Wina czerwone powstają z czerwonych odmian winogron, a swój kolor zawdzięczają barwnikom obecnym w skórkach. Niektóre szczepy dają wina o intensywnym, głębokim, ciemnoczerwonym kolorze, natomiast inne będą dawały delikatną rubinowoczerwoną barwę. Kolor zmienia się także z wiekiem – wina młode mają żywy czerwony kolor, który z czasem (pod wpływem utleniania) stopniowo przechodzi w ceglastobrązowy.
Czerwone wina oprócz barwników przechwytują ze skórek garbniki (taniny), które dają charakterystyczne uczucie ściągania lub wysuszania na podniebieniu. Niektóre wina będą miały mocne i szorstkie taniny, a inne – miękkie i delikatne.
Czerwone wina najczęściej poleca się do czerwonych mięs, wędlin i serów. Wina o mocnych taninach najlepiej łączyć z tłustymi mięsami, szczególnie pieczonymi i grillowanymi oraz tłustymi serami. Lżejsze czerwienie natomiast można łączyć delikatniejszymi potrawami – przystawkami, makaronami, a nawet pizzą.
L’Epiphanie de Saint-Emilion 2018
nowość
REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
L’Épiphanie de Saint-Émilion 2018 to wyjątkowe Bordeaux z prestiżowej apelacji Saint-Émilion, stworzone z Merlot i Cabernet Franc. Głęboka rubinowa barwa, bogaty aromat owoców leśnych, wanilii i przypraw oraz aksamitna struktura z eleganckim finiszem czynią to wino idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Powstałe w tej samej winnicy, co jedno z Premier Grand Cru Classé ‘A’, oferuje najwyższą jakość w doskonałej cenie.
Umbra Nucului 2021, South Cimislia
wkrótce w ofercie
REGION: South Cimislia
KRAJ: Mołdawia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Umbra Nucului 2022 to elegancki mołdawski Merlot, który oddaje harmonię winnic z naturą. Jego bogaty bukiet owocowy, subtelne nuty przypraw i miękkie taniny tworzą doskonale zbalansowane wino. Idealne do serów, dań z makaronem, pieczonego drobiu i wędlin dojrzewających. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
Chateau Nouret 2018, Medoc Cru Bourgeois
nowość
REGION: Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Nouret 2018 to eleganckie wino z Médoc, wyróżnione prestiżową klasyfikacją Cru Bourgeois. Powstało z odmian Cabernet Sauvignon i Merlot, dojrzewając w dębowych beczkach. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą, aromatami czarnych owoców, przypraw i tytoniu, a w smaku jest pełne, harmonijne i doskonale zbalansowane. Idealne do czerwonych mięs i dojrzewających serów, z potencjałem starzenia do 10 lat.
Les Cancres, Cotes-du-Rhone AOC 2021
nowość
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Les Cancres Côtes-du-Rhône to klasyczne czerwone, wytrawne wino z południowej Francji, łączące szczepy Grenache, Syrah i Mourvèdre. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą, intensywnymi aromatami czerwonych owoców, przypraw i ziół prowansalskich. W smaku jest pełne, harmonijne i elegancko taniczne, z długim, przyjemnym finiszem. Doskonałe do mięs, serów i dań kuchni francuskiej.
Shady Spot Shiraz 2022
nowość
REGION: Australia Południowa
KRAJ: Australia
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Shady Spot to czerwone, wytrawne wino australijskie produkowane w 100% ze szczepu Shiraz. Łączy w sobie intensywną owocowość i subtelne nuty przyprawowe. Jego rubinowa barwa, bogaty aromat czerwonych owoców i delikatna pikantność sprawiają, że jest doskonałym wyborem do mięsnych dań i serów. Najlepiej podawać w temperaturze 17°C
Wildsbokke Shiraz 2022, Western Cape
wkrótce w ofercie
KRAJ: RPA
REGION: Western Cape
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wildsbokke Shiraz to czerwone wino z regionu Western Cape, stworzone w 100% ze szczepu Shiraz. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą oraz bogatym aromatem ciemnych owoców, przypraw i pieprzu. W smaku jest dobrze zbudowane, z aksamitnymi taninami i przyjemnym finiszem. Doskonale komponuje się z grillowanymi mięsami, jagnięciną oraz dojrzałymi serami. Idealne do picia w temperaturze 17 stopni.
Chateau Haut Laulion Rouge
wkrótce w ofercie
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne o głębokiej barwie z rubinowymi refleksami, wytwarzane ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon. W armacie dominują dojrzałe czerwone i czarne owoce , tworząc intensywny i owocowy bukiet. Na podniebieniu wyraźnie owocowe, o zrównoważonej strukturze i delikatnie słodkim finiszu.
Świetnie komponuje się z przystawkami, mięsami oraz serami. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.
Chateau Le Petit Courret Superieur
nowość
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Le Petit Courret Rouge Supérieur to wyjątkowe czerwone wino z Bordeaux, stworzone z Merlota i Cabernet Sauvignon. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą, aromatami czerwonych owoców oraz harmonijną strukturą z jedwabistymi taninami. Doskonałe do czerwonych mięs, serów i klasycznych francuskich dań. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.
Chateau Le Petit Courret Rouge
nowość
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne o głębokiej barwie z rubinowymi refleksami, wytwarzane ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon. W armacie dominują dojrzałe czerwone i czarne owoce , tworząc intensywny i owocowy bukiet. Na podniebieniu wyraźnie owocowe, o zrównoważonej strukturze i delikatnie słodkim finiszu.
Świetnie komponuje się z przystawkami, mięsami oraz serami. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.
Chateau Roques Tauzin, Bordeaux Rouge AOC
wkrótce w ofercie
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino francuskie, czerwone, wytrawne stworzone z winogron Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Aromaty dojrzałych owoców leśnych przeplatają się z delikatnymi nutami dębu, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Na podniebieniu początkowo łagodne, następnie pełne i wyrafinowane, z wyczuwalnymi akcentami owoców i drewna.
Idealne do czerwonych mięs, dań w sosie oraz serów. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.
Fragolino Metico
nowość
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: musujące słodkie
Włoski aromatyczny napój na bazie wina z dodatkiem naturalnego aromatu truskawek i delikatnych bąbelków. Intensywnie czerwony kolor i wyrazisty słodki smak dzikich truskawek oraz konfitury z czerwonych owoców. Najlepsze w temperaturze około 5-6°C samodzielnie lub jako baza do owocowych koktajli.
Altamarea Rosso IGT Liguria di Levante
nowość
REGION: Liguria
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: czerwone
Altamarea Rosso to wyjątkowe czerwone wino z Ligurii, stworzone z najlepszych szczepów Massareta, Albarossa i Alicante (Grenache). Dzięki winifikacji wyłącznie w stalowych kadziach, zachowuje ono świeżość i aromatyczność. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą oraz bogatymi aromatami dojrzałych owoców, jagód, śliwek i czerwonych morw. Na podniebieniu jest ciepłe i miękkie, doskonale zrównoważone przez elegancką i przyjemnie taniczną strukturę. Idealne do potraw z czerwonego mięsa, szczególnie pieczonych. Doskonałe przez cały posiłek.
