Sztuka budowania czegoś wyjątkowego, zdolnego zaskoczyć i uczynić świat lepszym, jest najbardziej wysublimowanym wyrazem ludzkości. Sztuka tworzenia mieszanki Merlot i Raboso to jedna z misji producenta. Część winogron suszona jest w specjalnych pomieszczeniach (tzw. fruttaio), podobnie jak przy produkcji Amarone. Wino starzone jest przez 12 miesięcy w barrique, a na koniec w dużych dębowych beczkach. W kolorze intensywna rubinowa czerwień, z refleksami granatu. Aromat typowy dla czerwonych jagód (jeżyny, jagody, porzeczki) z pikantnym, trawiastym finiszem (oregano). Smak aksamitny i surowy, głęboki, bardzo trwały i otulający podniebienie owocowym smakiem, który ewoluuje w nuty przyprawowe. Bogate i przekonujące nuty Artenos Quarantia harmonizują z kuchnią duszonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów. Podawać w temperaturze 20-22°C. Dobry potencjał starzenia.
Zawartość alkoholu: 13%
NAGRODY:
Złoty medal na Concours Mondial Bruxelles – The United Nations of Fine Wines w 2020 roku
wino niedostępne