Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

1. WŁO 066. Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

1. WŁO 152. Pecc'oro Villa Teresa Frizzante Bio

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

 

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogorna uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś.

 

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

 

 

7. FRA 073. Vignelacroix Rosé 2017, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie wingron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Calkowita produkcja wynosi około 8000 butelek.W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piekny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

ARG 017. Tosco Alto Mendoza Red

REGION: Mendoza
KRAJ: Argentyna
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino argentyńskie, czerwone, wytrawne. Produkowane ze szczepów Bonarda, Tempranillo, Malbec. Piękny, intensywny ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami. Przepełnione intensywnym aromatem świeżych przypraw, dobrze zbalansowanym z zapachem dojrzałych owoców – głównie malin, jeżyn, czerwonych porzeczek. W smaku przyjemne i dobrze zrównoważone. Taniny są delikatne, a koniec długi. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

FRA 012. Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

FRA 014. Lanson Demi-Sec

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA 015. Lanson Black Label

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 016. Lanson Black Label Magnum

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir - 50%, Pinot Meunier - 15%, z jednego białego, Chardonnay - 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 017. Lanson Black Label 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 018. Lanson Black Label 200 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 019. Lanson Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana różowa szampana Lanson. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 53%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 32% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu (40-50) winifikowanych osobno gatunków winogron. Czysta, różowa barwa. Aromat podobny do Lanson Brut Black Label, ale z lekka nutą czerwonych owoców. W smaku harmonia pomiędzy świeżością i krągłością. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs oraz świeżych deserów owocowych

FRA 020. Lanson Gold Label 1997, 1998

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana rocznikowa szampana Lanson. Produkowany tylko w tych latach, gdy rocznik jest dostatecznie dobry. Wytwarzany z dwóch szczepów winogron: ciemnego Pinot Noir - 52% i białego – Chardonnay 48% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw Crus, głównie Cramant, Oger (Chardonnay) i Verenay (Pinot Noir). Starzony 5 lat w butelkach. Barwa słomkowa, tworzy delikatną pianę oraz charakterystycznymi drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach słodkich przypraw i świeżość ziół. Smak pełny, złożony. Mocny szczep Pinot Noit nadaje mu strukturę, a delikatny owocowy Chardonnay elegancką długość. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, przy specjalnych posiłkach. Pasuje również doskonale do ryb i drobiu.

FRA 056. Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

FRA 071. Lanson Demi-Sec 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA 72. Château Treilles 2014, Cahors

 

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

 

FRA BX 150. Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

FRA ROD 001. Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

FRA ROD 008. Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

HIS 011. Alsina&Sarda Semi-Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, raczej półsłodkie niż półwytrawne (zawartość cukru około 20 g/litr), produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną, identyczną z tą używana przy produkcji szampanów - druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i łagodny, półwytrawny, lekko słodkawy, bardzo owocowy wyczuwalny miodowy posmak. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10°C do sałat, serów, niezbyt słodkich deserów i jako przyjemny aperitif.

HIS 012. Alsina&Sarda Seco

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, lekko wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane w 40% ze szczepu Macabeo, 40% Xarello, 20% Parellada. Zawartość cukru około 10 g/litr. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów-druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Ładny, przyjemny, jasny kolor. Aromat delikatnie przyprawowy, wyczuwalne zielone zioła. Smak świeży i delikatnie wytrawny. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8 °C do ryb, sałat, serów i jako przyjemny aperitif.

HIS 013. Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów - druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

HIS 017. Pagos De Labarca 2004, Rioja DOC Tinto Gran Reserva

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesta w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 30 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 36 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Elegancki aromat dojrzałych owoców, świetnie zrównoważony przez zapach dębu, skóry i wanilii, a także dymu - charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku aromatyczne, świetnie wyważone. Świetnej jakości najsłynniejsze wino hiszpańskie, najwyższej klasy Gran Reserva. Szczególnie polecane mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

HIS 035. Finca La Barranca 2011 , Rueda DOC Blanco

REGION: Rueda
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rueda - miejsca skąd pochodzą najlepsze białe wina hiszpańskie. Wytwarzane w 80% ze szczepów Verdejo, 10% Viura i 10% Sauvignon Blanc. Piękny jasno-słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat owocowy - głównie zielonych jabłek, brzoskwiń i melonów, ale z lekka nutą kwiatową. W smaku dobrze zbudowane, pełne ciała, eleganckie. Znajdujemy zarówno owoce tropikalne - takie jak ananasy, mango czy passiflora- jak i lekkie nuty kwiatowe. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw z ryżu, niezbyt dojrzałych serów, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

HIS 049. Invicto Semi Seco Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, półsłodkie (33 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy : Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 24 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki i lekka słodycz podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów oraz do deserów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

HIS 050. Invicto Brut Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, lekko wytrawne (5,4 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy: Macabeo, Xarello i Parellada z leciutkim dodatkiem Chardonnay. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 30 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

HIS 79. HOLIDAY GOLD

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe (złote)
RODZAJ: musujące słodkie, PERŁOWE

 

Lekkie hiszpańskie wino perłowe, musujące, białe, słodkie - produkowane w rejonie La Mancha, ze szczepów Airen i Moscatel. Przyjemny, jasny kolor. Przy delikatnym potrząsaniu butelką, wewnątrz uwidacznia się niesamowity złocisty blask. Świetna propozycja na efektowny prezent.

HIS 80. HOLIDAY SILVER

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe (srebrne)
RODZAJ: musujące słodkie, PERŁOWE

 

Lekkie hiszpańskie wino perłowe, musujące, białe, słodkie - produkowane w rejonie La Mancha, ze szczepów Airen i Moscatel. Przyjemny, jasny kolor. Przy delikatnym potrząsaniu butelką, wewnątrz uwidacznia się niesamowity srebrny blask. Świetna propozycja na efektowny prezent.

HIS 81. HOLIDAY BRONZE

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe (brąz)
RODZAJ: musujące słodkie, PERŁOWE

 

Lekkie hiszpańskie wino perłowe, musujące, białe, słodkie - produkowane w rejonie La Mancha, ze szczepów Airen i Moscatel. Przyjemny, jasny kolor. Przy delikatnym potrząsaniu butelką, wewnątrz uwidacznia się niesamowity brązowo-złocisty blask. Świetna propozycja na efektowny prezent.

POR 03. Espigueiro Vinho Verde D.O.C. 2015

 

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (6,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Trajadura i Arinto. Po nalaniu do kieliszka powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

POR 04. Casa de Compostela Vinho Verde D.O.C. 2015

 

REGION: Minho
KRAJ: Portugalia
KOLOR: białe
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (3,9 g cukru/l) pochodzące z najbardziej wysuniętej na północ prowincji Portugali – Minho, gdzie znajduje się jeden z najsłynniejszych regionów winiarskich kraju – Vinho Verde. Produkowane i butelkowane przez Casa Agricola de Compostela ze szczepów Loureiro, Arinto i Trajadura. Po nalaniu do kieliszka na powierzchni pojawia się lekka musująca piana, wytworzona przez dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji w butelce. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują owoce. W ustach lekkie, świeże i orzeźwiające z nutą owocową.Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu, zupami, warzywami, ostrygami, lekkimi potrawami z makaronu oraz z delikatnymi serami. Polecane też do białych mięs i dań wegetariańskich. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

NAGRODY:
Srebrny medal na Silver Medal Catavinum World Wine & Spirits Competition 2016.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź