Appassimento Rosso to wino włoskie, czerwone, półwytrawne wyprodukowane w Apulii. Tradycyjnie uprawiane winogrona nie są zbierane razem z innymi, ale pozostawiane na winorośli. W ten sposób dojrzewanie trwa, kiście przejrzewają i podsychają na winorośli; smak winogron zostaje wzmocniony, utrwalając cechy, które je charakteryzują. Wspaniale zmieszane z międzynarodowymi mieszankami wyselekcjonowanymi przez wprawne ręce Master Cellars, Appassimento zyskuje wyjątkowy i nieodparty charakter.
Winogrona winifikowane techniką suszenia dają gęstszy moszcz, w którym substancje aromatyczne osiągają bardzo wysokie stężenia. Kolor staje się ciemniejszy, nieprzenikniony dla oka: to zapach prowadzi do odkrycia właściwości moszczu, tak pełnego i harmonijnego, że sugeruje cały potencjał przyszłego wina. Kolor jest jasnorubinowy z wyraźnymi refleksami. Bukiet jest owocowy i intensywny, z dojrzałymi i suszonymi owocami, z wyraźnymi nutami powideł śliwkowych. Na podniebieniu wyczuwalna jest harmonia, równowaga, przyjemna goryczka, z odpowiednią kwasowością i otulającym finiszem. Urzeka swoim pełnym i zdecydowanym ciałem, otulającym i dojrzałym. Krótki odpoczynek w butelce dodatkowo rzeźbi to arcydzieło, dając sugestie tak intensywne, że pozostają wyryte w pamięci na długi czas. Silny charakter, pełna harmonia i nieoczekiwana delikatność, która podczas degustacji oferuje cały organoleptyczny obraz Primitivo bez szorstkości, która może ją czasami charakteryzować.
Doskonale towarzyszy bogatym potrawom na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny, z pikantnymi daniami i soczystymi zupami. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 14,5%
NAGRODY:
Berliner Wein Trophy 2018: 83,5 punktów
International Wine Challenge 2019: Medaglia di Bronzo (brązowy medal)
Luca Maroni: 96/100
Degustacja z enologiem: