Przez ponad 30 lat działalności w branży winiarskiej, zdobyliśmy doświadczenie niezbędne do ułożenia idealnej karty win dla różnych typów gastronomii. Z uwagi na to, że bardzo duża część naszej oferty to wina włoskie, z powodzeniem dobieramy wina dla lokali opartych o kuchnię śródziemnomorską.
Dobrze dobrane wino to nieodłączny element wyjątkowego doświadczenia kulinarnego w pizzerii. Odpowiednia selekcja win może podnieść walory smakowe serwowanych potraw, a także podkreślić charakter restauracji. W naszej ofercie znajdą Państwo starannie wybrane wina, które doskonale komponują się z różnorodnymi rodzajami pizzy – od klasycznych margherita i quattro formaggi, po wyraziste capricciosa czy pikantne diavola.
Wina na kieliszki dla pizzerii
Idealne jako aperitif, do serwowania jeszcze przed jakimkolwiek daniem. W trakcie oczekiwania na jedzenie, goście mogą się odprężyć z kieliszkiem czegoś delikatnego. Szczególnie polecamy wina z północy Włoch, które zawierają kilka gramów cukru resztkowego – sprawia on, że wino będzie idealne do picia samodzielnie. Latem większość gości z pewnością pokusi się o dobrze schłodzone wino białe, zimą – stawiamy na czerwienie.
Prosecco i Aperol Spritz
Tych pozycji nikomu nie trzeba reklamować. Absolutny „must-have” w każdej restauracji, szczególnie włoskiej. Nasze Prosecco Villa Teresa doskonale sprawdzi się jako Prosecco na kieliszki – jego charakterystyczne zamknięcie patentowe ułatwia uszczelnianie butelki po każdorazowym nalaniu do kieliszka. A dla najbardziej wymagających gości proponujemy Prosecco Millesimato – produkowane z najlepszych winogron z całego zbioru w danym roczniku.
Wino do pizzy i makaronów
Nie ma nic lepszego niż kieliszek dobrze dobranego wina, który podkreśla smak ulubionej pizzy czy makaronu. Do klasycznych dań na bazie sosu pomidorowego, takich jak pizza margherita, spaghetti bolognese czy lasagne, doskonale sprawdzi się Merlot – przyjemnie owocowe wino o delikatnych taninach. Jego aksamitna struktura oraz aromaty dojrzałych śliwek, wiśni i czarnej porzeczki wspaniale komponują się z bogatymi sosami i soczystymi składnikami.
Chianti – toskańska klasyka
We włoskiej pizzerii nie może zabraknąć toskańskiego klasyka jakim jest Chianti. Wino tradycyjnie sprzedawane w charakterystycznej plecionce (fiasco), samym wyglądem przyciągnie wzrok klientów i nada wyjątkowego toskańskiego klimatu lokalowi. Jest też idealnym towarzyszem bardzo wielu włoskich dań. Podstawowa wersja również sprawdzi się doskonale do pizzy i delikatnych makaronów, ale Chianti Classico Riserva udźwignie także pełne dania główne na bazie czerwonego i białego mięsa.
Dopasowanie do menu i klimatu lokalu
Pomagamy w stworzeniu oferty win idealnie dopasowanej do menu i charakteru Państwa pizzerii. Nasz zespół z przyjemnością doradzi, jakie wina wybrać, aby najlepiej komponowały się z proponowanymi przez Państwa smakami. Podpowiemy także, jak odpowiednio je podawać i serwować, by uwypuklić ich walory. Oferujemy również elastyczne rozwiązania – od przystępnych cenowo win na kieliszki, po bardziej wyrafinowane propozycje dla wymagających klientów.
Kontakt z nami:
Jeśli macie Państwo jakiekolwiek zachęcamy do bezpośredniego kontaktu!
Jeśli chcecie Państwo otrzymać cennik win dla pizzerii, prosimy o wiadomość na adres folwark@folwark.pl o treści “cennik win dla pizzerii” a w treści informacje o Państwa lokalizacji oraz aktualnym zezwoleniu na obrót alkoholem.
Mamy ponad 30 lat doświadczenia w branży i chcemy się nim dzielić!