Pecorino Spumante Popi to wytrawne wino musujące produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje w 100% ze szczepu Pecorino.
Produkcja wina zaczyna się od oddzielenia skórek od moszczu w celu wzmocnienia jego świeżości. Bąbelki uzyskuje się dzięki metodzie Martinottiego (znanej także jako metoda Charmata), a następnie wino pozostaje w zbiornikach ciśnieniowych z wybranymi drożdżami do
około 4/5 miesięcy w temperaturze 18°C. Następnie jest schładzane do temperatury -4°C przez 8-10 dni w celu ustabilizowania, po czym jest filtrowane i butelkowany.
Przejrzysty słomkowożółty kolor z niuansami przechodzącymi w złoto. Drobne i utrzymujące się bąbelki. Intensywny aromat kwiatów, egzotycznych owoców (m.in. ananasa i papai) oraz nuta skórki chleba. W ustach pełne i zbalansowane. Doskonałe do dań z ryb oraz do serów, a także jako przyjemny aperitif. To musujące Pecorino Spumante Popi zalecamy podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.
Zawartość alkoholu: 12 %
Cukier: 10 gr/l
Kwasowość: 5,8-6 gr/l
Ciśnienie: 5 atm