Wina pomarańczowe powstają z białych odmian winogron, jednak metoda ich produkcji bardziej przypomina produkcję win czerwonych. Kluczowym elementem jest tutaj maceracja (czyli kontakt soku ze skórkami winogron). Przy produkcji win białych maceracja jest pomijana, natomiast przy winach pomarańczowych jest obecna i może trwać od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Kontakt ze skórkami sprawia, że sok „przechwytuje” barwniki, dzięki czemu zyskuje kolory miedziane, bursztynowe, pomarańczowe. Oprócz samej zmiany koloru, wina pomarańczowe (dzięki maceracji właśnie) są bogatsze w fenole i taniny, co wpływa na bardziej wyrazisty smak i bardziej złożony aromat.

Grigioramato Pinot Grigio Macerato, Tesirare

REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane, EKOLOGICZNE

Grigioramato Pinot Grigio Macerato od Italo Cescon to unikalne pomarańczowe wino o miedziano-różowej barwie, które powstaje z maceracji skórek winogron. Charakteryzuje się bogatym aromatem dojrzałych owoców, suszonych moreli, skórki pomarańczy oraz ziół. Pełne, eleganckie, z subtelnymi taninami i długą mineralną końcówką, idealne do potraw śródziemnomorskich, serów dojrzewających i ryb.

 

The Stolen Orange 2023

nowość

KRAJ: Francja
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne

The Stolen Orange to pomarańczowe wino z Francji, stworzone z Grenache Blanc, Sauvignon Blanc i Viognier. Pełne aromatów suszonych owoców i skórki pomarańczowej, o bogatej strukturze i subtelnej goryczce. Doskonałe do serów i dań orientalnych.