Ekologiczne Chianti „Bernardino” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Fattoria la Striscia, w 85% ze szczepów Sangiovese, 15% Canaiolo, Colorino. Fermentowane, macerowane i starzone przez 6 miesięcy w cementowych zbiornikach, potem jeszcze przez minimum 2 miesiące w butelkach. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne ciemne owoce i delikatne przyprawy. Smak przyjemny, zdecydowanie owocowy. Ekologiczne Chianti „Bernardino” będzie doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza, sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
NAGRODY:
Nagrodzone najwyższym wyróżnieniem „Dyplom de Merita” na IX selezione dei vini di Toscan.
Komentarz od producenta:
We don’t do filtration or clarification. Regarding vegan suitable produt, or wine are ok. In cellar we work as natural wine and we don’t add any product to the wine. Our sulphite level are also very low, we add just a little to preserve the wine but a lot under law possibility. We do a meccanical filtration befor bottle the wine but also in this case it’s a „raw” filtration to preserve all the quality of the wine.