Wina różowe powstają z czerwonych odmian winogron, jednak są lżejsze i mniej taniczne niż wina czerwone.

Najczęściej powstają one z wykorzystaniem krótkiej maceracji, czyli kontaktu soku ze skórkami winogron. Proces trwa kilka lub kilkanaście godzin, a następnie skórki są usuwane i następuje fermentacja. Zawarte w skórkach barwniki, fenole i taniny częściowo przenikają do soku, dając mu piękny kolor, aromaty i strukturę, jednak zachowana zostaje delikatność i lekkość końcowego produktu.

Im dłuższa maceracja, tym intensywniejszy kolor wina, stąd możemy spotkać wina w kolorze bladoróżowym, pomarańczowym, aż po intensywny różowofioletowy odcień.

Wina różowe stanowią doskonały aperitif, ale też z powodzeniem można je łączyć z przystawkami, sałatkami i lekkimi daniami wegetariańskimi.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Pecorino Spumante Popi Brut

nowość


KRAJ
: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Pecorino Spumante Popi to wytrawne wino musujące produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje w 100% ze szczepu Pecorino. Przejrzysty słomkowożółty kolor z niuansami przechodzącymi w złoto. Drobne i utrzymujące się bąbelki. Intensywny aromat kwiatów, egzotycznych owoców (m.in. ananasa i papai) oraz nuta skórki chleba. Doskonałe do dań z ryb oraz do serów,  a także jako przyjemny aperitif. Zalecamy podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.

Villa Teresa Still Rose 2020 (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne, EKOLOGICZNE

Villa Teresa Rose to wino różowe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr), ekologiczne produkowane i butelkowane w północnych Włoszech (prowincja Treviso, wzdłuż brzegów rzeki Piave) przez Vini Tonon. Powstaje z winogron Raboso i Merlot bez sztucznych nawozów i pestycydów. Moszcz bardzo szybko oddziela się od skórek, aby uzyskać jasny różowy kolor oraz poprawić świeżość i aromat. Piękny, delikatny różowy kolor. Elegancki i subtelny owocowy zapach z nutami poziomki. Świeże, ze zrównoważoną kwasowością na podniebieniu. Świetne do serów, ryb i pizzy, jako aperitif i między posiłkami.  Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Prosecco Rose Popi

REGION: Prosecco Rose
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne

Prosecco Rose Popi to lekko wytrawne różowe Prosecco produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje ze szczepów Glera (90%) i Pinot Noir (10%). Prosecco Rose Poppi można połączyć z daniami takimi jak przystawki rybne i mięsne oraz daniami głównymi. Doskonałe również jako delikatny aperitif. Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.

Somée Merlot Rosé wino bezalkoholowe

KRAJ: Niemcy
KOLOR: różowe
RODZAJ:  bezalkoholowe, półwytrawne

Somee Merlot Rose to różowe wino bezalkoholowe wyprodukowane w 100% ze szczepu Merlot. Jasnoróżowy kolor z fioletowymi refleksami. Bujne aromaty z wyraźnie określoną, typową dla odmiany nutą (wyczuwalne maliny i inne czerwone owoce).  Harmonijnie owocowa słodycz.  To bezalkoholowe wino różowe jest idealnym towarzyszem wielu pikantnych potraw, idealne np. do delikatnych mięs, ryb i warzyw. Wspaniale sprawdzi się razem z daniami nowoczesnej kuchni BBQ lub klasycznie – z włoskim makaronem. Doskonałe również do dań kuchni azjatyckiej.  Jest to doskonały napój na wiele okazji, którym – być może z powodów osobistych – nie powinny towarzyszyć napoje alkoholowe. Podawaj dobrze schłodzone.

Villa Teresa Rose Frizzante (BIO)

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące półwytrawne, EKOLOGICZNE

Wino różowe, musujące, półwytrawne (18 g cukru/litr) produkowane i butelkowane w północnych Włoszech, w regionie Veneto, w okolicach Wenecji, w 100% ze szczepu Roboso uprawianego metodą organiczną (bez używania herbicydów i nawozów sztucznych). Aromat wyraźnie owocowy. Specyficzny, delikatny, niezwykle orzeźwiający smak z dominująca nutą poziomkową. Jest idealne na ciepłe, letnie wieczory, ale jako aperitif, do delikatnych serów, do wędlin i do ryb może być pite o każdej porze roku. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.Butelka z charakterystycznym zamknięciem patentowym.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Spumante Rosé Extra Dry Millesimato 2018, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: półwytrawne

Wino włoskie musujące, różowe, półwytrawne. Eleganckie i intensywne wino o jasnoróżowej barwie, aromacie świeżych owoców z nutą różowego grejpfruta, malin, porzeczki i głogu. Małe i utrzymujące się bąbelki tworzą wino idealne na apertif. Można się nim cieszyć także w towarzystwie przekąsek, ryb i owoców morza. Najlepsze schłodzone do temperatury 6-8°C.
Zawartość alkoholu: 12%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended

Lanson Noble Cuvee Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.

Charmeroy Brut Rose

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: TL. de Charmeroy. Dobrej klasy wino musujące, różowe, wytrawne. Produkowane w Beaune w Burgundii ze szczepów Pinot Noir, Syrah, Cinsault. Przyjemne, odświeżające wino. Bogaty i przyjemny aromat, będący kombinacją ciemnych owoców i owoców cytrusowych. Te same nuty dominują w smaku. Zamknięte naturalnym korkiem. Najlepiej podawać schłodzone do około 8 °C. przez cały czas trwania posiłku, od zakąsek, poprzez dania główne aż do deserów (głównie tych z czerwonymi owocami) jak też jako aperitif.

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.

Alaja DO Jumilla Rosado 2019

REGION: Jumilla
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie, różowe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Jumilla ze szczepów Monastrell, Tempranillo i Syrah. Krótka maceracja – kontakt ze skórką przez 2-4 godziny zapewnia piękny, różowy kolor. Intensywny owocowy i roślinny aromat. W smaku świeże, owocowe, delikatne. Przyjemne, łatwe do picia wino. Najlepsze w temperaturze 6-8ºC do ryb, owoców morza, potraw z ryżu i makaronu oraz do potraw z drobiu. Można się nim cieszyć nie tylko do posiłku, świetne także jako delikatny aperitif.