Folwark Bolesławów Folwark Bolesławów
  • Strona główna
  • Oferta
  • Sklep z winami
  • Dostawa
  • O winie
  • Kontakt
Menu
Covila Rioja Gran Reserva
Strona główna Oferta Kraj Hiszpania Covila 2016, Rioja DOC Tinto Gran Reserva
La Chapelle de Haut Bages Liberal 2016, Pauillac
La Chapelle de Haut Bages Libéral 2016, Pauillac
Wróć do produktów
Don Gavarre Tinto
Don Gavarre Tinto

Covila 2016, Rioja DOC Tinto Gran Reserva

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy w dębie i butelkach. Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość. Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.

 

NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016

 

 

  • Opis
Opis

Covila Rioja Gran Reserva to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy (minimum 24 miesiące w beczkach i minimum 24 miesiące w butelkach). Covila Gran Reserva to wino z najlepszych winogron z winnic położonych na łagodnych zboczach Laguardia i Lapuebla de Labarca, w strefach średnich i dużych wysokości z ich korzystnymi wapienno-gliniastymi glebami. Winorośle mają średnio ponad 30 lat.

Po zbiorach winogrona trafiają do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie następuje dwudniowa maceracja w temperaturze 8ºC. Fermentacja jest następnie przeprowadzana w kontrolowanej temperaturze 24ºC przez 10 dni. Fermentacja malolaktyczna ma miejsce w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Ten proces jest połączony z dojrzewaniem na osadzie, z okresowym bâtonnage przeprowadzanym aż do końca fermentacji malolaktycznej. Wino jest następnie leżakowane w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez co najmniej 24 miesiące, a następnie odpoczywa w piwnicy aż do piątego roku.

Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość.

Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.

 

NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016

Jesteśmy łódzką, rodzinną firmą, która już ponad 30 latwieku zajmuje się importem win i ich dystrybucją.
Sprzedaż hurtowa

ul. Wieńcowa 30/32
92-632 Łódź
folwark@folwark.pl

Sprzedaż detaliczna

ul. Sienkiewicza 39
90-114 Łódź
sklep@folwark.pl

Oferta
  • Akcesoria
  • Wina bezalkoholowe
  • Wina bez siarczynów
  • Wina ekologicze
  • Wina koszerne
  • Wina perłowe
  • Wina wegańskie
  • Wino na prezent
  • Zestawy degustacyjne
Menu
  • Strona główna
  • Oferta
  • Sklep z winami
  • Dostawa
  • Aktualności
  • Kontakt
  • Dołącz do nas!
  • Polityka prywatności
FOLWARK BOLESŁAWÓW 2020 | WYKONANIE MARCIN STEMPIEŃ
  • Strona główna
  • Oferta
  • Sklep z winami
  • Dostawa
  • O winie
  • Kontakt