Valpolicella (ale także Valpolicella Classico oraz Valpolicella Superiore), Valpolicella Ripasso oraz Amarone – to czerwone wina, które powstają na północy Włoch na bazie 3 lokalnych szczepów – Corvina, Corvinone oraz Rondinella. Jakie są różnice między nimi? Jak powstają? Co to jest appassimento i na czym polega metoda Ripasso?

Valpolicella, Valpolicella Classico i Valpolicella Superiore

Zacznijmy od podstawowej Valpolicelli. Produkowana z 3 wymienionych wyżej szczepów, najczęściej przeznaczona jest do szybkiego wypicia. Jej cena jest niewysoka, a wina lekkie, codzienne. W zależności od miejsca produkcji Valpolicella może w nazwie zyskać człon “Classico” (jeśli produkowana jest w najstarszej części regionu). Może także zyskać człon “Superiore” jeśli ma większą zawartość alkoholu oraz dłuższy czas leżakowania. Oczywiście w nazwie możemy spotkać oba człony, jeśli wszystkie warunki zostały spełnione – wtedy mamy do czynienia z winem Valpolicella Classico Superiore.

Amarone

Żeby dobrze zrozumieć, jak powstaje Valpolicella Ripasso, trzeba najpierw poznać Amarone. Amarone della Valpolicella to jedno z największych win włoskich – gęste, aromatyczne, pełne ciała (i alkoholu), jedyne w swoim rodzaju. Swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo charakterystycznej metodzie produkcji – zwanej appassimento. Metoda ta polega na podsuszaniu zebranych winogron w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu. Całe kiście winogron kładzione są na drewnianych skrzyniach lub matach, zapewniających dobrą cyrkulację powietrza. Tak podsuszone winogrona (a właściwie rodzynki) dają niesamowicie gęste wina o konfiturowym aromacie z nutami balsamicznymi i korzennymi. Wina są jedyne w swoim rodzaju, jednak metoda appassimento jest czasochłonna i kosztowna, przez co cena za butelkę Amarone potrafi być naprawdę wysoka.

Valpolicella Ripasso

Tutaj z pomocą przychodzi Valpolicella Ripasso, która jest swego rodzaju łącznikiem między podstawową, codzienną Valpolicellą a wielkim i bogatym Amarone. Ripasso oznacza po włosku „powtórny”. Chodzi tutaj o powtórną fermentację, która zachodzi w winie po dodaniu wytłoczyn pozostałych po produkcji Amarone do podstawowej Valpolicelli. Cukier zawarty w wytłoczynach powoduje wznowienie fermentacji. Dzięki temu koncentracja cukru oraz aromatów się zwiększa, jednak koszt produkcji wina nie jest tak wysoki.

Sprawdź, jak smakuje Valpolicella, Valpolicella Ripasso i Amarone:

Wina z podsuszanych winogron – nie tylko Amarone

Oczywiście metoda appassimento nie jest zarezerwowana wyłącznie dla Amarone. Producenci stosują tę metodę również przy produkcji innych win dokładnie w tym samym celu – zwiększenia koncentracji cukru i aromatów w gronach. Przykład podobnej praktyki znajdziemy w winnicy Tenuta Giustini, w której winogrona podsusza się przy produkcji wina Lumi Dolcesłodkiego primitivo. Tutaj wina nie są rozkładane na matach, a podwieszane na linach. Co ciekawe, proces ten nie jest powtarzany w każdym roku – jedynie w sytuacji, kiedy klimat tego wymaga. W przypadku wystarczająco ciepłej pogody, winogrona mogą dojrzewać na winoroślach.

Najważniejsze informacje o Valpolicelli i Amarone

Czym się różni Valpolicella od Valpolicella Classico? 


Miejscem produkcji. Valpolicella Classico produkowana jest w najstarszej części regionu zwanym “Classico”.


Czym się różni Valpolicella od Valpolicella Superiore? 


Sposobem produkcji. Valpolicella może w nazwie zyskać człon “Superiore” jeśli ma minimum 12% alkoholu i leżakowała minimum 1 rok. Najczęściej Valpolicella Superiore będzie bardziej skoncentrowana, a winogrona użyte do jej produkcji przeszły większą selekcję. 


Jak powstaje Valpolicella Ripasso?


Valpoliella Ripasso powstaje poprzez dodanie do podstawowej Valpolicelli wytłoczyn pozostałych z produkcji Amarone.


Jak powstaje Amarone?


Amarone – powstaje z wykorzystanie metody appassimento, czyli poprzez podsuszanie winogron już po zbiorach. Wina Amarone są mocne, gęste i aromatyczne. 


Co to jest metoda appassimento?


Metoda podsuszania winogron w celu zwiększenia koncentracji cukru i aromatu w winie. Winogrona po zbiorach przenoszone są do specjalnych pomieszczeń, gdzie układa się je na koszach lub matach zapewniając optymalny dostęp powietrza.


Gdzie powstaje Amarone?


Na północy Włoch, w regionie Veneto (Wenecja Euganejska), w prowincji Werona.


Gdzie powstaje Valpolicella?


Na północy Włoch, w regionie Veneto (Wenecja Euganejska), w prowincji Werona.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *