Alaja Rosado to wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane przez Bodegas Luzon w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Syrah.
Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, delikatny różowy kolor. Moszcz jest klarowany, a fermentacja trwa 15- 20 dni w kontrolowanej temperaturze 10-16°C w celu zachowania pełni owocu.
Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif. Alaja Rosado to przyjemne do picia, delikatne hiszpańskie wino w bardzo przystępnej cenie.
Zawartość alkoholu: 12%
PRZECHOWYWANIE
Wino należy przechowywać w stałej temperaturze około 16°C, unikając zmian temperatury, które mogą niekorzystnie wpływać na jakość wina.