Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

1. WŁO 058. Villa Teresa Prosecco Frizzante DOC (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino białe musujące, półwytrawne (14 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Prosecco (Glera) uprawianego metodą organiczną. Aromat jabłek, migdałów, miodu i kwiatów. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak, połączony z "bąbelkami" wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych winogron. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do sałat i przekąsek może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

Wino odpowiednie dla wegan.

 

1. WŁO 066. Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

1. WŁO 140. Villa Teresa Chardonnay Frizzante (BIO)

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino białe, musujące, półwytrawne (12 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Chardonnay uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat jabłek i miodu. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak udoskonalony przez drobne bąbelki. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do ryb, białych mięs, potraw z ryżu i makaronu może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

1. WŁO 152. Pecc'oro Villa Teresa Frizzante Bio

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

 

Wino włoskie, musujące, półwytrawne produkowane w 100% ze szczepu Bianchetta. Winogorna uprawiane są na wzgórzach wokół Treviso bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów ani GMO. Winogrona Bianchetta nie osiągają dużej zawartości cukru, jednak dzięki wysokiej kwasowości możliwe jest przeprowadzenie wtórnej fermentacji i uzyskanie doskonałego wina musujące. Barwa wina klarowna, słomkowożółta z delikatnymi zielonymi refleksami. Orzeźwiający aromat, w smaku wyczuwalne świeże owoce (w szczególności nie w pełni dojrzałe jabłka). Polecane w temperaturze 6-8°C do delikatnych owoców morza, takich jak krewetki (oraz inne skorupiaki) czy łosoś.

 

Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym

 

 

2. WŁO 146. Nero d'Avola Terre Siciliane "Eventus" 2015

 

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d'Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico - Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico - Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards

3. WŁO 023. Montepulciano d'Abruzzo DOC 2014, Francesco I

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzji. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano przez Cesare Salvadori NC. Starzone w beczkach dębowych przez sześć miesięcy. Intensywny ciemnoczerwony kolor. Aromat przyjemny i delikatny. Smak wytrawny i łagodny z delikatnymi taninami. Doskonałe mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 18 stopni.

4. WŁO 158. Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2016

 

REGION: Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°-8°C

 

NAGRODY:

"Best value white wine" Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

 

4. WŁO 159. Muller Thurgau Il Tralcetto IGT Delle Venezie 2016

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Muller Thurgau. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Świeży i delikatny aromat - początkowo kwiatów brzoskwini, dzikiej róży, szałwii, kwiatu dzikiego bzu, a następnie owoców kandyzowanych, melona i brzoskwini. W smaku bogate i wyrafinowane, aromatyczne, dobrze zbalansowane i harmonijne. Doskonały finisz. Polecane jako aperitif a także jako idealne uzupełnienie dań z grillowanych skorupiaków lub risotto ze szparagami. Najlepsze schłodzone do temperatury 8°C.

4. WŁO 160. Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2016

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

4. WŁO 161. Merlot Il Tralcetto DOC Piave 2015

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Merlot. Starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy, a następnie jeszcze 4 miesięce w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, z wyraźnym owocem i przyprawami. W smaku ciepłe i bogate, wytrawne, pełne ciała. Długi finisz. Najlepiej podawać z pieczonym lekkim mięsem i drobiem. Serwować w temperaturze 18-20°C.

4. WŁO 162. Cabernet Il Tralcetto DOC Piave 2015

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone w dębowych beczkach przez 9 miesięcy, następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat bogaty i złożony, ale dobrze zbalansowany. Doskonały owoc i przyprawy. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Wyczuwalne noty owoców i wanilii. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C do pieczonych mięs, drobiu, dziczyzny i dojrzałych serów.

4. WŁO 163. Valpolicella Ripasso Superiore Ca’della Scala 2014

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella Produkowane ze szczepów Corvina e Corvinone (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat.  Zaskakująca  łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego.  Przepiękny, purpurowo-czerwony  kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz  mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

5. HIS 69. Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Wino odpowiednie dla wegan.



NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016.

5. HIS 70. Luzon Roble DO Jumilla 2015

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców oraz słodkich przypraw i nuta dymu pochodzące od dębu amerykańskiego. W smaku bogate, intensywne, świeże, z dojrzałymi i słodkimi taninami, dymem i nutą dębową. Doskonałe do wszystkich mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych, potraw z ryżu oraz średnio dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 10 lat).

