KANOHI to wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Piękny, jasny i klarowny kolor. W aromacie bardzo mocno wyczuwalny aromat marakui i dojrzałych owoców tropikalnych – bardzo charakterystyczne dla Sauvignon Blanc z tego regionu. Wino o zrównoważonej kwasowości, z długim i świeżym finiszem. Serwować schłodzone do temperatury 6-8°C. KANOHI będzie doskonałe jako przyjemny aperitif, ale również w towarzystwie ryb i owoców morza.
Historia
Jane i „Ernie” są pionierami w branży winiarskiej. Ponad 40 lat temu założyli rodzinną winnicę w pobliżu rzeki Wairau w regionie Marlborough, który jest szczególnie znany ze świeżości Sauvignon
Blanc. Dolina oferuje różnorodność niezwykłych terroir, które wnoszą wspaniałą głębię do wina.
Apelacja: Marlborough
Powierzchnia: 80 ha
Gleby: gliniaste i wapienne
Winifikacja: Zbiór mechaniczny.
Fermentacja w niskiej temperaturze.
NAGRODY:
Złoty medal na Concours Mondial des Vins Féminalise 2020