Alaja Blanco to wino hiszpańskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Macabeo i Airén. Wino o jasnym, słomkowym kolorze. Aromat świeży i roślinny. Wyczuwalne owoce i zioła. W smaku przyjemne, odświeżające i owocowe. Najlepsze w temperaturze 4-6ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu, a także do makaronu oraz do białych mięs. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne też jako delikatny aperitif. Alaja Blanco to przyjemne do picia, delikatne hiszpańskie wino w bardzo przystępnej cenie.
Zawartość alkoholu: 11% obj.
Producent: Bodegas Luzon
WINIFIKACJA
Winogrona są od razu oddzielane od łodyg. Owoce są delikatnie zgniatane, a sok jest klarowany. Fermentacja trwa przez okres 15/20 dni w kontrolowanej temperaturze między 10 a 16ºC.
PRZECHOWYWANIE
Wino należy przechowywać w stałej temperaturze około 15°C, unikając zmian temperatury, które mogą niekorzystnie wpływać na jakość wina.