Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

Chateau Siran, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel 2006

REGION: Margaux (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

86 punktów Roberta Parkera

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan Rouge 1993

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punktów Roberta Parkera

CHI 013. Viña San Alberto Cabernet Sauvignon - Merlot Central Valley 2010 Rouge

REGION: Central Valley
KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, czerwone, wytrawne. Pochodzi z winnic położonych w Central Valley. Wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvignon i Merlot. Zawartość alkoholu 12,5%. Piękny, intensywny, purpurowoczerwony kolor, elegancki smak owoców i przypraw. Przyjemne, lekko wytrawne wino. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i serów. Najlepsze w temperaturze około 17°C.

CHI 019. Tillion II Vineyard Selection Cabernet Sauvignon, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, czerwone, wytrawne, w 100% Cabernet Sauvignon, pochodzące z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard . Piękna ciemnoczerwona barwa, intensywny, słodki aromat dojrzałych owoców – głownie jeżyn. W smaku wyczuwalne taniny zrównoważone przez lekko słodkawe nuty owocowe. Na końcu pojawia się lekki posmak wanilii. Przyjemne, dobrze zrównoważone, wytrawne o podwyższonej jakości wino, typowe dla Ameryki Południowej. Doskonałe do wszystkich mięs, wędlin, pizzy i serów, szczególnie polecane do mięs z grilla.
Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

CHI 023. Tillion III Vineyard Reserva Chardonnay, Cachapoal Valley DO 2006

REGION: Cachapoal
KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, białe, wytrawne, 100% Chardonnay pochodzący z doliny Cachapoal. Produkowane i butelkowane w Chile przez Gerrdo Butron Vineyard. Zawartość alkoholu 13,5%. Bardzo intensywny, jak na białe wino, świeży aromat – głównie przypraw, dymu i wanilii. W smaku te same nuty co w aromacie. Przyjemne, orzeźwiające, bardzo dobre, wytrawne wino chilijskie klasy Reserva. Doskonałe do białych mięs, ryb, sałat i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12°C.

CHI 029. El Aromo Varietal 2009, DO Maule Valley Cabernet Sauvignon

REGION: Maule Velley
KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino chilijskie, czerwone, delikatnie wytrawne (3,5 g cukru/l) pochodzi z regionu Maule Valley. Produkowane i butelkowane w Chile przez Vina El Aromo. 100% Cabernet Sauvignon. Starzone w beczkach z dębu amerykańskiego przez okres 2 miesięcy. Piękny, intensywny, ciemnoczerwony kolor młodego wina z rubinowymi refleksami. Przepełnione aromatem przypraw, dojrzałych śliwek i jagód, z nutą tytoniu i dymu. W smaku młode, świeże, mimo swojej wytrawności daje wrażenie lekkiej słodyczy. Taniny są delikatne, dobrze zrównoważone. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, drobiu, potraw z makaronu, pizzy oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

CHI 034. El Pico Red

KRAJ: Chile
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino chilijskie czerwone, wytrawne o pięknej, rubinowoczerwonej barwie. Uwodzicielski aromat świeżych owoców, takich jak śliwka, jeżyna czy figa, wyczuwalne również nuty ziołowe. Doskonałe zwłaszcza do mięs, szczególnie pieczonych i grillowanych, gulaszu, potraw z makaronu, pizzy oraz serów. Serwować w temperaturze 16-18 stopni.

Zawartość alkoholu 12,5%

CHI 035. El Pico White

KRAJ: Chile
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino chilijskie białe, wytrawne. Jasny, słomkowożółty kolor. W smaku dobrze zbalansowane, eleganckie, odświeżające. W aromacie wyczuwalne owoce tropikalne, takie jak morela, melon, ananas czy papaja. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, zup, owoców morza i białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku – polecane też jako delikatny aperitif.  Najlepsze schłodzone do temperatury 9-11 stopni.

Zawartość alkoholu 12,5%

FRA 012. Charmeroy Brut

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, białe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii wyłącznie z białych winogron głównie ze szczepów Ugni blanc, Colombard, Chenin, Folle Blanche, Menu Pineau. Przyjemne, odświeżające wino. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone jako aperitif.

FRA 013. Champagne Etienne Dumont

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International Szampan biały, wytrawny. Barwa słomkowa z bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb oraz jako składnik kiru.

FRA 014. Lanson Demi-Sec

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA 015. Lanson Black Label

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 016. Lanson Black Label Magnum

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir - 50%, Pinot Meunier - 15%, z jednego białego, Chardonnay - 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 017. Lanson Black Label 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 018. Lanson Black Label 200 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

FRA 019. Lanson Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana różowa szampana Lanson. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 53%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 32% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu (40-50) winifikowanych osobno gatunków winogron. Czysta, różowa barwa. Aromat podobny do Lanson Brut Black Label, ale z lekka nutą czerwonych owoców. W smaku harmonia pomiędzy świeżością i krągłością. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs oraz świeżych deserów owocowych

FRA 020. Lanson Gold Label 1997, 1998

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Odmiana rocznikowa szampana Lanson. Produkowany tylko w tych latach, gdy rocznik jest dostatecznie dobry. Wytwarzany z dwóch szczepów winogron: ciemnego Pinot Noir - 52% i białego – Chardonnay 48% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw Crus, głównie Cramant, Oger (Chardonnay) i Verenay (Pinot Noir). Starzony 5 lat w butelkach. Barwa słomkowa, tworzy delikatną pianę oraz charakterystycznymi drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach słodkich przypraw i świeżość ziół. Smak pełny, złożony. Mocny szczep Pinot Noit nadaje mu strukturę, a delikatny owocowy Chardonnay elegancką długość. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, przy specjalnych posiłkach. Pasuje również doskonale do ryb i drobiu.

FRA 032.Lanson Noble Cuvee Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.

FRA 039. Latour De France 2004

REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.

FRA 042. Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

FRA 056. Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

FRA 057. Lanson Black Label Jeroboam 3 l

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

3 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezeznt na specjalne okazje.

FRA 058. Lanson Black Label Mathusalem 6 l

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

6 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezent na specjalne okazje.

FRA 062. Blason 2006 Medaille d'Or

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 25%, Syrah 60%, Carignan 15%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 28 hl/hektar. Całkowita produkcja – 5 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 30 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 12 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 5-8 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

NAGRODY:
*SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS CITTA DEL VINO / SELECTION DU MAIRE - ROME MAI 2008
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS NATIONAL DES VIGNERONS INDÉPENDANTS 2008.

FRA 063. Cuvee Juliette 2016

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne


Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Syrah 70%, Grenache 20%, Carignan 10%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 26 hl/hektar. Najlepsze wino tego producenta. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 25 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 5-7 lat. Najlepsze w temperaturze 16ºC.

FRA 065. Marquis De La Houllière 2007

REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Dobrej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „ Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache - butelkowane w chateau. Piękna czerwona barwa. Lekki aromat wanilii, charakterystyczny dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalnymi owocami cytrusowymi, suszonymi figami i zapachem jesiennych liści. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, jagody i przyprawy. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs i serów.

 

FRA 069. Parchemin Oaked Cdr Villages 2006

REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.

FRA 071. Lanson Demi-Sec 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

FRA 72. Château Treilles 2014, Cahors

 

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

 

FRA ALZ 001. Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź