Barbera d’Alba Superiore to wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera.
Winogrona są zbierane ręcznie pod koniec września. Winogrona są odszypułkowywane i delikatnie rozgniatane. Fermentacja (z maceracją na skórkach) zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze przez 8-10 dni. Częste mieszanie ma na celu maksymalną ekstrakcję polifenoli. Starzone 24 miesiące w dużych beczkach dębowych, następnie trafia do zbiorników ze stali nierdzewnej, a na końcu dojrzewa przez 8 miesięcy w butelce.
Ma głęboki czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Przyjemny aromat z nutami czerwonych owoców (zwłaszcza śliwek i czereśni). Pełne ciała, dobrze zbalansowane, eleganckie i aromatyczne. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do czerwonych mięs, salami, makaronu z sosem mięsnym, risotto oraz serów. Najlepsze w temperaturze 18°C-20°C. Barbera d’Alba Superiore to potężne wino z dobrym potencjałem starzenia.