Dosyć często można się spotkać z pytaniem „Czym właściwie różni się wino za 20 zł od tego za 50?”. I wcale niełatwo jest krótko na nie odpowiedzieć. Bo żeby odpowiedzieć na to pytanie, czym się różni drogie wino od taniego, tak naprawdę trzeba się zastanowić nad tym – co wpływa na cenę wina?
Co wpływa na cenę wina?
Na cenę wina wpływa szereg elementów na każdym etapie produkcji – od uprawy winogron, przez winifikację, po butelkowanie, etykietowanie, a nawet banderolowanie (w przypadku win przeznaczonych do sprzedaży w naszym kraju). Na pewno nie sposób wymienić wszystkich tych elementów, ale postaramy się opisać te najciekawsze.
Wielkość producenta
Lubimy sobie wyobrażać, że nasze wino pochodzi z maleńkiej toskańskiej winnicy, gdzie producent samodzielnie dogląda każdego etapu produkcji wina. I jeśli szukacie takiego wina, polecamy Wam np. winnicę Il Valentiano. Ale mała rodzinna winnica nigdy nie będzie konkurowała cenowo z gigantyczną rozlewnią. Przy dużej produkcji można pozwolić sobie m.in. na zautomatyzowanie wielu procesów i obejście kosztownej pracy ludzkiej.
Prestiż regionu
Bardzo często wina ze znanych regionów są droższe niż podobnej jakości wina z regionów o niższej renomie. Najbardziej jaskrawym przykładem są wina musujące… z Szampanii! Wiele osób jest w stanie wydać dużą kwotę za sam napis „Champagne” na etykiecie, często nie zastanawiając się nawet nad jakością samego wina.
Rodzaj zbioru winogron
Winogrona mogą być zbierane ręcznie, mogą być selekcjonowane przy zbiorze (a zbiór wyłącznie dojrzałych winogron powtarzany kilkukrotnie – jak w przypadku win botrytyzowanych), a mogą też być ścinane całymi kiśćmi przez maszyny. Powinno być już dla wszystkich oczywiste, że ten etap istotnie warunkuje ostateczną cenę za butelkę.
Ukształtowanie terenu
Nie zawsze rodzaj zbioru jest wyborem producenta. W przypadku wielkich, płaskich terenów możliwe (i powszechne) jest używanie maszyn. Natomiast w mocno pagórkowatych regionach, korzystanie z maszyn jest prawie niemożliwe i zbiór ręczny jest niejako wymuszony.
Certyfikacja
Twoje ulubione wino posiada certyfikat ekologiczny? Wegański? Certyfikat zrównoważonego rozwoju? To wszystko kosztuje! I nie jest tu mowa o samym przejściu na uprawę zgodną z wytycznymi, ale o samej certyfikacji. W przypadku bardzo dużych produkcji, koszt certyfikatu w przeliczeniu na butelkę jest pomijalnie mały. W przypadku mniejszych producentów – może istotnie podwyższyć końcową cenę produktu.
Starzenie w beczkach
Starzenie w beczkach podnosi jakość wina i wpływa na jego żywotność. Jeśli chodzi o koszty to najważniejsze są tu dwa aspekty – czas starzenia (dłuższy czas w beczkach prawie zawsze oznacza wyższą cenę wina) i rodzaj beczek. Nowe beczki „przekazują” winu najwięcej aromatów, ale też najwięcej kosztują. W celu zmniejszenia kosztów używa się więcej beczek ponownie, a w skrajnych przypadkach – dosypuje do wina wiórów dębowych.
Opakowanie – rodzaj szkła, etykiet, korków
Słyszeliście o tym, że wino z wgłębieniem na dnie jest lepszej jakości? Lub to że ciężka butelka oznacza lepszej jakości wino? Producenci też o tym słyszeli i uwielbiają to wykorzystywać w marketingu. Tak naprawdę dowolne wino można zamknąć w dowolnej butelce. Najwięksi producenci mają katalog butelek, etykiet i korków, z którego importer może wybierać i dowolnie „złożyć” swoje wino. Warto jednak sobie uświadomić, że cięższa butelka lub etykieta ze złotymi zdobieniami to po prostu większy koszt. W przypadku droższych win koszt ten stanowi ułamek ceny – dlatego lepsze opakowanie droższych win ma sens. W przypadku win najtańszych może się okazać, że koszt opakowania stanowi połowę ceny wina!
Czy wszystkie te elementy wpływają na smak wina?
Pytanie jest retoryczne. Elementy związane z uprawą winorośli, winifikacją i starzeniem mają ogromny wpływ na smak wina. Te związane z opakowaniem oczywiście nie mają żadnego! I warto pamiętać o tym, kiedy następnym razem będziemy kupować butelkę wina. Producenci win znają podstawy marketingu, nie dajmy się więc zwieść świecącym zdobieniom na etykiecie. Wygląd etykiety, rodzaj butelki czy ozdobny kartonik to te elementy, które zdecydowanie na smak wina nie wpływają!
1 thoughts on “Czym się różni drogie wino od taniego?”