Do przechowywania wina najlepsza jest oczywiście specjalnie zaprojektowana piwniczka z odpowiednim oświetleniem, kontrolą temperatury i wilgotności. Co jeśli akurat nie mamy takiej do dyspozycji? Jak przechowywać wino w domowych warunkach? O czym pamiętać i czego bezwzględnie unikać?
Wino najlepiej dojrzewa, kiedy ma ograniczony, jednak obecny dostęp tlenu. Gwarantują to naturalne korki, którymi najczęściej zamykane są wina przeznaczone do długiego leżakowania. Żeby korek mógł spełniać swoją funkcję, trzeba o niego zadbać – odpowiednio przechowując butelkę. Chcemy też unikać czynników, które w sposób sztuczny i niekontrolowany będą przyspieszały dojrzewanie wina.
Wino najlepiej przechowywać:
1. W pozycji leżącej
Wino, które chcemy leżakować latami, musi mieć przez cały czas zwilżony korek. W przeciwnym wypadku korek wyschnie i straci swoje właściwości, a poza tym – może zacząć się kruszyć. Warto pamiętać, że nie jest to obowiązkowe w przypadku młodych win (które najczęściej i tak zamykane są plastikowym korkiem lub zakrętką).
2. W zacienionym miejscu
Unikajmy wystawiania wina na słońce (np. trzymając butelkę na parapecie) lub na mocno oświetlonej – także sztucznym światłem – półce. Światło, podobnie jak wysoka temperatura, może w sztuczny sposób przyspieszać dojrzewanie wina. Nie bez powodu win nadające się do dłuższego przechowywania mają ciemne butelki!
3. W odpowiedniej temperaturze
Idealna temperatura jest niższa niż pokojowa, ale nie tak niska jak temperatura w lodówce. Uważa się, że przedział ten jest gdzieś w okolicach 12 stopni Celsjusza. Istotnie wyższa i niższa temperatura może skutkować utratą walorów smakowych wina. Zdecydowanie unikajmy temperatur poniżej 5 stopni i powyżej 20.
4. W możliwie stałej temperaturze.
Istotne jest także, żeby temperatura nie zmieniała się zbyt gwałtownie. Zmiana temperatury pociąga za sobą zmianę objętości płynu, która powoduje zasysanie powietrza do butelki. To dodatkowe, “nadprogramowe” powietrze może powodować gwałtowne utlenianie się wina. Co to oznacza w praktyce? Na przykład to, że szafka koło piekarnika nie będzie najlepiej zastępować piwniczki na wino.
Wina do długiego przechowywania:
Wino im starsze, tym lepsze?
O czym warto pamiętać? Przede wszystkim o tym, że zdecydowana większość produkowanych obecnie win nie nadaje się do leżakowania. Są to wina młode (niebeczkowane), codzienne, niedrogie – przeznaczone do szybkiej konsumpcji. Krąży fałszywe przekonanie, że wino im starsze, tym lepsze. Niestety nie dotyczy ono wszystkich win, a nawet – dotyczy zdecydowanej mniejszości.
Jakie byłyby zatem wskazówki do przechowywania win młodych?
- Unikajmy skrajnych temperatur, zwłaszcza zbyt wysokich – dokładnie tak samo jak w przypadku win przeznaczonych do długiego leżakowania.
- Nie czekajmy zbyt długo z otwarciem! Pamiętajmy o tym, że wina codzienne nie zyskają na wartości jeśli będziemy je przechowywać 20 lat – tylko po prostu się zepsują.
Przechowywanie wina po otwarciu
Zdecydowanie nie. Otwartego wina nie możemy zakorkować i odstawić do piwniczki do dalszego dojrzewania. Po odkorkowaniu wino ma zbyt duży kontakt z tlenem i należy je możliwie szybko wypić, gdyż z każdym dniem będzie stopniowo traciło swoje walory.
Otwarte wino najlepiej zamknąć możliwie szczelnie korkiem i umieścić w lodówce. Do zamknięcia butelki można wykorzystać również pompki próżniowe, które dodatkowo wydłużają żywotność otwartego wina.
2-3 dni w przypadku wina ponownie zamkniętego oryginalnym korkiem, do 7 dni w przypadku wina zamkniętego przy użyciu pompki próżniowej. Dobrze jest pamiętać, że wino dłużej przechowywane w lodówce nie zepsuje się po tych kilku dniach, ale może stracić większość swoich aromatów.
Przeczytaj także:
- Wina Inwestycyjne: Jakie wina z czasem zyskują na wartości?
- Wino na prezent dla pracowników i kontrahentów – jak wybrać idealną butelkę?
- Wina do koszy prezentowych
- Wina deserowe – elegancja i słodycz w jednym kieliszku
- Jak powstają wina różowe?