Old World Puglia IGT 2021, Giordano Vini
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Old World Puglia to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Apulii. Głęboki czerwony kolor, aromat złożony, z dominującymi ciemnymi owocami. W smaku pełne i z bogatym finiszem. Idealne do treściwych przystawek i dań mięsnych, a także w towarzystwie deski dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Andrea Nera Magnum, Giordano Vini
nowość
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Andrea Rosso Nera Magnum to wino włoskie, czerwone, wytrawne w imponującej butelce 1,5 l (butelka magnum). Gęsta i głęboka ciemnoczerwona barwa. W nosie ślady drewna, echa owoców w alkoholu oraz nuty czekolady i tytoniu. W smaku duże, okrągłe, z gładkimi i wyraźnymi taninami, zostawia trwały i surowy finisz. Sprawdzi się świetnie w towarzystwie tradycyjnych dań z czerwonego mięsa, pieczeni i duszonych mięs. Ze względu na swój charakter doskonale komponuje się z serami o intensywnym smaku, które trudno łączyć z lżejszymi winami. Doceniana jako wino medytacyjne, być może obok płatków ciemnej czekolady i z sugestywną płytą w tle.
Luminante Susumaniello Puglia IGT 2020, Giordano Vini
APELACJA: IGT Puglia
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Luminante Susumaniello to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Apulii. Rubinowoczerwony kolor z mocnymi fioletowymi refleksami. W nosie nuty małych czerwonych owoców, malin i jeżyn, na podniebieniu pojawiają się nuty śliwki i czarnej porzeczki. Kończy się zrównoważonym i przyjemnie trwałym finiszem. Idealne do treściwych przystawek i dań mięsnych. Najlepiej smakuje z deską dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Bardolino DOC 2022, Giordano Vini
APELACJA: DOC Bardolino
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina Veronese, Rondinella i Molinara. Purpurowoczerwony kolor. Wytrawna czerwień z przyjemną mineralnością, którą nadają mu wapienne gleby z widokiem na jezioro Garda. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich.
Somée Grzaniec Bezalkoholowy
KRAJ: Niemcy
KOLOR: czerwony
RODZAJ: bezalkoholowe, słodkie
Bezalkoholowy grzaniec „Winter Edition” od Somee – bezalkoholowe „grzane wino” zapewni Ci ciepło przez całą zimę. Dzięki tradycyjnym przyprawom złożonym z ziół, cynamonu, anyżu i kardamonu jest niezwykle aromatyczne i przyjemne do picia. Bezalkoholowym „grzanym winem” najlepiej delektować się po podgrzaniu w gronie najbliższych osób. W chłodne dni ten bezalkoholowy grzany poncz nie tylko rozgrzeje, ale także sprawi dużo radości.
Selvato Vino Nobile di Montepulciano DOCG
REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Selvato Vino Nobile di Montepulciano to wino włoskie, czerwone, wytrawne wyprodukowane w Toskanii. Szlachetne wino z nazwy, owoc najlepszej toskańskiej tradycji. Charakterystyczny złożony aromat, w którym znajdziemy nuty fiołka, czarnej wiśni i czarnego pieprzu. Jasny rubinowy kolor. W ustach jest intensywne, z wyczuwalnymi czerwonymi owocami jagodowymi i delikatnymi słodkimi przyprawami. Eleganckie i okrągłe, z garbnikami, ale nigdy nie inwazyjne. Intensywne, pełne i otulające czerwone wino, którym można się delektować bez pośpiechu. Doskonałe na specjalne okazje. Idealne do pieczeni i grillowanego mięsa. Zalecamy serwowanie w temperaturze 16-18°C.
Cannonau di Sardegna DOC, Giordano Vini
nowość
REGION: Sardynia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Cannonau di Sardegna to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sardynii w 100% ze szczepu Cannonau. Z pewnością najważniejsze i najbardziej znane czerwone wino Sardynii, które doskonale oddaje śródziemnomorski charakter wyspy: to Cannonau (zwane też Grenache). W tym regionie wyraża się to unikalnymi i łatwo rozpoznawalnymi cechami organoleptycznymi. Idealne do łączenia z bardziej dojrzałymi serami i typowymi lokalnymi potrawami, ale nie tylko. Jest to wino energiczne, ciepłe i pełne, ze znaczną zawartością alkoholu i dobrymi taninami. W kieliszku wyczuwalne są wszystkie zapachy i aromaty śródziemnomorskiej makii, z nutą przypraw i bardzo wyraźną nutą balsamiczną. W smaku wytrawne i utrzymujące się. Najlepsze w temperaturze 16° do sardyńskiego Pecorino i innych dojrzałych serów, pikantnych tradycyjnych dań mięsnych, takich jak wieprzowina, koźlę czy jagnięcina.
