Samos Vin Doux Grand Cru to wino białe, słodkie, klasy Grand Cru, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain. Piękny, złoty kolor. Aromat kwiatów, owoców i miodu. W ustach świeże i słodkie, a kwasowość doskonale to równoważy.
Produkowane jest z dobrze dojrzałych winogron Muscat, pochodzących z wyselekcjonowanych winnic położonych na pagórkowatych terenach. Jest to klasyczne Vin Doux Naturel.
Najlepiej podawać w temperaturze 8-10° C jako aperitif lub w towarzystwie jedzenia. Z powodzeniem towarzyszy lekkim słodkościom z owocami, ale nadaje się również do eksperymentów z daniami „słonymi” – z miękkimi i żółtymi serami czy beszamelem. Nieoczekiwane połączenie z kurczakiem z rożna, prawdziwa rewelacja!
Wino w butelce 0,5 l
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Berliner Wein Trophy, Germany
Złoty medal na Targach Wina Women & Wines of the World, Monaco