Covila Rioja Gran Reserva to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy (minimum 24 miesiące w beczkach i minimum 24 miesiące w butelkach). Covila Gran Reserva to wino z najlepszych winogron z winnic położonych na łagodnych zboczach Laguardia i Lapuebla de Labarca, w strefach średnich i dużych wysokości z ich korzystnymi wapienno-gliniastymi glebami. Winorośle mają średnio ponad 30 lat.
Po zbiorach winogrona trafiają do zbiorników ze stali nierdzewnej, gdzie następuje dwudniowa maceracja w temperaturze 8ºC. Fermentacja jest następnie przeprowadzana w kontrolowanej temperaturze 24ºC przez 10 dni. Fermentacja malolaktyczna ma miejsce w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Ten proces jest połączony z dojrzewaniem na osadzie, z okresowym bâtonnage przeprowadzanym aż do końca fermentacji malolaktycznej. Wino jest następnie leżakowane w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego przez co najmniej 24 miesiące, a następnie odpoczywa w piwnicy aż do piątego roku.
Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość.
Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.
NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016