Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

WŁO 041. Villa Silvia, Trebbiano IGT Toscana 2011

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne pochodzące z Toskanii . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Trebbiano. Słomianożółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, dosyć delikatny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, z przyjemnym posmakiem goryczki. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 9-10°C.

 

WŁO 043. Barbera d'Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Ma intensywny rubinowo-czerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowo-czerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

WŁO 044. Dolcetto d'Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION:Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Dolcetto. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny - wyraźnie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Smak wytrawny, zdecydowany, koniec z lekkim posmakiem migdałów. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno do grillowanych jak i tych przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów, pizzy, przekąsek. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

WŁO 045. Nebbiolo d'Alba D.O.C. Villa Martino 2005

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR:czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. Ma intensywny rubinowoczerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowoczerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych), ale także do pizzy, makaronów oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

WŁO 046. Barolo D.O.C.G. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Kolor czerwonogranatowy z pomarańczowymi refleksami. Charakterystyczny aromat - eteryczny, przyjemny, intensywny. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Zgodnie z prawem minimalny poziom alkoholu to 13%, a minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

WŁO 047.Sansovino Tier 1 Cabernet Sauvignon IGT Veneto 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Wytwarzane głównie ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc i Carmenère. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny, wyczuwalne łagodne taniny. Doskonałe do ciemnych mięs pieczonych lub przyrządzanych z sosem, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

WŁO 048. Sansovino Tier 1 Merlot, IGT VENETO 2011

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny. Smak delikatnie wytrawny i łagodny. Doskonałe do ciemnych mięs przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

WŁO 049. Sansovino Tier 1 Sauvignon Blanc, IGT VENETO 2010

REGION:Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino białe, lekko wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i dojrzałe owoce. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 050. Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 051. Corti Benedettine Del Padovano DOC Merlot 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii.Doskonałe zarówno do pieczonych mięs, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

WŁO 052. Corti Benedettine Del Padovano DOC Cabernet Sauvignon 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe do mięs (zwłaszcza pieczonych), potraw z ryżu i makaronów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

WŁO 053. Corti Benedettine Del Padovano DOC Pinot Grigio 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Słomkowożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Pinot Grigio aromat. Wino świeże i orzeźwiające, o eleganckiej strukturze i przyjemnym, wytrawnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z potrawami z makaronu, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

WŁO 054. Tonon Merlot D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 3,5 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy, głównie malin, z lekką nutą cynamonu. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do potraw z ryżu, makaronów, wędlin, jak i do mięs – białych i ciemnych. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 055. Tonon Cabernet Franc D.O.C. Piave 2008

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne ( 4 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Ciemny rubinowo-czerwony kolor. Aromat z przyjemną równowagą zapachu ziół i owoców leśnych. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Szczególnie polecane do mięs białych i ciemnych, zwłaszcza pieczo- nych oraz do twardych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 056. Tonon Sauvignon D.O.T. Grave del Friuli 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Słomiano-żółty kolor, typowy bukiet przypraw tak jak pieprz, papryka, szałwia i delikatne nuty mięty. Wino świeże i orzeźwiające, dobrze wyważone. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wędlin, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, białych mięs oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 057. Tonon Pinot Grigio D.O.C. Piave 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne ( 3,8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty kwiatowe i zapach świeżego siana. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, drobiu, jaj oraz z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 059. Valdobbiadene/Coneg. Spumante Prosecco Superiore DOCG-Extra Dry

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino musujące, białe, półwytrawne (16 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto. Posiada najwyższe istniejące włoskie oznaczenie DOCG. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Prosecco. Czysty słomiano-żółty kolor, z perlistymi bąbelkami. Bukiet zdecydowanie owocowy – wyczuwalne głównie brzoskwinie i jabłka. Świetnej klasy wino musujące - świeże i orzeźwiające. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, warzyw, ryb i innych lekkich dań, a także do owoców. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

WŁO 068. Grecanico Sicilia IGT Medium Sweet 2011, Poggio Al Santi

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, półsłodkie (26g cukru/l) pochodzące z Sycylii. Produkowane w 100% ze szczepu Grecanico. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu oraz świeżymi serami. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

WŁO 069. Grecanico Sicilia IGT Dry 2011, Poggio Al Santi

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne (5,3g cukru/l) pochodzące z Sycylii. Produkowane w 100% ze szczepu Grecanico. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowe - głównie jabłek i cytrusów. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu oraz świeżymi serami. Najlepsza temperatura serwowania około 8-10°C.

WŁO 070. Rosso di Montalcino D.O.C. 2009 Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem przez kolejne 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet świeżych owoców. W smaku świeże, ciepłe, pełne, miękkie. Polecane do wszystkich typów dań, ale niezbyt ciężkich, takich jak makarony z mięsnym sosem, drób, grzyby i trufle, cielęcina, wieprzowina. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

WŁO 071. Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2011, Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

93-point Wine Enthusiast. Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 36 miesięcy, a potem przez kolejne 12 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, z wiekiem nabiera granatowych połysków. Cudowny i intensywny aromat świeżych owoców, drewna, z akcentami fiołków i zapachem poszycia leśnego, konfitur z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku lekko garbnikowe, ciepłe, pełne, miękkie, o krzepkim i zrównoważonym smaku. Wspaniałe wino. Doskonałe do czerwonego mięsa, dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.

WŁO 072. Trebbiano d'Abruzzo DOC 2010, Poggio Ai Santi

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, lekko wytrawne (5,6 g/l cukru) pochodzi z regionu Abruzji, w środkowo wschodniej części kraju. Wyprodukowane w 90% ze szczepu Trebbiano, 10% – Chardonnay. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki bukiet, głównie owoców egzotycznych, w którym dominują melon i kiwi. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 8-10°C.

WŁO 073. Primitivo del Salento, Torre Bianca 2008

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Apulia. Produkowane przez Cesare Salvadori w 100% ze szczepu Primitivo. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Intensywny czerwony kolor. Aromat świeży, lekka nuta owocowa przebija się przez dominujące ciemne owoce. Smak dosyć łagodny, przyjemny, z wyczuwalnymi delikatnymi taninami i owocami. Doskonałe do przekąsek, mięs, pizzy, serów, potraw z ryżem i makaronem. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

WŁO 074. Sangiovese Pulgia IGT 2010 Medium Sweet, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie

Wino czerwone, półsłodkie (28g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe jako aperitif, do niezbyt słodkich deserów, łagodnych mięs, dań kuchni egzotycznej. Najlepsze w temperaturze 15-18°C.

WŁO 075. Sangiovese Pulgia IGT 2010 Dry, Poggio Al Santi

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, delikatnie wytrawne (6,2g cukru/l) z regionu Apulii w południowych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Głęboki, ciemnoczerwony kolor. Intensywny, przyjemny owocowy aromat z przewagą ciemnych owoców leśnych i z nutą przypraw. W smaku świeże, łagodne, owocowe. Łatwe do picia, przyjemne wino. Doskonałe do przekąsek, dań z makaronem i ryżem, czerwonych i białych mięs, pieczonych ryb, dań kuchni śródziemnomorskiej. Najlepsze w temperaturze 16- 18 °C.

WŁO 077. Villa Silvia, Chardonnay delle Venezie

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Veneto. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC w 100% ze szczepu Chardonnay. Słomiano-żółty kolor ze szmaragdowymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet owocowy, w którym z czasem pojawiają się leciutkie nuty wanilii. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb, drobiu i innych białych mięs, jajek i oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

WŁO 078. Bardolino DOC 2010, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny - głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

WŁO 079. Pinot Grigio IGT 2010, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z regionu Veneto. Zbiór ręczny. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio, fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez 4 miesiące w kadziach z dębowych, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, elegancki i subtelny bukiet z typową dla tego szczepu nutą gruszek. Smak przyjemny, delikatnie owocowy i odświeżający. Wino to ukazuje wszystkie zalety szczepu Pinot Grigio. Doskonałe jako aperitif, do przekąsek, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i owoców morza, białych mięs, niezbyt mocnych serów. Najlepsze w temperaturze 12-14°C.

WŁO 081. Corvina IGT 2010, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic, znajdujących się w regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 100% ze szczepu Corvina – znanego głownie jako podstawowa wina Valpolicella, z częściowo suszonych winogron, przy użyciu tej samej metody, która stosuje się przy produkcji Amarone. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców i przypraw. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem.

WŁO 082. Valpolicella Ripasso Superiore DOC 2009, Tenuta Valleselle

REGION: Vento
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 80% ze szczepu Corvina, 15% Rondinella, 5% Molinara przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub Recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź