Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

Show sidebar
Wino Amarone
Close

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

biancogrigio italo cescon
Close

Biancogrigio Pinot Grigio Integro 2019, Tesirare

nowość

REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane

Biancogrigio Pinot Grigio Integro to niefiltrowane wino włoskie, białe, wytrawne z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa na osadzie w betonowych zbiornikach przez 9 miesięcy, a następnie w butelce – kolejne 6. Barwa słomkowożółta z zielonkawym odcieniem. Aromat świeżych owoców (szczególnie jabłka i gruszki), które przeplatają się z nutami białych kwiatów, wśród których wyróżniają się lipa i jaśmin. Na podniebieniu świeże, jedwabiste, długie, świetnie zrównoważone, z doskonale zintegrowaną nutą mineralną. Wyraźny i utrzymujący się finisz. Doskonałe w połączeniu z daniami rybnymi, białym mięsem oraz z daniami wegetariańskimi.

 

Cabernet Il Tralcetto
Close

Cabernet Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Cabernet Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto przez Italo Cescon w 70% ze szczepu Cabernet Sauvignon i 30% Cabernet Franc. Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowej beczce i 12 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Wyrazisty i złożony bukiet z wyczuwalnymi nutami owoców, ziół i delikatnie pikantnym akcentem. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Nuty dębowe doskonale zbalansowane z żywą świeżością wina. Najlepsze do pieczonych czerwonych mięs, delikatnego drobiu, dziczyzny i twardych serów dojrzewających. Idealne w temperaturze 18-20°C.

Cabernet Il Tralcetto to wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

Grigioramato Tesirare, Italo Cescon
Close

Grigioramato Pinot Grigio Macerato, Tesirare

nowość

REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane, EKOLOGICZNE

Grigioramato Macerato Tesirare to pomarańczowe wino włoskie, wytrawne, niefiltrowane, z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane przez Italo Cescon w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Dojrzewa w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Kolor miedzianopomarańczowy, lekko zamglony z powodu braku filtracji. Wyczuwalne są stopniowo aromaty cytrusów, grejpfruta i mandarynki, dając miejsce na nuty dojrzałej moreli, lukrecji, lekkie nuty mięty i sosny. Na podniebieniu pełne i otulające, świeże, z delikatnymi taninami i mineralny finisz. Doskonałe jako aperitif, wspaniale komponuje się z potrawami smażonymi, rybnymi przystawkami i białym mięsem. Ciekawe z dojrzałymi i pleśniowymi serami. Warto też spróbować z kuchnią orientalną.

 

Merlot Il Tralcetto
Close

Merlot Il Tralcetto IGT Veneto 2017, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto w 100% ze szczepu Merlot. Starzone w beczkach z dębu francuskiego przez 9 miesięcy, a następnie jeszcze 4 miesiące w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, z wyraźnym owocem i przyprawami. W smaku ciepłe i bogate, wytrawne, pełne ciała. Długi finisz. Najlepiej podawać z pieczonym lekkim mięsem i drobiem. Serwować w temperaturze 18-20°C.

Muller Thurgau Il Tralcetto
Close

Muller Thurgau Il Tralcetto IGT Delle Venezie 2017, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Veneto (Wenecja Euganejska) w 100% ze szczepu Muller Thurgau. Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Świeży i delikatny aromat – początkowo kwiatów brzoskwini, dzikiej róży, szałwii, kwiatu dzikiego bzu, a następnie owoców kandyzowanych, melona i brzoskwini. W smaku bogate i wyrafinowane, aromatyczne, dobrze zbalansowane i harmonijne. Doskonały finisz. Polecane jako aperitif a także jako idealne uzupełnienie dań z grillowanych skorupiaków lub risotto ze szparagami. Najlepsze schłodzone do temperatury 8°C.

Pinot Grigio "Adagio", Ca’della Scala
Close

Pinot Grigio „Adagio” DOC Friuli Grave, Ca’della Scala

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne z północnych Włoch, z apelacji DOC Friuli Grave. Produkowane w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa 6 miesięcy na osadzie drożdżowym („sur lie”) z regularnym, cotygodniowym mieszaniem („batonnage”) w celu wydobycia z wina pełni smaku i czystego aromatu. Kolor słomkowożółty. Aromat owocowo-cytrusowy z delikatnym pikantnym akcentem. Wytrawne, delikatne i dobrze zbalansowane. Świeża kwasowość z nutą migdałów w finiszu. Najlepsze do pieczonych, gotowanych i smażonych ryb w sosach śmietanowych oraz świeżych serów. Idealne w temperaturze około 8°C.

Pinot Grigio Il Tralcetto
Close

Pinot Grigio Il Tralcetto DOC Friuli 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Friuli Grave w 100% ze szczepu Pinot Grigio (Pinot Gris). Słomkowożółty kolor, intensywny i utrzymujący się aromat wanilii, gałki muszkatołowej, brzoskwini i kwiatu akacji. W smaku wytrawne i orzeźwiające, wyczuwalny dojrzały owoc z nutą skórki pomarańczowej. Te same akcenty pojawiają się w aromacie. Wyjątkowo bogate wino, długie i eleganckie. Polecane do małży oraz wszystkich innych owoców morza w temperaturze 6°- 8°C Wino idealne na prezent – każda butelka pakowana w ozdobny kartonik od producenta.

NAGRODY:

„Best value white wine” Decanter Magazine 2008

Bronze Medal at International Wine and Spirit Competition 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2018

Bronze Medal at the Decanter World Wine Awards 2019

Rompicapo Merlot Tulipe, Tesirare
Close

Rompicapo Merlot Tulipe 2019, Tesirare

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, ekologiczne

Rompicapo Merlot Tulipe to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron szczepu Merlot. Dojrzewa w beczkach przez 6 miesięcy, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce. Wino ma przyjemny, intensywny rubinowy kolor z granatowoczerwonymi refleksami. W nosie aromat małych czerwonych jagód, delikatne przyprawy i kwiatowe niuanse. Wino z dobrym ciałem i harmonijnymi aromatami. Smak bogaty, z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami oraz z delikatną, elegancką taniną. Finisz świetnie zbalansowany. Bardzo dobrze komponuje się z drugimi daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Doskonałe do dojrzałych lub pikantnych serów. Ciekawe z półmiskiem wędlin.

Sauvignon Italo Cescon
Close

Sauvignon Blanc Il Tralcetto DOC Friuli Grave 2017, Italo Cescon

REGION: DOC Friuli Grave (Friuli-Wenecja Julijska)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane we Friuli Grave w regionie Friuli-Wenecja Julijska w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Słomkowożółty kolor z jasnozielonymi refleksami. Aromat świeży i intensywny, z nutami mięty, pieprzu, owoców jałowca i owoców tropikalnych. W smaku pełne ciała, bogate, z dojrzałym owocem i egzotycznym smakiem. Ekspansywne i eleganckie na podniebieniu. Polecane do małż oraz wszelkich owoców morza w temperaturze 7°C

Wino włoskie czerwone Valpolicella
Close

Valpolicella „Allegretto” DOC, Ca’della Scala

REGION: DOC Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone z regionu Valpolicella (Veneto). Produkowane ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Najsłynniejsze wino z tego regionu, o intensywnym kolorze rubinowoczerwonym. Starzone 8 miesięcy w zbiornikach i dużych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelkach. Aromat intensywny, głównie czerwonych owoców, z lekką nutą przypraw. W smaku wytrawne, harmonijne i gładkie. Doskonałe do wędlin, makaronów z sosem mięsnym lub grzybowym, a także do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze około 18-20°C.

Valpolicella Ripasso "Mezzopiano"
Close

Valpolicella Ripasso DOC Superiore „Mezzopiano”, Ca’della Scala 2017

REGION: DOC Valpolicella Superiore (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cesconze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%) przy użyciu metody „ripasso” – w metodzie tej do wina Valpolicella Classico Superiore dodaje się częściowo wysuszone skórki i pestki winogron pozostałych po produkcji wina Amarone lub recioto. Prowadzi to do ponownej fermentacji, w wyniku której wino wzmacnia swoją strukturę, podnosi poziom zawartości alkoholu i potęguje aromat. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone, to efekt dodatkowego 12-miesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowo-czerwony kolor. Aromat owoców (głównie śliwek i dojrzałych wiśni) z lekką skórzaną nutą. Smak przyjemny świeży, owocowy, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, dań z pieca, gotowanych i pieczonych mięs oraz  mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C.

Może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość i szczególny sposób produkcji, ale także wyjątkową prezentację.

NAGRODY:
BRONZE MEDAL at the 2020 IWSC International Wine and Spirit Competition