Cierpkość i gorycz w winie

Skąd u niektórych niechęć do czerwonego wina? Bardzo dużo osób boi się nadmiernej cierpkości lub goryczy. Zazwyczaj tymi określeniami intuicyjnie opisywane są wina mocno taniczne. Czy warto jednak rezygnować z czerwonego wina, jeśli nie lubimy tanin? Absolutnie nie! Warto dowiedzieć się o nich więcej, żeby umieć świadomie wybrać wino, które będzie nam smakowało.

Taniny i garbniki

Dlaczego czerwone wina są cierpkie (gorzkie)?

Czerwone wina zawierają taniny, które powodują uczucie cierpkości, goryczy czy też wysuszania na podniebieniu. W białych winach taniny są prawie nieobecne, a w winach różowych jest ich zdecydowanie mniej niż w czerwonych.


Czy wszystkie czerwone wina są cierpkie (gorzkie)?

Nie. Uczucie cierpkości czy goryczy powiązane jest z obecnością tanin w winie. Są jednak wina, które mają tanin stosunkowo mało. Jeśli nie lubisz tego uczucia, pytaj o wina z małą ilością garbników lub o wina nisko taniczne.


Co to są taniny?

Taniny to polifenole występujące naturalnie w częściach roślin, między innymi w skórce, pestkach roślin.


Czy taniny i garbniki to to samo?

Garbniki to dokładnie samo co taniny i można używać tych słów zamiennie.


Co to jest taniczne wino?

Taniczne wino to takie, którego łyk powoduje uczucie ściągania, wysuszania na podniebieniu. Uczucie to jest podobne do uczucia towarzyszącemu wypiciu bardzo mocnej, czarnej herbaty.


Skąd w winie garbniki?

Taniny znajdują się naturalnie w skórkach i pestkach winogron, a są nieobecne w samym moszczu winogronowym. W czasie etapu produkcji wina zwanego maceracją, sok wypłukuje taniny ze skórek i pestek.


Po co są taniny w winach?

Taniny są naturalnymi antyoksydantami, a więc chronią przed zepsuciem. Wysoka taniczność wina jest jednym z wyznaczników jego długowieczności.


Jakie wina mają mało tanin?

Te, w czasie produkcji miały krótki kontakt ze skórką (wina białe, różowe) oraz te, które mają cienką skórkę ubogą w taniny.


Jak złagodzić mocne taniny?

Mocne taniny z wiekiem stają się bardziej krągłe i miękkie, dlatego mocno taniczne wina najlepiej odłożyć do piwniczki. Jeśli natomiast chcielibyśmy szybko złagodzić taniny, można zastosować dekantację. Warto też takie wina odpowiednio łączyć z jedzeniem, szczególnie z pieczonym lub grillowanym czerwonym mięsem.


Jakie czerwone szczepy mają mało garbników?

Stosunkowo niskotaniczne wina powstają zazwyczaj ze szczepów takich jak Pinot Noir, czy Grenache.


Jakie czerwone szczepy mają dużo garbników?

Dużo garbników (tanin) zawierają czerwone wina np. ze szczepu Cabernet Sauvignon, Carignan, Nebbiolo, czy Malbec.


Przykłady czerwonych win z mocnymi taninami:

Przykłady czerwonych win niskotanicznych:

Powiązane wpisy:

Dlaczego rocznik wina ma znaczenie?

Łagodne wina

Dekantacja wina

Wino i jedzenie

Najnowsze wpisy o winie:

  • Wina 0%
    Wina 0% oraz inne produkty dealkoholizowane budzą wiele kontrowersji. Niektórzy nieustannie porównują je do tradycyjnych odpowiedników i wciąż patrzą na
  • Wszystko o temperaturze wina
    Dlaczego różne wina serwuje się w różnej temperaturze? Czy wina trzeba schładzać? Jak przechowywać wina zamknięte i te po otwarciu?
  • Wina beczkowane – o winach starzonych w beczkach
    Jedną z podstawowych informacji o procesie produkcji wina jest informacja o jego starzeniu w beczce. Dlaczego ta informacja jest tak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *