Oferta

Zapytaj o cennik: folwark@folwark.pl

2. WŁO 146. Nero d'Avola Terre Siciliane "Eventus" 2015

 

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Sycylii w 100% ze szczepu Nero d'Avola. Ręczny zbiór winogron. Głęboki czerwony kolor, aromat owoców podszycia leśnego połączony z nutami porzeczki i śliwki. Umiarkowanie pełne ciało, jedwabista tekstura, doskonała koncentracja owocu i tanin, długi finisz. Doskonale do czerwonych mięs, dziczyzny, a także do dań pikantnych. Zalecane otwarcie na dwie godziny przed podaniem. Serwować w temperaturze 16-18°C. Zawartość alkoholu: 13,5 %

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2012 AWC Vienna
GREAT MENTION at the 2012 Vinitaly Enologico - Verona
GOLD MEDAL at the 2011 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2011 Vinalies International Paris
BRONZE MEDAL at the 2011 Decanter World Wine Awards
COMMENDED at the 2011 Vinitaly Enologico - Verona
LODE (COMMENDED) at the 2011 International Wine Challenge
GOLD MEDAL at the 2010 Prà Maggiore
SILVER MEDAL at the 2009 Decanter World Wine Awards

2. WŁO 168. Sangiovese Primitivo Puglia IGT Collection, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane  ze szczepów Sangiovese i Primitivo w Apulii (apelacja IGT Puglia). Lśniąca czerwona barwa z fioletową obręczą. Intrygujący aromt czerwonych owoców z nutą fiołków. Wino o umiarkowanym ciele, bardzo łatwe do picia dzęki hermonijnie wytrawnemu smakowi, łagodnym taninom i niskiej kwasowości. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do wędlin, zup, makaronów i drobiu, a także jako przyjemny aperitif. 
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5%

2. WŁO 169. Primitivo di Manduria DOC Riserva 2017, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 
Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Primitivo w Mandurii. Głęboki czerwony kolor z granatowymi przebłyskami. Bogaty bukiet z nutami dojrzałych owoców. W smaku ciepłe, pełne ciała z okrągłym, aksamitnym posmakiem. Polecane do duszonych i pieczonych mięs, a także do dojrzałych serów.
Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%

“Absolutely in a class of its own; the best Italian red of the year. A majestic fruity consistency that is stupendously harmonious to the senses, and with an aroma that has no faults or deficiencies. A masterpiece of wine growing and making, that celebrates with its appealing hints of minty blackberry jam, the natural expertise and techniques of this winemaker. Congratulations!” Luca Maroni
 
NAGRODY:
Berliner Wein Trophy 2018: Gold medal
 

2. WŁO 170. Primitivo di Manduria DOC "Collection", Giordano Vini

nowość


REGION: Manduria
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne z apelacji DOC Manduria w Apulii. Winogrona ze szczepu Primitivo, użyte do produkcjij tego wina, są zbierane ręcznie i selektywnie. Kolor wina jest wyjatkowo głęboki, bukiet elegancki. W aromacie wyczuwalna konfitura owocowa z nutami wanili, liści tytoni, płatków róż, fig i subtelną nutą drewna. W smaku początkowo słodkie i owocowe, następnie głębokie i wytrawne w długo utrzymującym się finiszu - który gwarantują dojrzałe taniny. To wino które najlepiej łączyć z  bogatymi i mięsnymi daniami kuchni środziemnomorskiej, takimi jak grilowane mięsa, dziczyzna, ale też pikantne sery. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Zawartość alkoholu: 14,5%

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik z motywem świątecznym (edycja limitowana).

 

NAGRODY:
Wielokrotnie nagradzane na światowych konkursach win, między innymi:
GOLD MEDAL at the 2017 Mundus Vini Germania
GOLD MEDAL at the 2015 Mundus Vini Germania
SILVER MEDAL at the 2015 Asia Wine Trophy
BRONZE MEDAL at the 2015 I.W.S.C. International Wine and Spirit Competition
COMMENDED at the 2015 Vinitaly Enologico - Verona
DOUBLE GOLD at the 2015 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
SILVER MEDAL at the 2014 AWC Vienna
BRONZE MEDAL at the 2014 Decanter World Wine Awards
DOUJA D'OR AWARD at the 2014 Douja d'or - Asti

 

 

2. WŁO 171. Amarone della Valpolicella DOCG, Giordano Vini

nowość
 
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w apleacji DOCG Valpolcella. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych jakościowych win włoskich. Zlożone, ale nie trudne do picia, początkowo dojrzewa w drewnie, następnie w butelkach by osiągnąć pełną dojrzałość. Jedna z oboowiązkowych pozycj w piiwniczce prawdziwego milośnika win. Wino jest głeboko ciemnoczerwone i pełne.W aromacie ciepłe, bogate i zachęcające: dojrzałe czerwone owoce są elementem przewodnim niezwykle złożonego bukietu. Na podniebieniu utrzymuje niezwyklą harmonię między delikatnością a ekspresyjną mocą. Idealne do dań mięsnych, dziczyzny i przyprawionych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 15%
 
 

3. WŁO 023. Montepulciano d'Abruzzo DOC 2016, Francesco I

REGION: Abruzja
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Abruzji. Produkowane w 100% ze szczepu Montepulciano przez Cesare Salvadori NC. Starzone w beczkach dębowych przez sześć miesięcy. Intensywny ciemnoczerwony kolor. Aromat przyjemny i delikatny. Smak wytrawny i łagodny z delikatnymi taninami. Doskonałe mięs i serów. Najlepsze w temperaturze 18 stopni.

4. WŁO 158. Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2016, Italo Cescon

 

REGION: Friuli
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

 

NAGRODY:

"Best value white wine" Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

 

4. WŁO 159. Muller Thurgau Il Tralcetto IGT Delle Venezie 2016

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Muller Thurgau. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Świeży i delikatny aromat - początkowo kwiatów brzoskwini, dzikiej róży, szałwii, kwiatu dzikiego bzu, a następnie owoców kandyzowanych, melona i brzoskwini. W smaku bogate i wyrafinowane, aromatyczne, dobrze zbalansowane i harmonijne. Doskonały finisz. Polecane jako aperitif a także jako idealne uzupełnienie dań z grillowanych skorupiaków lub risotto ze szparagami. Najlepsze schłodzone do temperatury 8°C.

4. WŁO 160. Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2016

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

4. WŁO 161. Merlot Il Tralcetto DOC Piave 2015

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Merlot. Starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy, a następnie jeszcze 4 miesięce w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, z wyraźnym owocem i przyprawami. W smaku ciepłe i bogate, wytrawne, pełne ciała. Długi finisz. Najlepiej podawać z pieczonym lekkim mięsem i drobiem. Serwować w temperaturze 18-20°C.

4. WŁO 162. Cabernet Il Tralcetto DOC Piave 2015, Italo Cescon

 

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

 

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone w dębowych beczkach przez 9 miesięcy, następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat bogaty i złożony, ale dobrze zbalansowany. Doskonały owoc i przyprawy. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Wyczuwalne noty owoców i wanilii. Najlepiej serwować w temperaturze 18°C do pieczonych mięs, drobiu, dziczyzny i dojrzałych serów.

 

Wino idealne na prezent - każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

4. WŁO 163. Valpolicella Ripasso Superiore Ca’della Scala 2014

 


REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic znajdujących się regionie Valpolicella Produkowane ze szczepów Corvina e Corvinone (70%), Rondinella (25%), Molinara (5%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto, co prowadzi do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat.  Zaskakująca  łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego.  Przepiękny, purpurowo-czerwony  kolor. Aromat owoców – głównie śliwek i dojrzałych wiśni – z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz  mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

 

Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjatkową prezentację.

5. HIS 69. Luzon ORGANIC DO Jumilla 2016

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, WEGAŃSKIE

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre) uprawianego w winnicy bez użycia nawozów sztucznych, posiadającej certyfikat organiczny oraz wegański. Piękny wiśniowy kolor purpurowymi przebłyskami. Intensywny aromat dojrzałych owoców. W smaku bogate, lekko szorstkie, z dojrzałymi i słodkimi taninami. Doskonałe do wszystkich mięs, sałat, warzyw, potraw z ryżu i makaronu oraz niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Wino odpowiednie dla wegan.



NAGRODY:
Najwyższa nagroda Baco de Oro XIX Cata-Concurso Nacional de Vinos de Vinos Jóvenes de la Unión Española de Catadores 2015
89 punktów Guia Peñiñ 2016
89 punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016.

5. HIS 70. Luzon Roble DO Jumilla 2015

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, w 100% ze szczepu Monastrell (Mourvedre). Starzone przez 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców oraz słodkich przypraw i nuta dymu pochodzące od dębu amerykańskiego. W smaku bogate, intensywne, świeże, z dojrzałymi i słodkimi taninami, dymem i nutą dębową. Doskonałe do wszystkich mięs – zwłaszcza pieczonych i grillowanych, potraw z ryżu oraz średnio dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 10 lat).

NAGRODY:
Brązowy Medal Certamen de Calidad de los Vinos de Jumilla 2014
86 Punktów Guia Peñin 2016
90 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016

5. HIS 71. Altos de Luzon DO Jumilla 2011

 

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla, Hiszpania, w 50% ze szczepu Monastrell (Mourvedre), 25% Tempranillo i 25% Cabernet Sauvignon. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Piękny, intensywny wiśniowy kolor granatowymi błyskami. Złożony aromat: dojrzałe owoce (jeżyny, śliwki) przyprawy, nuta wanilii oraz dymu pochodzące od nowych beczek dębowych. W smaku bogate, intensywne, z dojrzałymi taninami, dymem, nutą czekolady. Doskonałe do ciemnych mięs i ryb (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania (nawet do 15 lat).

NAGRODY:
Złoty Medal na Challenge International du Vin 2016
Srebrny Medal Sommelier Wine Awards 2016
Złoty Medal SAKURA – Japan Women’s Wine Awards 2016
91 Punktów Stephen Tanzer's International Wine Cellar 2016
i wiele innych

5. WŁO 019. Mastro Bruno, Chianti Riserva DOCG 2011

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 90% oraz Cabernet - 10% Najsłynniejsze wino włoskie, klasy Riserva. Starzone w beczkach ze słoweńskiego dębu przez 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat owoców i przypraw z charakterystyczną waniliową nutą. Smak zdecydowany, z wyczuwalnymi taninami i owocami, dobrze wyważone. Doskonałe do wszystkich gatunków mięs, pizzy, serów i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

 

NAGRODY:
88 punktów Decanter 2016

5. WŁO 091. Bernardino, Chianti DOCG 2014

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem "Dyplom de Merita" na IX selezione dei vini di Toscan.

5. WŁO 092. Toscana IGT Sangiovese, Occhini 2013, Supertuscan

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia ze szczepów Sangiovese 85%, 10% Merlot, 5% Cabernet. Jest to tzw. Supertuscan, czyli wino poza klasyfikacją toskańską, ze szczepu klasycznego dla tego regionu w połączeniu z szczepami bordoskimi. Najlepsze wino danej winnicy. Zarówno fermentacja alkoholowa jak i malolaktyczna przeprowadzane są w dębowych kadziach. Następnie wino jest starzone w beczkach dębowych przez 12 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 6 miesięcy. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Złożony i delikatny bukiet ciemnych owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku mocno zbudowane, a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, oraz aksamitnych tanin. Wysokiej klasy wino. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

NAGRODY:
Gambero Rosso - 2 Bicchieri Complimenti da Guida di Luca Maroni
Diploma di Gran Menzione Vinitaly Riconoscimento Speciale Selezione dei Vini di Toscana
"Dyplom de Merita" IX Selezione dei Vini di Toscana

6. HIS 085. Volantis Cabernet Sauvignon Dry 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

 

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze
szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywna wiśnioworubinowa barwa z granatowymi i pomarańczowymi przebłyskami. Aromaty kwiatowe z nutami suszonej śliwki, czarnej wiśni, karmelu i cynamonu.W smaku zrównoważone, owocowe i pełne ciała, z umiarkowaną kwasowością, wysoką intensywnością oraz długim finiszem. Doskonale pasuje do wszelkich mięs, gulaszy i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 12%.
 

6. HIS 086. Volantis Tempranillo Special Selection 2018, DO La Mancha

 

REGION: La Mancha
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
 

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne z regionu La Mancha. Produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Czerwona barwa z fioletową obręczą. Aromat świeży i bardzo owocowy, z wyczuwalnymi nutami malin, porzeczek, śliwek, tytoniu, wanilii i ziół.
Ciało umiarkowane, miękkie i owocowe, okrągłe i dobrze zrównoważone, z delikatną pikantną nutą. Doskonałe do wszystkich rodzajów ryb, mięs i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18oC.
Zawartość alkoholu: 13%.

 

Wino polecane na prezent ze względu na ozdobną etykietę ze złotymi elementami.

7. FRA 041. Cuvée Olivettes Rouge 2016

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Langwedocji. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 35%, Carignan 25%. Zawartość alkoholu 14%. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas wiwifikacji wynosi 24-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-4 lata. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

7. FRA 043. Vignelacroix Rouge 2017, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

 

Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

 

 

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019 

7. FRA 044. Vignelacroix Rouge 2012 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grilowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach,każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

7. FRA 073. Vignelacroix Rosé 2017, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

 

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie wingron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Calkowita produkcja wynosi około 8000 butelek.W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piekny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

8. FRA ALZ 002. Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

9. AFR 013. Rhanleigh Cabernet Sauvignon, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Pełne bogatch aromatów, zwłaszcza porzeczki. Pełne ciała, w smaku wyczuwalna soczysta śliwka. Wyjątkowo wszechstronne wino, można parować z szeroką gamą dań, zwłaszcza mięsnych. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

 

9. AFR 014. Rhanleigh Merlot, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Wyraźny aromat porzeczki i śliwki dopełniony delkatnymi nutami kawy i czekolady. Delikatne taniny, dobra struktura i długi, miękki finisz. Polecane do mięs i serów w temperaturze około 18°C.

9. AFR 014. Rhanleigh Pinotage, W.O. Western Cape 2016

REGION: Western Cape
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino afrykańskie, czerwone, wytawne produkowane w regionie Western Cape. Intensywny aromat czekoladowo-kawowy z eleganckimi akcentami suszonych śliwek, bananów, a także borówek. Zachwyca delikatną pikantną nutą na podniebieniu. Wyjątkowo ciekawe afrykańskie wino. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.

9. FRA BX 059. Château Labadie 2014 Medaille d‘Or, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie stare by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.

NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON

9. FRA BX 150. Alouette de Labadie 2016

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie białe, wytrawne. Produkowane w Bordeaux ze szczepów Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris i Semillon. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Co 10 dni wykonywany batonage, czyli mieszanie z osadem, dzięki czemu wino jest słodsze i mocniejsze w aromaty (wyczuwalny zwłaszcza ananas). Wino mineralne, w ustach przyjemnie owocowe, z nutą figi i drewna. Najlepsze w temperaturze 10-12 stopni do przystawek, zakąsek, ryb i owoców morza. Może być też pite jako bardzo przyjemny aperitif.

SPRZEDAŻ HURTOWA


Folwark Bolesławów

FOLWARK BOLESŁAWÓW

Piotr Rybicki 
ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź

NIP: 728 025 64 30

REGON: 470582475

SPRZEDAŻ DETALICZNA


Folwark Bolesławów

WINA I SZAMPANY

 ul.Sienkiewicza 39  
Łódź