Cierpkość i gorycz w winie
Skąd u niektórych niechęć do czerwonego wina? Bardzo dużo osób boi się nadmiernej cierpkości lub goryczy. Zazwyczaj tymi określeniami intuicyjnie opisywane są wina mocno taniczne. Czy warto jednak rezygnować z czerwonego wina, jeśli nie lubimy tanin? Absolutnie nie! Warto dowiedzieć się o nich więcej, żeby umieć świadomie wybrać wino, które będzie nam smakowało.
Taniny i garbniki
Czerwone wina zawierają taniny, które powodują uczucie cierpkości, goryczy czy też wysuszania na podniebieniu. W białych winach taniny są prawie nieobecne, a w winach różowych jest ich zdecydowanie mniej niż w czerwonych.
Nie. Uczucie cierpkości czy goryczy powiązane jest z obecnością tanin w winie. Są jednak wina, które mają tanin stosunkowo mało. Jeśli nie lubisz tego uczucia, pytaj o wina z małą ilością garbników lub o wina nisko taniczne.
Taniny to polifenole występujące naturalnie w częściach roślin, między innymi w skórce, pestkach roślin.
Garbniki to dokładnie samo co taniny i można używać tych słów zamiennie.
Taniczne wino to takie, którego łyk powoduje uczucie ściągania, wysuszania na podniebieniu. Uczucie to jest podobne do uczucia towarzyszącemu wypiciu bardzo mocnej, czarnej herbaty.
Taniny znajdują się naturalnie w skórkach i pestkach winogron, a są nieobecne w samym moszczu winogronowym. W czasie etapu produkcji wina zwanego maceracją, sok wypłukuje taniny ze skórek i pestek.
Taniny są naturalnymi antyoksydantami, a więc chronią przed zepsuciem. Wysoka taniczność wina jest jednym z wyznaczników jego długowieczności.
Te, w czasie produkcji miały krótki kontakt ze skórką (wina białe, różowe) oraz te, które mają cienką skórkę ubogą w taniny.
Mocne taniny z wiekiem stają się bardziej krągłe i miękkie, dlatego mocno taniczne wina najlepiej odłożyć do piwniczki. Jeśli natomiast chcielibyśmy szybko złagodzić taniny, można zastosować dekantację. Warto też takie wina odpowiednio łączyć z jedzeniem, szczególnie z pieczonym lub grillowanym czerwonym mięsem.
Stosunkowo niskotaniczne wina powstają zazwyczaj ze szczepów takich jak Pinot Noir, czy Grenache.
Dużo garbników (tanin) zawierają czerwone wina np. ze szczepu Cabernet Sauvignon, Carignan, Nebbiolo, czy Malbec.
Przykłady czerwonych win z mocnymi taninami:
Przykłady czerwonych win niskotanicznych:
Powiązane wpisy:
Dlaczego rocznik wina ma znaczenie?
Najnowsze wpisy o winie:
- Wina deserowe – elegancja i słodycz w jednym kieliszkuWina deserowe to wyjątkowa kategoria win, które cieszą się dużą popularnością zarówno wśród miłośników wina, jak i osób, które lubią
- Jak powstają wina różowe?Wina różowe zdobywają coraz większą popularność na całym świecie, ciesząc się uznaniem zarówno wśród ekspertów, jak i miłośników wina. Różowe
- Resweratrol: cudowny związek w winieResweratrol to naturalny związek chemiczny, który zyskał ogromną popularność w ostatnich latach dzięki swoim potencjalnym korzyściom zdrowotnym. Znajduje się on