Alaja Crianza to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne produkowane ze szczepów Monastrell i Cabernet Sauvignon. Starzone 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wiśniowa barwa z granatowym tłem. W aromacie wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce, a także nuty balsamiczne, słodkie i tostowe. Wino Alaja Crianza jest w smaku dobrze zbalansowane, gładkie, mięsiste, z obecnością czerwonych i czarnych owoców, orzechów i tostowych nut pochodzących ze starzenia w beczce. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C. Polecane do sałatek, makaronów, grzybów, ryb, młodych serów i serów kozich, czerwonych i białych mięs, zwłaszcza pieczonej jagnięciny i wieprzowiny. Alaja Crianza to przyjemne do picia, delikatne hiszpańskie wino w bardzo przystępnej cenie.
Zawartość alkoholu: 14%
Producent: Bodegas Luzon
WINIFIKACJA
Fermentacja odbywa się przez okres 6 -8 dni, w temperaturze nieprzekraczającej 28°C. Wino pozostaje w kontakcie ze skórkami w celu maceracji przez okres od 15 do 20 dni.
PRZECHOWYWANIE
Wino należy przechowywać w stałej temperaturze około 17°C, unikając zmian temperatury, które mogą niekorzystnie wpływać na jakość wina.