Grigioramato Pinot Grigio Macerato to niefiltrowane wino pomarańczowe, wytrawne z północnych Włoch, z apelacji DOC Delle Venezie (w Veneto). Produkowane przez Italo Cescon w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron ze szczepu Pinot Grigio.
Maceracja na skórkach i spontaniczna fermentacja w amforze przez 20 dni. Starzenie odbywa się częściowo w amforze, a częściowo w tonneaux (drugi pasaż) przez 8 miesięcy. Niefiltrowane.
Grigioramato dojrzewa w butelce przez co najmniej 12 miesięcy.
Kolor miedziano-pomarańczowy, lekko zamglony z powodu braku filtracji. Wyczuwalne są stopniowo aromaty cytrusów, grejpfruta i mandarynki, dając miejsce na nuty dojrzałej moreli, lukrecji, lekkie nuty mięty i sosny. Na podniebieniu pełne i otulające, świeże, z delikatnymi taninami i mineralny finisz.
Doskonałe jako aperitif, wspaniale komponuje się ze smażonymi, rybnymi przystawkami i białym mięsem. Ciekawe z dojrzałymi i pleśniowymi serami. Warto też spróbować z kuchnią orientalną.