Wina pomarańczowe powstają z białych odmian winogron, jednak metoda ich produkcji bardziej przypomina produkcję win czerwonych. Kluczowym elementem jest tutaj maceracja (czyli kontakt soku ze skórkami winogron). Przy produkcji win białych maceracja jest pomijana, natomiast przy winach pomarańczowych jest obecna i może trwać od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Kontakt ze skórkami sprawia, że sok „przechwytuje” barwniki, dzięki czemu zyskuje kolory miedziane, bursztynowe, pomarańczowe. Oprócz samej zmiany koloru, wina pomarańczowe (dzięki maceracji właśnie) są bogatsze w fenole i taniny, co wpływa na bardziej wyrazisty smak i bardziej złożony aromat.

Wyświetlanie jednego wyniku

Grigioramato Pinot Grigio Macerato, Tesirare

nowość

REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane, EKOLOGICZNE

Grigioramato Macerato Tesirare to pomarańczowe wino włoskie, wytrawne, niefiltrowane, z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane przez Italo Cescon w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Dojrzewa w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Kolor miedzianopomarańczowy, lekko zamglony z powodu braku filtracji. Wyczuwalne są stopniowo aromaty cytrusów, grejpfruta i mandarynki, dając miejsce na nuty dojrzałej moreli, lukrecji, lekkie nuty mięty i sosny. Na podniebieniu pełne i otulające, świeże, z delikatnymi taninami i mineralny finisz. Doskonałe jako aperitif, wspaniale komponuje się z potrawami smażonymi, rybnymi przystawkami i białym mięsem. Ciekawe z dojrzałymi i pleśniowymi serami. Warto też spróbować z kuchnią orientalną.