Samos Vin Doux to wino białe, słodkie, produkowane na greckiej wyspie Samos w 100% ze szczepu Muscat Blanc Petit Grain z zastosowaniem tej samej metody, której używa się do produkcji Porto. Przyjemne dla oka, o pięknym złotym kolorze. W nosie dominują aromaty dżemu morelowego i dojrzałego melona, charakterystyczne dla szczepu Muscat. Pierwszy kontakt z ustami jest wybuchowy – owocowy smak z letnimi owocami na pierwszym planie oraz nutami toffi i kwiatów.
Samos Vin Doux należy do kategorii win likierowych i jest najpopularniejszym winem Samos. To nie przypadek, że jest to słodkie wino numer 1 pod względem sprzedaży w Grecji i jest eksportowane na cały świat. Swoją wyjątkowość Samos Vin Doux zawdzięcza słońcu i wiatrom Morza Egejskiego, które dają idealne warunki do wzrostu winorośli na górzystych i pagórkowatych terenach.
Jest to klasyczne wino deserowe, najlepiej podawać je po posiłku w temperaturze 8-10°C. Doskonale komponuje się nie tylko ze słodyczami o lekkiej konsystencji takimi jak szarlotka, tarta owocowa i inne tarty owocowe, ale także kremowymi deserami o pełnym smaku i bogatej konsystencji. Podaje się go również jako aperitif lub podczas relaksujących popołudni z owocami, serami i orzechami. Jest najlepszym towarzyszem dojrzałego melona. Uwielbiany jest do deserów, serów, świeżych i suszonych owoców. Wykorzystywany jest także w wyrobach cukierniczych do tworzenia wyjątkowych sosów, które nadają inny akcent słodkim kreacjom. W kuchni aromatycznie uzupełnia i „łączy” sosy słodko-kwaśne. Dyskretnie osładza także drób, dania azjatyckie czy włoskie. Stanowi idealne zamknięcie posiłku lub kolacji. Jego bogata konsystencja może stanowić doskonałą bazę do przyrządzania wyjątkowych koktajli w nieograniczonych kombinacjach.
Wino w butelce 0,5 l
NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina Challenge International du Vin, France
Srebrny medal Decanter, United Kingdom
Złoty medal na Targach Wina International Wine Konkurs Saloniki
Srebrny medal na Targach Wina Concours Mondial de Bruxelles, Belgium