Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

4. WŁO 160. Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2016

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

6. HIS 084. Volantis Sauvignon Blanc Medium Dry 2018, DO La Mancha

NOWOŚĆ

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

 

Wino hiszpańskie białe, półwytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Czysta jasnożółta barwa. Intensywny, świeży i owocowy aromat z nutami cytryn, melona, miodu i przypraw. Dobrze zrównoważone, utrzymujące się, z czystym finiszem i nutami mineralnymi oraz owocowymi. Doskonałe do owoców morza, skorupiaków, ryb i miękkich serów. Najlepiej podawać schłodzone do temperatury 5-7oC.
Zawartość alkoholu: 12%.


 

FRA BX 004. Château Haut Laulion 2010 Bordeaux Blanc Sec

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Producent: Mr Cardarelli - butelkowane w chateau. Wino białe, wytrawne. Produkowane w 80% ze szczepu Sauvignon, 20% ze szczepu Semillon. Zawartość alkoholu 12%. Doskonałe, klasyczne białe Bordeaux.. Barwa jasnożółta. Aromat owoców i cytrusów. W smak świeże, orzeźwiające, dobrze wyważone. Najlepiej pić w temperaturze 10-12 stopni, do przystawek, zakąsek, ryb, małży, skorupiaków i innych owoców morza. Może być również pite jako przyjemny, lekki aperitif, także z cassisem.

FRA BX 005. Château La Borne 2013 Bordeaux Blanc Sec

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Producent: Mr Cardarelli – butelkowane w chateau. Wino białe, wytrawne. Produkowane w 80% ze szczepu Sauvignon, 20% ze szczepu Semillon. Zawartość alkoholu 12%. Doskonałe, klasyczne białe Bordeaux. Barwa jasnożółta. Aromat owoców i cytrusów. W smak świeże, orzeźwiające, dobrze wyważone. Najlepiej pić w temperaturze 10-12 stopni, do przystawek, zakąsek, ryb, małży, skorupiaków i innych owoców morza. Może być również pite jako przyjemny, lekki aperitif, także z cassisem.

FRA BX 006. Château Lieumenant 2012 Bordeaux Blanc Sec

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Producent: Mr Cardarelli – butelkowane w chateau. Wino białe, wytrawne. Produkowane w 80% ze szczepu Sauvignon, 20% ze szczepu Semillon. Zawartość alkoholu 12%. Doskonałe, klasyczne białe Bordeaux. Barwa jasnożółta. Aromat owoców i cytrusów. W smak świeże, orzeźwiające, dobrze wyważone. Najlepiej pić w temperaturze 10-12 stopni, do przystawek, zakąsek, ryb, małży, skorupiaków i innych owoców morza. Może być również pite jako przyjemny, lekki aperitif, także z cassisem.

FRA BX 130. Château Les Plainiers 2012

REGION: Loupiac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie z regionu Bordeaux, białe, półsłodkie. Producent: Christian Barrere – butelkowane w château. Produkowane w 75% ze szczepu Semillon, 15% ze szczepu Sauvignon, 10% Muscadelle. Sposób produkcji win w tym rejonie jest identyczny jak w Sauternes – dzięki szlachetnej pleśni Botrytis cinerea uzyskuje się podwyższenie stężenia cukru. Harmonia użytych szczepów zapewnia przyjemny owocowy smak. Piękny kolor jasnego złota. Delikatny i przyjemny aromat cytrusów, kandyzowanych pomarańczy i cytryn. Najlepiej podawać w temperaturze około 12ºC, do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu – szczególnie do kaczki z jabłkami lub pomarańczami, do foie gras, a także do ciast i do dojrzałych serów oraz do deserów. Może też być pite jako przyjemny, łagodny aperitif lub z dobrym cygarem po posiłku. Potencjał starzenia – może być przechowywane do 10 lat.

FRA BX 135. Château du Tertre 2016, Bordeaux Blanc Moelleux

 

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie – butelkowane w chateau. Piękny jasnożółty kolor. Produkowane w 70% ze szczepu Semillon i w 30% ze szczepu Sauvignon. Harmonia użytych do produkcji szczepów zapewnia przyjemnie owocowy, zrównoważony smak. Aromat owoców egzotycznych, miodu, migdałów i kwiatów pomarańczy. Najlepiej podawać w temperaturze 6-8ºC jako aperitif, do foie gras, a także do deserów i do dojrzałych serów (np. roquefort).

 

FRA BX 150. Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

FRA BX 154. Château Suau 2014, Sauternes

 

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów , konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

 

HIS 035. Finca La Barranca 2011 , Rueda DOC Blanco

REGION: Rueda
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rueda - miejsca skąd pochodzą najlepsze białe wina hiszpańskie. Wytwarzane w 80% ze szczepów Verdejo, 10% Viura i 10% Sauvignon Blanc. Piękny jasno-słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat owocowy - głównie zielonych jabłek, brzoskwiń i melonów, ale z lekka nutą kwiatową. W smaku dobrze zbudowane, pełne ciała, eleganckie. Znajdujemy zarówno owoce tropikalne - takie jak ananasy, mango czy passiflora- jak i lekkie nuty kwiatowe. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, potraw z ryżu, niezbyt dojrzałych serów, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

HIS 064. Viña Lastra Sauvignon Blanc ORGANIC 2017, Tierra di Castilla

REGION: Valdepeñas
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE


Wino ekologiczne, białe, wytrawne z regionu Valdepeñas w Hiszpanii. Wyprodukowane w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc z winogron pochodzących wyłącznie z upraw ekologicznych. Klarowny jasnożółty kolor. Złożony aromat typowy dla szczepu - wyczuwalne owoce tropikalne i jabłka. Dzięki dobrze zrównoważonej kwasowości wino jest przyjemnie orzeźwiające. Można podawać z owocami morza, serami, a nawet z deserami. Najlepsza temperatura serwowania: 8-10°C.

IZR 001. Yarden Mount Hermon / Golan, White 2014

REGION: Golan
KRAJ: Izrael
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Izraelu przez Golan Heights Winery w regionie Galilei, w 100% ze szczepów Sauvignon Blanc, Semillon. Obszar uprawy: 490 ha. Produkcja: 330000 butelek Wino o jasnocytrynowym odcieniu, z wyraźnym kwiatowym bukietem. W smaku doskonale zrównoważone, delikatna kwasowość czyni to wino świeżym i radosnym. Doskonałe na upalne dni do owoców morza, ryb i gotowanych białych mięs. Wino może leżakować do 3 lat.

WŁO 132. Sauvignon IGT Veneto Bianco Fumo 2013, Sandro de Bruno

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z północno-wschodnich Włoch, regionu Veneto, z okolic miasta Soave, od której wzięła nazwę apelacja. Produkowane i butelkowane przez Sandro de Bruno, w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Winnica położona w okolicy Monte Calvarina na wysokości około 600 m n.p.m. Nazwa pochodzi od białego dymu wydobywającego się kiedyś z wulkanu, u podnóża którego znajduje się winnica. Słomianożółty kolor ze złotymi refleksami, intensywny, choć delikatny bukiet, w którym dominują kwiaty i słodkie cytrusy, z nutą mineralną pochodzącą od wulkanicznego podłoża. Podłoże to nadaje też winu niepowtarzalny smak – jest intensywne, pełne ciała, o znakomitej strukturze, ale zarazem gładkie, świeże i eleganckie. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z risotto, daniami z grzybów, skorupiaków, ryb i drobiu, z potrawami z białego mięsa, szparagów, karczochów. Najlepsza temperatura serwowania 12-14°C. Potencjał starzenia – można je przechowywać do około 7 lat.

 

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź