Merlot Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto w 100% ze szczepu Merlot.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września. Winifikację rozpoczyna 2-3 dniowa maceracja przedfermentacyjna, po której następuje 10-dniowa tradycyjna maceracja. Kontrolowana temperatura fermentacji alkoholowej (21/22°C). Fermentacja malolaktyczna całkowicie sfinalizowana. 9 miesięcy leżakowania w dębowych beczkach plus 4 miesięcy doskonalenia w butelkach.
Intensywnie rubinowy kolor. Aromat złożony i wyrazisty, z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych, przypraw korzennych, tytoniu i czekolady. W smaku dobrze zbalansowane, z delikatną taniną i wyczuwalnymi nutami wiśni, czarnej porzeczki i lukrecji, z bardzo długim i miękko zaokrąglonym finiszem.
Wino Merlot Il Tralcetto będzie najlepsze w towarzystwie świeżego makaronu z mięsnym sosem, kaczki w sosie pomarańczowym lub półtwardego sera. Temperatura serwowania: 18-20°C