Alaja Tinto to wino hiszpańskie, czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Garnacha Tintorera. Piękny, intensywny, ciemnowiśniowy kolor. Intensywny owocowy aromat. W smaku świeże, owocowe. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich mięs, ryb, wędlin, pizzy, makaronów, grzybów i niezbyt dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Zawartość alkoholu: 13,5%
Producent: Bodegas Luzon
WINIFIKACJA
Fermentacja odbywa się przez okres 5 –7 dni, w temperaturze nieprzekraczającej 24/26°C. Wino maceruje w kontakcie z skórkami przez okres od 2 do 4 dni.
PRZECHOWYWANIE
Wino należy przechowywać w stałej temperaturze około 17°C, unikając zmian temperatury, które mogą niekorzystnie wpływać na jakość wina.