Valpiana Dianto Prosecco to wino białe, musujące, półwytrawne, produkowane i butelkowane we Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji. Produkowane w 100% ze szczepu Glera (dawniej nazywanym Prosecco). Aromat owoców, miodu, a także kwiatów. Druga fermentacja w autoklawach – tzw. metoda Charmata – przeprowadzana jest w niskiej temperaturze (19-21°C). Dzięki temu wino zyskuje specyficzny, delikatny i niezwykle orzeźwiający smak połączony z „bąbelkami”. Valpiana Dianto to Prosecco Millesimato, co oznacza, że do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Polecamy je zwłaszcza na ciepłe, letnie wieczory, chociaż jako aperitif, do sałat i przekąsek można je pić o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 8°C.
wino niedostępne