Apelacja Prosecco Rose istnieje dopiero od początku 2020 roku. Wcześniej przepisy dopuszczały wyłącznie białą wersję tego wina. Podobnie jak klasyczna wersja, różowe Prosecco powstaje na bazie szczepu Glera, jednak z domieszką czerwonego szczepu Pinot Noir.
Prosecco Rose Popi to lekko wytrawne różowe Prosecco produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje ze szczepów Glera (90%) i Pinot Noir (10%).
Moszcz winogronowy jest od razu oddzielany od skórek w celu wzmocnienia jego świeżości i zapachu. Aby uzyskać idealny odcień, Pinot Nero poddaje się krótkiej maceracji w temperaturze 10°C przez około 24 godziny. Po pierwszej fermentacji otrzymane wino umieszcza się w autoklawach, gdzie przy ścisłym kontakcie z drożdżami przez około 90 dni w temperaturze 18°C następuje druga fermentacja. Po tym okresie jest schładzane do temperatury -4°C przez 8/10 dni w celu ustabilizowania się, a na koniec filtrowane i butelkowane.
Jasnoróżowy kolor przypomina płatki róży, a bąbelki są kremowe i bardzo delikatne. W nosie natychmiast ukazuje się pełnia aromatów, które przechodzą od owocowego do kwiatowego; z łatwością możemy wyczuć poziomkę, porzeczkę, brzoskwinię oraz owoce egzotyczne.
Prosecco Rose Poppi można połączyć z daniami takimi jak przystawki rybne i mięsne oraz daniami głównymi. Doskonałe również jako delikatny aperitif. Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.
Alkohol: 11 %
Cukier: 10 gr/l
Całkowita kwasowość: 5,7 gr/l
Ciśnienie: 5,5 bar