Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów. Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.
Przy prawidłowym przechowywaniu wino będzie ewoluować przez bardzo długi czas (10-15 lat)
Amarone della Valpolicella jedno z największych i najbardziej znanych win włoskich. Może stanowić wyjątkowy prezent na szczególne okazje.