092. Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2013, Supertuscan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia ze szczepów Sangiovese 85%, 10% Merlot, 5% Cabernet. Jest to tzw. Supertuscan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską, ze szczepu klasycznego dla tego regionu w połączeniu z szczepami bordoskimi. Najlepsze wino danej winnicy. Zarówno fermentacja alkoholowa jak i malolaktyczna przeprowadzane są w dębowych kadziach. Następnie wino jest starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, oraz aksamitnych tanin. Wysokiej klasy wino. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

NAGRODY:
Gambero Rosso - 2 Bicchieri Complimenti da Guida di Luca Maroni
Diploma di Gran Menzione Vinitaly Riconoscimento Speciale Selezione dei Vini di Toscana
"Dyplom de Merita" IX Selezione dei Vini di Toscana

6. HIS 083. Volantis Merlot Medium Dry 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

 

Wino hiszpańskie czerwone, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Merlot. Wino o intensywnie wiśnioworubinowej, eleganckiej i połyskliwej barwie. Aromaty kwiatowe z nutą migdałów, orzechów laskowych, wanilii, karmelu i dojrzałych owoców. W smaku zrównoważone, z miękkimi taninami, pełne ciała, o umiarkowanej kwasowości. Doskonałe do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
 

6. HIS 085. Volantis Cabernet Sauvignon Dry 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze
szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywna wiśnioworubinowa barwa z granatowymi i pomarańczowymi przebłyskami. Aromaty kwiatowe z nutami suszonej śliwki, czarnej wiśni, karmelu i cynamonu.W smaku zrównoważone, owocowe i pełne ciała, z umiarkowaną kwasowością, wysoką intensywnością oraz długim finiszem. Doskonale pasuje do wszelkich mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
 

6. HIS 086. Volantis Tempranillo Special Selection 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Czerwona barwa z fioletową obręczą. Aromat świeży i bardzo owocowy, z wyczuwalnymi nutami malin, porzeczek, śliwek, tytoniu, wanilii i ziół.
Ciało umiarkowane, miękkie i owocowe, okrągłe i dobrze zrównoważone, z delikatną pikantną nutą. Doskonałe do wszystkich rodzajów ryb, mięs i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 13%.

 

Wino polecane na prezent ze względu na ozdobną etykietę ze złotymi elementami.

7. FRA 041. Cuvée Olivettes Rouge 2016

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Langwedocji. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 35%, Carignan 25%. Zawartość alkoholu 14%. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas wiwifikacji wynosi 24-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-4 lata. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

7. FRA 043. Vignelacroix Rouge 2017, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

 

Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

 

 

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019 

7. FRA 044. Vignelacroix Rouge 2012 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grilowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach,każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

9. AFR 013. Rhanleigh Cabernet Sauvignon, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Pełne bogatch aromatów, zwłaszcza porzeczki. Pełne ciała, w smaku wyczuwalna soczysta śliwka. Wyjątkowo wszechstronne wino, można parować z szeroką gamą dań, zwłaszcza mięsnych. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

 

9. AFR 014. Rhanleigh Merlot, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Wyraźny aromat porzeczki i śliwki dopełniony delkatnymi nutami kawy i czekolady. Delikatne taniny, dobra struktura i długi, miękki finisz. Polecane do mięs i serów w temperaturze około 18°C.

9. AFR 014. Rhanleigh Pinotage, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Intensywny aromat czekoladowo-kawowy z eleganckimi akcentami suszonych śliwek, bananów, a także borówek. Zachwyca delikatną pikantną nutą na podniebieniu. Wyjątkowo ciekawe afrykańskie wino. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.

9. FRA BX 059. Château Labadie 2014 Medaille d‘Or, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie stare by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.

NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON

9. FRA BX 153. Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.

Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami - wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

 



NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d'Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d'Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

9. HIS 044. La Llave Roja 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%.Nagrodzone srebrnym medalem na International Wine Guide 2012, Spain. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012

9. HIS 045. Carlos Plaza Joven 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świetnie zrównoważone, dominują owoce i taniny. Młode wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, potraw z grilla, mięs i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the International Wine Guide 2012, Spain
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012
Penin Guide 2012: 88 points: Very Good (*****).

 

9. HIS 046. Carlos Plaza Roble 2009

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 70%, Syrah 15% i Merlot 15%. Starzone 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy - głównie dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, z leciutką nutą dymu, wanilii, przypraw i kakao w tle. W smaku świetnie zrównoważone, zdecydowane i z charakterem, ale przyjemne do picia – początkowo dominują owoce i dojrzałe taniny, później pojawia się likier kawowy. Świetnie pasuje do bardzo różnorodnych potraw od mięs, pieczeni z grilla, wędlin, przystawek, pizzy i warzyw poprzez ryby z frytkami aż do gorzkiej czekolady. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge,
Silver Medal on the International Wines & Spirits Contest CINVE, Sevilla 2011
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011,
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012,
Intervinos Guide 2012: 88 Points: Very Good,
Best Wine at his category at the Wines of the Museum Contest, Extremadura 2012.

9. WŁO 154. Camul Cabernet Sauvignon DOC Venezia 2011

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Wenecji w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone przez 18 do 24 mięsięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6-8 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat winny z wyczuwalnymi przyprawami, lekko ziołowy. Doskonałe do dziczyzny, grillowanych mięs oraz do parmezanu, jednak można się nim delektować także poza posiłkami. Najlepsza temperatura serwowania: 18-20 stopni. 

NAGRODY:
Złoty medal na konkursie "Sélections Mondiales des Vins" 2019

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź