Jakie drinki można zrobić z Prosecco?
Prosecco to włoskie wino musujące produkowane na północy Włoch przede wszystkim ze szczepu Glera. W ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością ze względu na delikatne orzeźwiające bąbelki i stosunkowo niską cenę. Wraz z modą na Prosecco, modne stały się wszelkie drinki na bazie tego wina musującego. Wszystkie z nich podaje się schłodzone, najczęściej z dodatkiem kostek lodu, a więc sprawdzają się najlepiej na upalne, letnie wieczory.
Poniżej przedstawiamy 4 najbardziej popularne drinki z Prosecco wraz z przepisami.
Aperol Spritz
Aperol Spritz to obecnie chyba najbardziej znany drink z Prosecco w roli głównej. Jeszcze kilka lat temu popularny przede wszystkim na północy Włoch, obecnie dostępny w większości restauracji, barów, a nawet kawiarni. Charakterystyczna pomarańczową barwę drink zawdzięcza swojemu drugiemu głównemu składnikowi, czyli Aperolowi. Aperol to włoski aperitif o jasnoczerwonym kolorze i charakterystycznym pomarańczowo-ziołowym smaku z lekką goryczką. Drugo człon nazwy – Spritz – pochodzi z kolei od niemieckiego słowa spritzen oznaczającego “kropić, spryskiwać”, gdyż drink jest skropiony (czy też rozcieńczony) wodą.
Składniki drinka Aperol Spritz:
-Prosecco
-Aperol
-woda mineralna gazowana
-kostki lodu
-plasterek pomarańczy do dekoracji
Bellini
To słodki, brzoskwiniowy drink – oczywiście na bazie Prosecco. Twórca tego napoju nazwał swoje dzieło nazwiskiem włoskiego malarza. Ponoć po połączeniu wszystkich składników, kolor napoju przypominał mu obraz Giovanniego Belliniego, a konkretnie kolor szat duchownych przedstawionych na obrazie. Do wykonania napoju można użyć świeżych (koniecznie dojrzałych) brzoskwiń i zmiksować je na gładki mus.
Składniki drinka Bellini:
-Prosecco
-puree brzoskwiniowe
-kostki lodu
Hugo
Drink miał powstać w okolicach Górnej Adygi/ Południowego Tyrolu. Ze wszystkich popularnych drinków na bazie Prosecco, drink Hugo jest najbardziej złożony. Choć nie jest trudny do wykonania, trzeba się wcześniej zaopatrzyć w niezbędne składniki. Kluczowy dla drinka Hugo jest syrop z czarnego bzu. Gotowy drink można udekorować świeżymi owocami. Przepięknie prezentuje się, gdy do środka dodamy czerwoną porzeczkę, malinę lub plasterki truskawki.
Składniki drinka Hugo:
-Prosecco
-woda mineralna gazowana
-syrop z czarnego bzu
-sok z limonki
-mięta
-kostki lodu
–świeże owoce do dekoracji
Mimosa
Oryginalna Mimosa serwowana jest na bazie szampana, jednak obecnie używa się do niej także innych innych win musujących – także Prosecco. Nazwa drinka pochodzi od jego pomarańczowego koloru, takiego właśnie jak kwiat mimozy. Przepis jest bardzo prosty, a składniki większość z nas będzie miała w domu.
Składniki drinka Mimosa:
-Prosecco
-sok pomarańczowy
-kostki lodu
-plasterek pomarańczy do dekoracji
Wybierz Prosecco dla siebie:
Dodaj drinkom blasku!
Chcesz zrobić wrażenie na gościach? Dodaj do dowolnego drinka wina perłowego Holiday! W winach perłowych drobinki brokatu unoszą się wewnątrz butelki dając niesamowity efekt wizualny. Po dodaniu wina Holiday do drinka taki sam efekt uzyskasz wewnątrz kieliszka lub szklanki! Można też całkowicie zastąpić Prosecco winem perłowym. W ten sposób uzyskamy drinki nieco słodsze, a jednocześnie o mniejszej zawartości alkoholu. Wina Holiday są winami słodkimi i mają jedynie 5% alkoholu, więc można na ich bazie przyrządzić bardzo delikatną (ale bardzo imponującą!) wersję drinków.
Drinki bezalkoholowe
Wszystkie powyższe drinki można zrobić także w wersji bezalkoholowej! W przypadku 3 ostatnich (Bellini, Mimosa, Hugo) wystarczy zamiast Prosecco użyć wina bezalkoholowego. Natomiast w przypadku drinka Aperol Spritz oprócz alternatywy dla Prosecco, musimy znaleźć też zamiennik Aperola. Świetnie sprawdzi się tutaj włoski aperitif Crodino.
1 thoughts on “DRINKI NA BAZIE PROSECCO”