Appassimento Rosso Puglia IGT, Giordano Vini
REGION: Apulia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: półwytrawne
Appassimento Rosso to wino włoskie, czerwone, półwytrawne wyprodukowane w Apulii. Tradycyjnie uprawiane winogrona nie są zbierane razem z innymi, ale pozostawiane na winorośli. W ten sposób dojrzewanie trwa, kiście przejrzewają i podsychają na winorośli; smak winogron zostaje wzmocniony, utrwalając cechy, które je charakteryzują. Winogrona winifikowane techniką suszenia dają gęstszy moszcz, w którym substancje aromatyczne osiągają bardzo wysokie stężenia. Kolor staje się ciemniejszy, nieprzenikniony dla oka. Kolor jest jasnorubinowy z wyraźnymi refleksami. Bukiet jest owocowy i intensywny, z dojrzałymi i suszonymi owocami, z wyraźnymi nutami powideł śliwkowych. Na podniebieniu wyczuwalna jest harmonia, równowaga, przyjemna goryczka, z odpowiednią kwasowością i otulającym finiszem. Urzeka swoim pełnym i zdecydowanym ciałem, otulającym i dojrzałym. Krótki odpoczynek w butelce dodatkowo rzeźbi to arcydzieło, dając sugestie tak intensywne, że pozostają wyryte w pamięci na długi czas. Silny charakter, pełna harmonia i nieoczekiwana delikatność, która podczas degustacji oferuje cały organoleptyczny obraz Primitivo bez szorstkości, która może ją czasami charakteryzować. Doskonale towarzyszy bogatym potrawom na bazie czerwonego mięsa lub dziczyzny, z pikantnymi daniami i soczystymi zupami. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.
Nero d’Avola Sicilia DOC, Giordano Vini
REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Nero d’Avola Sicilia to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane na Sycylii w 100% ze szczepu Nero d’Avola. Czerwień o silnym charakterze: Nero d’Avola otrzymuje się z winogron rodzimej sycylijskiej winorośli o tej samej nazwie. Bardzo głęboki i żywy intensywny czerwony kolor, z wyraźnymi purpurowymi tonami. Delikatny bukiet z nutami jeżyny i porzeczki. Miękkie i aksamitne na podniebieniu. Wino o dobrej strukturze, eleganckie, jest dumnym ambasadorem śródziemnomorskiego charakteru. Doskonałe do wszelkiego rodzaju wędlin i wyrazistych przystawek oraz do czerwonych mięs. Najlepsze w temperaturze 18°-20°. Nero d’Avola Terre Siciliane DOC harmonijnie towarzyszy zupom i pierwszym daniom. Znakomite do najbardziej wymagających smaków, tworzy bardzo ciekawe połączenie z dziczyzną. Doskonałe do pikantnych potraw, zarówno lokalnych, jak i międzynarodowych: kuchnia fusion i etniczna znajdą w Nero d’Avola Giordano ważnego sprzymierzeńca.
Teroldego IGT Vigneti delle Dolomiti
REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Teroldego Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (Trentino–Alto Adige) w 100% ze szczepu Teroldego. Jego nazwa pochodzi od „Tiroler” i „Gold”, czyli Złoto Tyrolu, a samo to już wiele mówi o jego cennym kalibrze. W winie udało się połączyć intensywność i miękkość ze strukturą, którą mogą mieć tylko górskie czerwienie. Prawdziwy Tyrolski charakter. W smaku bardzo zrównoważone: soczysta czerwień, bardzo łatwa do picia, z wyraźnymi nutami mineralnymi. Wino stworzone dla tych, którzy kochają eleganckie smaki. Zalecana temperatura serwowania to 16-18°C. Polecane szczególnie do dań głównych z czerwonego mięsa, ale warto spróbować także z daniami na bazie sosu pomidorowego a także w towarzystwie półmiska dojrzałych serów.
Pinotage Keizer’s Creek
KRAJ: RPA
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Pinotage Keizer’s Creek to wino południowoafrykańskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Pinotage. Kolor rubinowoczerwony, aromat przyjemnie owocowy. Pinotage Keizer’s Creek jest w smaku pełne i dobrze zrównoważone. Polecane w temperaturze około 18°C do czerwonych mięs i serów.
1711 Pinot Noir, Jean Loron
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
1711 Pinot Noir to francuskie wytrawne wino czerwone, produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa jasnoczerwona. Wino delikatne i soczyste, z aromatami typowymi dla Pinot Noir (wiśnia, malina, kirsch) z delikatną pikantną nutą w tle. W ustach jest aksamitne, eleganckie i złożone. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18ºC do czerwonych mięs, potraw z grilla, jagnięciny i serów.
Rompicapo Merlot Tulipe 2019, Tesirare
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, ekologiczne
Rompicapo Merlot Tulipe to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron szczepu Merlot. Dojrzewa w beczkach przez 6 miesięcy, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce. Wino ma przyjemny, intensywny rubinowy kolor z granatowoczerwonymi refleksami. W nosie aromat małych czerwonych jagód, delikatne przyprawy i kwiatowe niuanse. Wino z dobrym ciałem i harmonijnymi aromatami. Smak bogaty, z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami oraz z delikatną, elegancką taniną. Finisz świetnie zbalansowany. Bardzo dobrze komponuje się z drugimi daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Doskonałe do dojrzałych lub pikantnych serów. Ciekawe z półmiskiem wędlin.
Artenos Quarantia Merlot Raboso IGT Veneto 2018
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z 2 szczepów bardzo dojrzałych winogron – 70% Merlot i 30% Raboso, częściowo suszonych przed fermentacją, tak jak przy produkcji Amarone. Starzone przez 12 miesięcy w beczkach. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy. Smak przyjemnie wytrawny, aksamitny i pełen harmonii. Doskonałe do mięs pieczonych i grillowanych, makaronów, a także do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 20-22°C.
Don Gavarre Tinto
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Don Gavarre Tinto to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii. Intensywny, wiśniowy kolor z fioletowymi przebłyskami. W aromacie wyczuwalny aromat malin i porzeczek. W smaku przyjemne, zbalansowane, utrzymujące się na podniebieniu. Don Gavarre Tinto to łagodne i łatwe do picia wino hiszpańskie. Polecane do przekąsek (szczególnie hiszpańskich w stylu tapas), czerwonych mięs, drobiu i barbecue. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
Covila 2016, Rioja DOC Tinto Gran Reserva
REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy w dębie i butelkach. Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość. Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.
NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016
La Chapelle de Haut Bages Libéral 2016, Pauillac
REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
La Chapelle de Haut Bages Liberal 2016, Pauillac
Château Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe
REGION: Saint Emilion Grand Cru Classe
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe
Chateau Siran 2018, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel
Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru
REGION: Saint Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Pierre 1er 2018 Saint-Émilion Grand Cru to eleganckie czerwone wino z Bordeaux, stworzone z 80% Merlot i 20% Cabernet Franc. Charakteryzuje się bogatym aromatem czerwonych owoców, subtelnymi nutami przypraw i jedwabistymi taninami. W ustach harmonijne, dobrze zbudowane, z długim i aksamitnym finiszem. Doskonałe do dojrzewania i serwowania z wykwintnymi daniami mięsnymi.
Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin
REGION: Saint-Julien
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin
Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois
REGION: Haut-Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois