5. HIS 69. Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Wino odpowiednie dla wegan.
NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016.
5. HIS 70. Luzon Roble DO Jumilla 2015
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców oraz słodkich przypraw i nuta dymu pochodzące od dębu amerykańskiego. W smaku bogate, intensywne, świeże, z dojrzałymi i słodkimi taninami, dymem i nutą dębową. Doskonałe do wszystkich mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych, potraw z ryżu oraz średnio dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 10 lat).
NAGRODY:
Brązowy Medal Certamen de Calidad de los Vinos de Jumilla 2014
86 Punktów Guia Peñin 2016
90 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016
5. HIS 71. Altos de Luzon DO Jumilla 2011
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).
NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016
i wiele innych
FRA 065. Marquis De La Houllière 2007
REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Dobrej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „ Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache - butelkowane w chateau. Piękna czerwona barwa. Lekki aromat wanilii, charakterystyczny dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalnymi owocami cytrusowymi, suszonymi figami i zapachem jesiennych liści. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, jagody i przyprawy. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs i serów.
FRA 069. Parchemin Oaked Cdr Villages 2006
FRA ROD 013. Loron Chateauneuf Du Pape 2011
HIS 061. Don Salinas 2016, Monastrell, Semi Dulce
REGION: Alicante
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półsłodkie
Wino czerwone, półsłodkie, produkowane i butelkowane w regionie Alicante, Hiszpania, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, purpurowoczerwony kolor. Intensywny aromat – dominują dojrzałe jagody i przyprawy. W smaku przyjemne, kremowe, z jedwabistymi taninami świetnie równoważącymi słodycz wina. Doskonałe do deserów (zarówno owocowych jak i czekoladowych) oraz do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 9-12°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 6 lat.
HIS 66. Alaja DO Jumilla Tinto Joven 2015
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
HIS 68. Alaja DO Jumilla Rosado 2016
REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, różowy kolor. Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif.
SPRZEDAŻ HURTOWA
FOLWARK BOLESŁAWÓW
Piotr Rybicki
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź
NIP: 728 025 64 30
REGON: 470582475
SPRZEDAŻ DETALICZNA
WINA I SZAMPANY
ul.Sienkiewicza 39
Łódź
TELEFON