Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

2. WŁO 170. Primitivo di Manduria DOC "Collection", Giordano Vini

nowość


REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcjij tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjatkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanili, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu - który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z  bogatymi i mięsnymi daniami kuchni środziemnomorskiej, takimi jak grilowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik z motywem świątecznym (edycja limitowana).

 

NAGRODY:
Wielokrotnie nagradzane na światowych konkursach win, między innymi:
GOLD MEDAL at the 2017 Mundus Vini Germania
GOLD MEDAL at the 2015 Mundus Vini Germania
SILVER MEDAL at the 2015 Asia Wine Trophy
BRONZE MEDAL at the 2015 I.W.S.C. International Wine and Spirit Competition
COMMENDED at the 2015 Vinitaly Enologico - Verona
DOUBLE GOLD at the 2015 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 AWC Vienna
BRONZE MEDAL at the 2014 Decanter World Wine Awards
DOUJA D'OR AWARD at the 2014 Douja d'or - Asti

 

 

4. WŁO 158. Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2016, Italo Cescon

 

REGION: Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

 

NAGRODY:

"Best value white wine" Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

 

4. WŁO 162. Cabernet Il Tralcetto DOC Piave 2015, Italo Cescon

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone w dębowych beczkach przez 9 miesięcy, następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat bogaty i złożony, ale dobrze zbalansowany. Doskonały owoc i przyprawy. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Wyczuwalne noty owoców i wanilii. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C do pieczonych mięs, drobiu, dziczyzny i dojrzałych serów.

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

4. WŁO 163. Valpolicella Ripasso Superiore Ca’della Scala 2014

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella Produkowane ze szczepów Corvina e Corvinone (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat.  Zaskakująca  łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego.  Przepiękny, purpurowo-czerwony  kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz  mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

 

Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjatkową prezentację.

6. HIS 086. Volantis Tempranillo Special Selection 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Czerwona barwa z fioletową obręczą. Aromat świeży i bardzo owocowy, z wyczuwalnymi nutami malin, porzeczek, śliwek, tytoniu, wanilii i ziół.
Ciało umiarkowane, miękkie i owocowe, okrągłe i dobrze zrównoważone, z delikatną pikantną nutą. Doskonałe do wszystkich rodzajów ryb, mięs i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 13%.

 

Wino polecane na prezent ze względu na ozdobną etykietę ze złotymi elementami.

7. FRA 043. Vignelacroix Rouge 2017, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

 

Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

 

 

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019 

7. FRA 073. Vignelacroix Rosé 2017, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie wingron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Calkowita produkcja wynosi około 8000 butelek.W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piekny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

9. FRA BX 153. Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.

Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami - wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

 



NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d'Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d'Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

9. WŁO 155. Camul Bianco del Camul DOC Venezia 2014

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Veneto ze szczepów Pinot Grigio i Chardonnay. Starzone przez 6-8 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 8 miesięcy w butelkach zyskując wspaniały, maślany smak oraz doskonałą strukturę. W aromacie można wyczuć nuty suszonych kwiatów i siana. Polecane w temperaturze 12-13 stopni do risotto, zup rybnych, białych mięs i serów.

FRA BUR 014. Domaine De La Mandeliere Chablis 2015

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, kwiatowo-owocowy. Smak świeży, orzeźwiający, o nieco metalicznym, mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC.

FRA BUR 015. Domaine De La Mandeliere Chablis 1er Cru 2008

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. Jedno z najbardziej znanych białych win świata w świetnym wydaniu, klasy 1-er Cru. Monts de Milieu uważane jest za jedno z najlepszych 1-r Cru z 29 obecnie istniejących. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonkawymi przebłyskami. Aromat delikatny, świeży, kwiatowy – głównie kwitnących akacji. Smak pełny, bogaty, ale zarazem delikatny, o nieco metalicznym mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako świetnej klasy aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. Można je przechowywać do 8 lat.

FRA. Cuvee Juliette Magnum 2016, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Syrah 70%, Grenache 20%, Carignan 10%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 26 hl/hektar. Najlepsze wino tego producenta. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 25 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 5-7 lat. Najlepsze w temperaturze 16ºC.
Producent: Château Ricardelle.
 

Wino w wersji Magnum - 1,5 litrowa butelka, każda pakowana w ozdobną drewnianą skrzyneczkę. Wino idealne na wyjątkowy prezent.

 

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019 

WŁO 018. Villa Silvia, Chianti DOCG 2017 FIASCO

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, w charaktycznych dla Chianti butelkach typu fiasco, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

 

Wino w pękatej butelce w charakterystycznej plecionce zwanej fiasco - doskonały pomysł na prezent.

WŁO 050. Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2010

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

 

Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

 

WŁO 051. Corti Benedettine Del Padovano DOC Merlot 2009

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii.Doskonałe zarówno do pieczonych mięs, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

 

Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

WŁO 164. Giordano Merlot

center> nowość

REGION: wino stołowe
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Merlot. 
Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

 

 Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

 
 

WŁO 165. Giordano Cabernet Sauvignon

center> nowość

 
REGION: wino stołowe
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywny aromat porzeczk z nutami fiołków, papryki i przypraw. Polecane w w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

 

 Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

 

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź