Wina czerwone powstają z czerwonych odmian winogron, a swój kolor zawdzięczają barwnikom obecnym w skórkach. Niektóre szczepy dają wina o intensywnym, głębokim, ciemnoczerwonym kolorze, natomiast inne będą dawały delikatną rubinowoczerwoną barwę. Kolor zmienia się także z wiekiem – wina młode mają żywy czerwony kolor, który z czasem (pod wpływem utleniania) stopniowo przechodzi w ceglastobrązowy.

Czerwone wina oprócz barwników przechwytują ze skórek garbniki (taniny), które dają charakterystyczne uczucie ściągania lub wysuszania na podniebieniu. Niektóre wina będą miały mocne i szorstkie taniny, a inne – miękkie i delikatne.

Czerwone wina najczęściej poleca się do czerwonych mięs, wędlin i serów. Wina o mocnych taninach najlepiej łączyć z tłustymi mięsami, szczególnie pieczonymi i grillowanymi oraz tłustymi serami. Lżejsze czerwienie natomiast można łączyć delikatniejszymi potrawami – przystawkami, makaronami, a nawet pizzą.

Wyświetlanie 1–36 z 210 wyników

Old World Puglia IGT 2021, Giordano Vini

nowość

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Old World Puglia to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Apulii. Głęboki czerwony kolor, aromat złożony, z dominującymi ciemnymi owocami. W smaku pełne i z bogatym finiszem.  Idealne do treściwych przystawek i dań mięsnych, a także w towarzystwie deski dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Andrea Nera Magnum, Giordano Vini

nowość

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Andrea Rosso Nera Magnum to wino włoskie, czerwone, wytrawne w imponującej butelce 1,5 l (butelka magnum). Gęsta i głęboka ciemnoczerwona barwa. W nosie ślady drewna, echa owoców w alkoholu oraz nuty czekolady i tytoniu. W smaku duże, okrągłe, z gładkimi i wyraźnymi taninami, zostawia trwały i surowy finisz. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie tradycyjnych dań z czerwonego mięsa, pieczeni i duszonych mięs. Ze względu na swój charakter doskonale komponuje się z serami o intensywnym smaku, które trudno łączyć z lżejszymi winami. Doceniana jako wino medytacyjne, być może obok płatków ciemnej czekolady i z sugestywną płytą w tle.

Luminante Susumaniello Puglia IGT 2020, Giordano Vini

nowość

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Luminante Susumaniello to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Apulii. Rubinowoczerwony kolor z mocnymi fioletowymi refleksami. W nosie nuty małych czerwonych owoców, malin i jeżyn, na podniebieniu pojawiają się nuty śliwki i czarnej porzeczki. Kończy się zrównoważonym i przyjemnie trwałym finiszem. Idealne do treściwych przystawek i dań mięsnych. Najlepiej smakuje z deską dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Bardolino DOC 2022, Giordano Vini

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Purpurowoczerwony kolor. Wytrawna czerwień z przyjemną mineralnością, którą nadają mu wapienne gleby z widokiem na jezioro Garda.  Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich.

Somée Grzaniec Bezalkoholowy

KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwony
RODZAJ:  bezalkoholowe, słodkie

Bezalkoholowy grzaniec „Winter Edition” od Somee – bezalkoholowe „grzane wino” zapewni Ci ciepło przez całą zimę. Dzięki tradycyjnym przyprawom złożonym z ziół, cynamonu, anyżu i kardamonu jest niezwykle aromatyczne i przyjemne do picia. Bezalkoholowym „grzanym winem” najlepiej delektować się po podgrzaniu w gronie najbliższych osób. W chłodne dni ten bezalkoholowy grzany poncz nie tylko rozgrzeje, ale także sprawi dużo radości.

Selvato Vino Nobile di Montepulciano DOCG

nowość

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Selvato Vino Nobile di Montepulciano to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Toskanii. Szlachetne wino z nazwy, owoc najlepszej toskańskiej tradycji. Charakterystyczny złożony aromat, w którym znajdziemy nuty fiołka, czarnej wiśni i czarnego pieprzu. Jasny rubinowy kolor. W ustach jest intensywne, z wyczuwalnymi czerwonymi owocami jagodowymi i delikatnymi słodkimi przyprawami. Eleganckie i okrągłe, z garbnikami, ale nigdy nie inwazyjne. Intensywne, pełne i otulające czerwone wino, którym można się delektować bez pośpiechu. Doskonałe na specjalne okazje. Idealne do pieczeni i grillowanego mięsa. Zalecamy serwowanie w temperaturze 16-18°C.

Cannonau di Sardegna DOC, Giordano Vini

nowość

REGION: Sardynia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Cannonau di Sardegna to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sardynii w 100% ze szczepu Cannonau.  Z pewnością najważniejsze i najbardziej znane czerwone wino Sardynii, które doskonale oddaje śródziemnomorski charakter wyspy: to Cannonau (zwane też Grenache). W tym regionie wyraża się to unikalnymi i łatwo rozpoznawalnymi cechami organoleptycznymi. Idealne do łączenia z bardziej dojrzałymi serami i typowymi lokalnymi potrawami, ale nie tylko. Jest to wino energiczne, ciepłe i pełne, ze znaczną zawartością alkoholu i dobrymi taninami. W kieliszku wyczuwalne są wszystkie zapachy i aromaty śródziemnomorskiej makii, z nutą przypraw i bardzo wyraźną nutą balsamiczną. W smaku wytrawne i utrzymujące się. Najlepsze w temperaturze 16° do sardyńskiego Pecorino i innych dojrzałych serów, pikantnych tradycyjnych dań mięsnych, takich jak wieprzowina, koźlę czy jagnięcina.

Appassimento Rosso Puglia IGT, Giordano Vini

REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne

Appassimento Rosso to wino włoskie, czerwone, półwytrawne wyprodukowane w Apulii. Tradycyjnie uprawiane winogrona nie są zbierane razem z innymi, ale pozostawiane na winorośli. W ten sposób dojrzewanie trwa, kiście przejrzewają i podsychają na winorośli; smak winogron zostaje wzmocniony, utrwalając cechy, które je charakteryzują. Winogrona winifikowane techniką suszenia dają gęstszy moszcz, w którym substancje aromatyczne osiągają bardzo wysokie stężenia. Kolor staje się ciemniejszy, nieprzenikniony dla oka. Kolor jest jasnorubinowy z wyraźnymi refleksami. Bukiet jest owocowy i intensywny, z dojrzałymi i suszonymi owocami, z wyraźnymi nutami powideł śliwkowych. Na podniebieniu wyczuwalna jest harmonia, równowaga, przyjemna goryczka, z odpowiednią kwasowością i otulającym finiszem. Urzeka swoim pełnym i zdecydowanym ciałem, otulającym i dojrzałym. Krótki odpoczynek w butelce dodatkowo rzeźbi to arcydzieło, dając sugestie tak intensywne, że pozostają wyryte w pamięci na długi czas. Silny charakter, pełna harmonia i nieoczekiwana delikatność, która podczas degustacji oferuje cały organoleptyczny obraz Primitivo bez szorstkości, która może ją czasami charakteryzować. Doskonale towarzyszy bogatym potrawom na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny, z pikantnymi daniami i soczystymi zupami. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Nero d’Avola Sicilia DOC, Giordano Vini

nowość

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Nero d’Avola Sicilia to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Nero d’Avola. Czerwień o silnym charakterze: Nero d’Avola otrzymuje się z winogron rodzimej sycylijskiej winorośli o tej samej nazwie. Bardzo głęboki i żywy intensywny czerwony kolor, z wyraźnymi purpurowymi tonami. Delikatny bukiet z nutami jeżyny i porzeczki. Miękkie i aksamitne na podniebieniu. Wino o dobrej strukturze, eleganckie, jest dumnym ambasadorem śródziemnomorskiego charakteru. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Nero d’Avola Terre Siciliane DOC harmonijnie towarzyszy zupom i pierwszym daniom. Znakomite do najbardziej wymagających smaków, tworzy bardzo ciekawe połączenie z dziczyzną. Doskonałe do pikantnych potraw, zarówno lokalnych, jak i międzynarodowych: kuchnia fusion i etniczna znajdą w Nero d’Avola Giordano ważnego sprzymierzeńca.

Teroldego IGT Vigneti delle Dolomiti

nowość

REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Teroldego Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (TrentinoAlto Adige) w 100% ze szczepu Teroldego. Jego nazwa pochodzi od „Tiroler” i „Gold”, czyli Złoto Tyrolu, a samo to już wiele mówi o jego cennym kalibrze. W winie udało się połączyć intensywność i miękkość ze strukturą, którą mogą mieć tylko górskie czerwienie. Prawdziwy Tyrolski charakter. W smaku bardzo zrównoważone: soczysta czerwień, bardzo łatwa do picia, z wyraźnymi nutami mineralnymi. Wino stworzone dla tych, którzy kochają eleganckie smaki. Zalecana temperatura serwowania to 16-18°C. Polecane szczególnie do dań głównych z czerwonego mięsa, ale warto spróbować także z daniami na bazie sosu pomidorowego a także w towarzystwie półmiska dojrzałych serów.

Pinotage Keizer’s Creek

nowość

KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Pinotage Keizer’s Creek to wino południowoafrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Pinotage. Kolor rubinowoczerwony, aromat przyjemnie owocowy. Pinotage Keizer’s Creek jest w smaku pełne i  dobrze zrównoważone. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.

 

Więcej o szczepie Pinotage

1711 Pinot Noir, Jean Loron

nowość

KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

1711 Pinot Noir to francuskie wytrawne wino czerwone,  produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa jasnoczerwona. Wino delikatne i soczyste, z aromatami typowymi dla Pinot Noir (wiśnia, malina, kirsch) z delikatną pikantną nutą w tle. W ustach jest aksamitne, eleganckie i złożone. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18ºC do czerwonych mięs, potraw z grilla, jagnięciny i serów.

Rompicapo Merlot Tulipe 2019, Tesirare

nowość

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, ekologiczne

Rompicapo Merlot Tulipe to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron szczepu Merlot. Dojrzewa w beczkach przez 6 miesięcy, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce. Wino ma przyjemny, intensywny rubinowy kolor z granatowoczerwonymi refleksami. W nosie aromat małych czerwonych jagód, delikatne przyprawy i kwiatowe niuanse. Wino z dobrym ciałem i harmonijnymi aromatami. Smak bogaty, z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami oraz z delikatną, elegancką taniną. Finisz świetnie zbalansowany. Bardzo dobrze komponuje się z drugimi daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Doskonałe do dojrzałych lub pikantnych serów. Ciekawe z półmiskiem wędlin.

Barbera d’Alba Superiore DOC Villa Martino 2011

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Barbera d’Alba Superiore to wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera. Starzone 24 miesiące w dużych beczkach dębowych. Ma głęboki czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Przyjemny aromat z nutami czerwonych owoców (zwłaszcza śliwek i czereśni). Pełne ciała, dobrze zbalansowane, eleganckie i aromatyczne. Długi i przyjemny finisz. Doskonałe do czerwonych mięs, salami, makaronu z sosem mięsnym, risotto oraz serów. Najlepsze w temperaturze 18°C-20°C. Barbera d’Alba Superiore to potężne wino z dobrym potencjałem starzenia.

Artenos Quarantia Merlot Raboso IGT Veneto 2018

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z 2 szczepów bardzo dojrzałych winogron – 70% Merlot i 30% Raboso, częściowo suszonych przed fermentacją, tak jak przy produkcji Amarone. Starzone przez 12 miesięcy w beczkach. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy. Smak przyjemnie wytrawny, aksamitny i pełen harmonii. Doskonałe do mięs pieczonych i grillowanych, makaronów, a także do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 20-22°C.

Don Gavarre Tinto

KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Don Gavarre Tinto to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii. Intensywny, wiśniowy kolor z fioletowymi przebłyskami. W aromacie wyczuwalny aromat malin i porzeczek. W smaku przyjemne, zbalansowane, utrzymujące się na podniebieniu. Don Gavarre Tinto to łagodne i łatwe do picia wino hiszpańskie. Polecane do przekąsek (szczególnie hiszpańskich w stylu tapas), czerwonych mięs, drobiu i barbecue. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Covila 2016, Rioja DOC Tinto Gran Reserva

nowość

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy w dębie i butelkach. Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość. Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.

 

NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016

 

 

La Chapelle de Haut Bages Libéral 2016, Pauillac

REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

La Chapelle de Haut Bages Liberal 2016, Pauillac

Château Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

Chateau Siran 2018, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

REGION: Saint-Emilion
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

 

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

REGION: Saint-Julien
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

REGION: Haut-Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

 

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

 

Butelka 1,5 l

1737 Côtes du Rhône 2019

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.

Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor,  elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.

El Principe de Villa, Navarra 2020

REGION: Navarra
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

El Principe de Villa to wino czerwone, wytrawne, produkowane w regionie Navarra w 100% ze szczepu Tempranillo. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców. W smaku świeże, przyjemne i owocowe. Łagodne, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. El Principe de Villa najlepsze jest w temperaturze 14-15°C.

Les Teysserons, Haut-Médoc 2017

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.

Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis 2017

REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem.  Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.

Dornfelder Lieblich, Rheinhessen

REGION: Rheinhessen
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: słodkie

Dornfelder Lieblich to wino niemieckie, czerwone, słodkie, produkowane w Rheinhessen w 100% ze szczepu Dornfelder. Piękny, rubinowoczerwony kolor. W smaku aksamitne, z  przyjemnie wyczuwalnym cukrem resztkowym. Aromat ciemnych owoców (zwłaszcza śliwek). Dornfelder Lieblich polecamy szczególnie do ciemnych mięs i dziczyzny. Najlepsze w temperaturze 15-18ºC.

Amarone della Valpolicella „Pianissimo”, Ca’della Scala

REGION: DOCG Amarone della Valpolicella (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Amarone della Valpolicella „Pianissimo” to wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Vapolicella (Veneto). Produkowane przez Italo Cescon ze szczepów Corvina (40%), Rondinella (30%), Corvinone (30%). Winogrona użyte do produkcji Amarone „Pianissimo” suszone są przez 123 dni, co powoduje 30% utratę wody i zwiększenie koncentracji cukru i aromatów w gronach. Wino starzone jest 6 miesięcy w beczkach tonneaux  oraz 30 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie dojrzewa jeszcze minimum 12 miesięcy w butelce. Mocny, rubinowy kolor przechodzący w granat. Typowy i bardzo intensywny bukiet. W smaku delikatne, pełne, ciepłe i aksamitne. Pasuje idealnie do dań pieczonych, dziczyzny i dojrzewających serów.  Najlepsze w temperaturze 20°C. Zalecana dekantacja lub odkorkowanie butelki min. 30 minut przed podaniem.

Pinot Noir Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Veneto w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głównie wiśni z nutą róż i cytrusów. Smak przyjemny i owocowy, wyczuwalne przyprawy, taniny miękkie i dosyć delikatne. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.

 

Ocean Bay California Zinfandel 2019

REGION: Kalifornia
KRAJ: USA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z Kalifornii, USA. Produkowane w 100% ze szczepu Zinfandel, znanego również pod nazwą Primitivo. Piękny, fioletowoczerwony kolor. Intensywny owocowy aromat, głownie dojrzałych borówek i śliwek, z dodatkiem fig, przypraw i winogron. Smak bogaty, w wytrawnym winie delikatna, słodkawa i owocowa nuta. Doskonałe do wszystkich dań, zwłaszcza pieczonych i grillowanych mięs oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C.