NAGRODY:
Brązowy Medal Certamen de Calidad de los Vinos de Jumilla 2014
86 Punktów Guia Peñin 2016
90 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016

5. HIS 71. Altos de Luzon DO Jumilla 2011

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016
i wiele innych

7. FRA 041. Cuvée Olivettes Rouge 2016

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Langwedocji. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 35%, Carignan 25%. Zawartość alkoholu 14%. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas wiwifikacji wynosi 24-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-4 lata. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

7. FRA 043. Vignelacroix Rouge 2017

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

7. FRA 044. Vignelacroix Rouge 2012 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grilowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach,każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

7. FRA 073. Vignelacroix Rosé 2017, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie wingron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Calkowita produkcja wynosi około 8000 butelek.W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piekny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

8. FRA ALZ 002. Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

8. FRA ALZ 004. Gewurztraminer Kuhlmann-Platz 2017

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie (30g cukru/litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty. Zarówno aromat jak i smak bardzo złożony - wyczuwalne zarówno egzotyczne owoce (głównie mango i liczi), jak i przyprawy np. pieprz i papryka. W ustach wyjątkowo długie, świetnie zbilansowane nuty słodyczy i kwasowości. Szczególnie polecane do dań kuchni egzotycznej, przekąsek, niektórych sałat i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

9. AFR 013. Rhanleigh Cabernet Sauvignon, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Pełne bogatch aromatów, zwłaszcza porzeczki. Pełne ciała, w smaku wyczuwalna soczysta śliwka. Wyjątkowo wszechstronne wino, można parować z szeroką gamą dań, zwłaszcza mięsnych. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

 

9. AFR 014. Rhanleigh Merlot, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Wyraźny aromat porzeczki i śliwki dopełniony delkatnymi nutami kawy i czekolady. Delikatne taniny, dobra struktura i długi, miękki finisz. Polecane do mięs i serów w temperaturze około 18°C.

9. AFR 014. Rhanleigh Pinotage, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Intensywny aromat czekoladowo-kawowy z eleganckimi akcentami suszonych śliwek, bananów, a także borówek. Zachwyca delikatną pikantną nutą na podniebieniu. Wyjątkowo ciekawe afrykańskie wino. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.

9. HIS 044. La Llave Roja 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%.Nagrodzone srebrnym medalem na International Wine Guide 2012, Spain. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012

9. HIS 045. Carlos Plaza Joven 2011

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świetnie zrównoważone, dominują owoce i taniny. Młode wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, potraw z grilla, mięs i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the International Wine Guide 2012, Spain
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012
Penin Guide 2012: 88 points: Very Good (*****).

 

9. HIS 046. Carlos Plaza Roble 2009

REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 70%, Syrah 15% i Merlot 15%. Starzone 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy - głównie dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, z leciutką nutą dymu, wanilii, przypraw i kakao w tle. W smaku świetnie zrównoważone, zdecydowane i z charakterem, ale przyjemne do picia – początkowo dominują owoce i dojrzałe taniny, później pojawia się likier kawowy. Świetnie pasuje do bardzo różnorodnych potraw od mięs, pieczeni z grilla, wędlin, przystawek, pizzy i warzyw poprzez ryby z frytkami aż do gorzkiej czekolady. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge,
Silver Medal on the International Wines & Spirits Contest CINVE, Sevilla 2011
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011,
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012,
Intervinos Guide 2012: 88 Points: Very Good,
Best Wine at his category at the Wines of the Museum Contest, Extremadura 2012.

AFR 005. Voorspoed Private Selection 2004*

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Afryce Południowej. Zawartość alkoholu 13,5%. Jasny żółtozielony kolor, świeżych, ale i bogaty aromat przypraw i wanilii. W smaku odświeżające, wytrawne, z lekką nutą przypraw i owoców. Przyjemne wino o typowym charakterze Chardonnay. Doskonałe do białych mięs, drobiu, sałat, ryb i owoców morza oraz jako aperitif. Najlepsze w temperaturze około 12 stopni.

 

 

*ostatnie butelki – rabat 10%

 

 

AFR 006. Voorspoed Reserve 2005*

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Afryce Południowej w regionie Western Cape. Intensywny żółty kolor, wspaniale złożony i bogaty aromat. To wspaniałe białe wino, ukazuje złożoność aromatu win wysokiej klasy od fig, nektarynek i cytrusów, do przesączonego dymem drewna, które mieszają się harmonijnie. W smaku mimo świetnej struktury nadal zachowuje swój owocowy charakter. Wytrawne, długie i owocowe. Doskonałe do przystawek, białych mięs, drobiu, ryb i owoców morza oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze około 10 stopni.

 

 

*ostatnie butelki – rabat 10%

 

 

AFR 009. Excelsior Sauvignon Blanc W.O. Robertson 2010

REGION: Robertson
KRAJ: RPA
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Afryce Południowej. Winnice położone są w jednym z najlepszych regionów RPA – Robertson Zawartość alkoholu 13,5%. Przepełnione aromatem świeżych fig, zielonego pieprzu i agrestu, eleganckie, dobrze zrównoważone białe wino. Doskonałe do ryb, owoców morza, szparagów i delikatnych serów, można delektować się jego smakiem nie tylko do posiłków. Najlepsze w temperaturze 8-10 stopni.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź