Wyświetlanie 1–72 z 99 wyników

Champagne L’Hoste Brut Origin

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Szampan biały, wytrawny, produkowany i butelkowany w Szampanii (Francja) ze szczepów Chardonnay (70%) i Pinot Noir (30%). Szampan łączy delikatność Chardonnay z owocowymi aromatami Pinot Noir. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy.

Champagne L’Hoste Extra Dry Origin

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Szampan biały, półwytrawny, produkowany i butelkowany w Szampanii (Francja) ze szczepów Chardonnay (70%) i Pinot Noir (30%). Szampan o delikatnie zaznaczonej, przyjemnej słodyczy. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy.

1711 Pinot Noir, Jean Loron

nowość

KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

1711 Pinot Noir to francuskie wytrawne wino czerwone,  produkowane w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa jasnoczerwona. Wino delikatne i soczyste, z aromatami typowymi dla Pinot Noir (wiśnia, malina, kirsch) z delikatną pikantną nutą w tle. W ustach jest aksamitne, eleganckie i złożone. Najlepiej podawać w temperaturze 15-18ºC do czerwonych mięs, potraw z grilla, jagnięciny i serów.

La Chapelle de Haut Bages Libéral 2016, Pauillac

REGION: Paulliac (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

La Chapelle de Haut Bages Liberal 2016, Pauillac

Château Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

REGION: Saint-Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

Chateau Siran 2018, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

REGION: Saint-Emilion
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

 

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

 

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

REGION: Saint-Julien
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Sarget De Gruaud Larose, Saint-Julien 2eme vin

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

REGION: Haut-Medoc Cru Bourgeois
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Cambon La Pelouse 2016, Haut-Medoc Cru Bourgeois

 

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

 

Butelka 1,5 l

1737 Côtes du Rhône 2019

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów

Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.

Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor,  elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.

Les Teysserons, Haut-Médoc 2017

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.

Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis 2017

REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem.  Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.

Vignelacroix Rouge 2018, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25°C-30°C, czas winifikacji wynosi 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, niefiltrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-5 lat. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Sprzedawane w ozdobnych butelkach, może stanowić doskonały prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019

Vignelacroix Rouge 2018 MAGNUM W SKRZYNCE DREWNIANEJ

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle . Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 30% Carignan 30%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 38 hl/hektar. Całkowita produkcja – około 70 000 butelek. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 6 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC. Sprzedawane w ozdobnych 1,5 litrowych butelkach, każda pakowana dodatkowo w ozdobną skrzynkę drewnianą, może stanowić doskonały, elegancki prezent nie tylko ze względu na swoją jakość, ale także świetną prezentację.

Vignelacroix Rosé 2020, AOP Languedoc

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne produkowane i butelkowane przez Chateau Ricardelle w Langwedocji. Wytworzone ze zbieranych ręcznie winogron szczepów: Cinsault 45%, Syrah 30% oraz Grenache 25%. Całkowita produkcja wynosi około 8000 butelek. W smaku delikatne i świeże, wyczuwane aromaty porzeczek i owoców cytrusowych. Piękny, jasnoróżowy kolor. Polecane w temperaturze 10-12°C w towarzystwie wszystkich dań wiosennych i letnich, z delikatnymi grillowanym mięsami, owocami morza i potrawami orientalnymi. Doskonałe także jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 13%

Vidal Fleury, Cote Rotie 2003

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Jedno z najlepszych win w całej Dolinie Rodanu. Wino otrzymało 90 punktów od Roberta Parkera. Winogrona do produkcji pochodzą ze starych winnic położonych na 2 najlepszych zboczach w całej apelacji: Cote Brune i Cote Blonde, Znajdują się one około 20 km od Lyonu, na prawym brzegu Rodanu. Cote Rotie uważana jest za jedną z najlepszych apelacji w całej Dolinie Rodanu. Produkowane w 95% ze szczepu Syrah i 5% ze szczepu Viognier. Winifikacja tradycyjna, oba szczepy Syrah i Viognier razem. Starzone w nowych dębowych beczkach przez okres 12 miesięcy, a następnie kolejne 12 miesięcy w większych dębowych zbiornikach. Zawartość alkoholu 13%. Wyjątkowy rocznik – jeden z najlepszych w historii. Przepiękna, ciemnokarmazynowa barwa, intensywny i złożony aromat dojrzałych owoców i przypraw, wyczuwalna też lekka nuta dębowa. Mocne, bogate, dobrze zrównoważone wino, W smaku lekko wyczuwalne taniny, przyjemny i długi, zaskakująco owocowy koniec. Wino na specjalne okazje. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni do ciemnych mięs, jagnięciny i serów.

Vidal Fleury Cotes Du Ventoux Rouge 2007

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury Butelkowane w chateau. Wino otrzymało 87 punktów od Roberta Parkera. Najlepszy stosunek ceny do jakości ze wszystkich win z Doliny Rodanu w Polsce wg magazynu Wino Produkowane w 60% ze szczepu Grenache, 30% ze szczepu Syrah i 10% dodatek innych winogron – głównie Cinsault i Carignan. Winnice znajdują się na wschód od miast Orange i Avignon. Zawartość alkoholu 13%. Piękna, ciemna barwa, przyjemny aromat czerwonych owoców przypraw i fiołków. Smak świeży, owocowy. Najlepiej podawać w temperaturze 16 stopni. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina jak i białym np. drób oraz wędlinom i serom.

Vidal Fleury 2006, Crozes-Hermitage

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Producent: J. Vidal-Fleury. Butelkowane w chateau. Produkowane w 100% ze szczepu Syrah. Zawartość alkoholu 12,5%. Winnice znajdują się dookoła wzgórza Hermitage. Piękna, ciemna barwa, intensywny aromat czarnej porzeczki i przypraw. Wino długie w smaku, wyczuwalne taniny (wydobyte dzięki starzeniu w beczkach dębowych), posmak przypraw. Najlepiej podawać w temperaturze 17 stopni. Może towarzyszyć wszystkim rodzajom mięs, niektórym wędlinom (np. szynka wędzona) i serom.

Sylvaner 2008 Médaille d’Or Macon Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Sylvaner. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – limonek, czarnej porzeczki, słodkiej papryki. W smaku delikatne, świeże, ale też wytrawne i eleganckie, wyjątkowo złożone jak na ten szczep. Szczególnie polecane do dań sałat, przekąsek, ryb, białych mięs i jako delikatny, wytrawny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

NAGRODY:
Złoty medal na Targach Wina w Macon.

Riesling Kuhlmann-Platz 2017 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży,i delikatny – mocno wyczuwalne cytrusy z lekką nutą mineralną. W smaku delikatne, świeże i eleganckie – świetnie zbilansowane alkohol, cukier i kwasowość dają mu znakomitą strukturę i charakter. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC do ryb i białych mięs.

Riesling Grand Cru Rosacker 2012 Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr, w 100% ze szczepu Riesling. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze srebrnymi refleksami. Aromat świeży i złożony – wyczuwalne gruszki i limonki z lekką nutą mineralną pod koniec. W smaku świeże i złożone, odnajdujemy te same nuty co w aromacie. Przykład doskonałej jakości wytrawnego alzackiego Rieslinga wysokiej klasy. Szczególnie polecane do ryb i białych mięs. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%

Pinot Gris Grand Cru Froehn 2008 Médaille d’Or Strasburg, Doux*

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Wino francuskie, białe, słodkie, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat delikatny, ale i złożony. Wyczuwalna pigwa i świeże morele, a pod koniec także miód. W smaku półsłodkie głębokie i złożone – świetna równowaga między słodyczą i świeżością – z dominacją konfitury z pigwy. Szczególnie polecane do przyrządzonych na słodko mięs, niektórych serów, deserów oraz jako świetny, półsłodki i delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Wino z bardzo dobrym potencjałem starzenia.

Pinot Gris 2011 Réserve Demi-Sec

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Pinot Gris. Kolor jasnożółty. Aromat świeży, ale i złożony. Wyczuwalne gruszki i świeże morele oraz dym. W smaku przyjemne, półwytrawne, koniec długi i elegancki z posmakiem dymu, moreli i karmelu harmonizuje z aromatem aromatem. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, białych mięs (zwłaszcza drobiu) i niektórych serów oraz jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Parchemin Oaked CDR Villages 2006

REGION: Roussillon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Świetnej jakości wino z Roussillon, o podwyższonej apelacji „Villages”. Produkowane ze szczepów Syrah, Mourvèdre, Carignan i Grenache – butelkowane w chateau. Piękna, ciemnoczerwona barwa. Intensywny aromat, z wyczuwalną gałką muszkatołową i tostami. Długie, dobrze zrównoważone. W ustach dominują delikatne taniny, wanilia i lukrecja. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C do mięs (także białych) i serów.

Loron Cotes Du Rhone 2015

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah. Piękny, ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku świeże i przyjemne, wyczuwalne delikatne taniny. Może towarzyszyć zarówno mięsom ciemnym jak wołowina, jak i jasnym jak cielęcina, wieprzowina, jagnięcina. Świetnie pasuje też do pizzy, makaronów, wędlin i serów. Najlepsze w temperaturze około 16°C.

Loron Chateauneuf Du Pape 2016

REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, z południowej części doliny Rodanu – wina w tym regionie zaczęto produkować już w XIV wieku, kiedy to papieże rezydowali w Avignon. Jedno z najbardziej znanych i najlepszych win francuskich. Produkowane ze szczepów Syrah, Grenache, Mourvèdre. Przepiękna, ciemnoczerwona barwa, intensywny, ciepły aromat dojrzałych ciemnych owoców, lukrecji i przypraw. W smaku mocne, pełne, zdecydowane, wyraźne przyprawy i taniny – koniec długi i bogaty. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych oraz do serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C. Potencjał starzenia – najlepsze 3-8 lat od zbiorów, można je przechowywać nawet 15 lat.

Les Terres Rouge, Macon Rouge 2012

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepu Gamay z dodatkiem soku z białych winogron. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głownie wiśni. Smak przyjemny i owocowy, wino łatwe do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 12-14ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.

Les Portes De Bordeaux 2011

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.

Les Ancolies 2012, Le Macon Villages Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, z południowej części Burgundii, w środkowo-wschodniej Francji. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonymi refleksami. Aromat, przyjemny, owocowo-roślinny. W smaku odświeżające, z dobrą równowaga pomiędzy wytrawnością i kwasowością. Najlepsze w temperaturze 10-12ºC. do ryb, przekąsek, sałat, owoców morza, białych mięs i serów (zwłaszcza kozich). Polecane też jako delikatny, przyjemny aperitif.

Latour De France 2004

REGION: Roussilon
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, pochodzi z południa Francji. Orzeczenie klasy Villages świadczy o podwyższonej jakości. Należy ono dodatkowo do jednego z tzw. Cru de Roussillon – Latour de France. Produkowane ze szczepów Carignan, Grenache, Syrah. Piękny – ciemnopurpurowy kolor, intensywny aromat głównie owoców i przypraw. W smaku pełne, zdecydowane, przyprawowo – owocowe i długie. Eleganckie, mocne, dobrej klasy wino. Doskonałe do mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 C.

Lanson Noble Cuvee Rose

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Szampan najwyższej klasy na specjalne okazje w wersji różowej. Produkowany ze starannie wyselekcjonowanych winogron Chardonnay – 70% Pinot Noir – 30% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach winifikowanych osobno gatunków winogron tzw. Crus, głównie Chouilly, Cramant, Oger, Avize i Verenay. Starzony od 5 do 7 lat. Piękna jasnoróżowa barwa. Drobne bąbelki świadczące o wysokiej klasie szampana. Aromat kwiatów i miodu przez które przebija lekki zapach dymu. W smaku czujemy miód, orzechy laskowe. Szampan wyjątkowo długi, świetnie zbalansowany, pełny harmonii. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do białych mięs i ryb.

Lanson Demi-Sec 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50% i Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

Butelka 375 ml

Lanson Demi-Sec

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Odmiana półwytrawna szampana Lanson Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z refleksami koloru starego złota. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija wyraźny, chociaż lekki zapach dojrzałych owoców, cynamonu i miodu. Smak świeży, owocowy, bogaty. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy, jako mniej wytrawny aperitif. Pasuje również doskonale do owoców i deserów.

Lanson Black Label Mathusalem 6 l

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

6 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezent na specjalne okazje.

Lanson Black Label Magnum

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA MAGNUM – 1,5 LITRA. Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego, Chardonnay – 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lanson Black Label Jeroboam 3 l

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

3 litrowa butelka szampana Lanson Brut Black Label. Wspaniały prezent na specjalne okazje.

Lanson Black Label 375 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

BUTELKA 0,375 LITRA Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%,Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lanson Black Label 200 ml

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Lanson Black Label

REGION: Szampania
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Producent: Lanson International. Jeden z najbardziej znanych i najpopularniejszych szampanów. Produkowany ze szczepów z dwóch szczepów ciemnych winogron Pinot Noir – 50%, Pinot Meunier – 15%, z jednego białego – Chardonnay 35% oraz z dodawanych w niewielkich ilościach kilkudziesięciu winifikowanych osobno gatunków winogron. Barwa słomkowa z charakterystycznymi dla Pinot Noir bursztynowymi refleksami. Z typowego dla szampana aromatu drożdży przebija lekki zapach miodu. W smaku wyczuwalna świeżość oraz dojrzałe owoce. Podawać schłodzony, można się nim cieszyć o każdej porze dnia i nocy. Pasuje również doskonale do zakąsek i ryb.

Gewurztraminer Reserve Demi-Sec 2018

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półwytrawne

Wino francuskie, białe, półwytrawne, produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat świeży, ale i złożony – głownie migdałów i róż oraz świeżych winogron. W smaku świetnie zbilansowane, delikatna nuta słodyczy współgra z przyprawami np. pieprzem. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Gewurztraminer Grand Cru Froehn 2016

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie (37 g cukru/ litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Wino klasy Gran Cru. Kolor słomkowożółty ze złotymi refleksami. Aromat bardzo złożony – w miarę jak wino się otwiera wyczuwamy kolejno: morele. liczi, w końcu miód i dżem pomarańczowy. W smaku pełne i złożone – dominują morele, a delikatna nuta słodyczy świetnie współgra ze świeżością. Świetnej klasy wino. Szczególnie polecane do dań kuchni chińskiej, przekąsek, niektórych serów i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC. Potencjał starzenia – można je przechowywać do 10 lat.

Chateau Labadie 2014 Medaille d‘Or, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie dojrzałe, by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.

NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON

Gewurztraminer Kuhlmann-Platz 2017

REGION: Alzacja
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie (30g cukru/litr), produkowane i butelkowane w Alzacji przez Cave Vinicole a Hunawihr. 100% Gewurztraminer. Kolor słomkowożółty. Zarówno aromat jak i smak bardzo złożony – wyczuwalne zarówno egzotyczne owoce (głównie mango i liczi), jak i przyprawy np. pieprz i papryka. W ustach wyjątkowo długie, świetnie zbilansowane nuty słodyczy i kwasowości. Szczególnie polecane do dań kuchni egzotycznej, przekąsek, niektórych sałat i jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 8-10ºC.

Domaine De La Mandeliere Chablis 2018

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, kwiatowo-owocowy. Smak świeży, orzeźwiający, o nieco metalicznym, mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC.

Domaine De La Mandeliere Chablis 1er Cru Monts de Milieu 2017

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. Jedno z najbardziej znanych białych win świata w świetnym wydaniu, klasy 1-er Cru. Monts de Milieu uważane jest za jedno z najlepszych 1-r Cru z 29 obecnie istniejących. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonkawymi przebłyskami. Aromat delikatny, świeży, kwiatowy – głównie kwitnących akacji. Smak pełny, bogaty, ale zarazem delikatny, o nieco metalicznym mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako świetnej klasy aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. Można je przechowywać do 8 lat.

Cuvée Olivettes Rouge 2020

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Langwedocji. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache 40%, Syrah 35%, Carignan 25%. Zawartość alkoholu 14%. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas wiwifikacji wynosi 24-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Potencjał starzenia – można je przechowywać około 3-4 lata. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Cuvee Juliette Magnum 2016, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Syrah 70%, Grenache 20%, Carignan 10%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 26 hl/hektar. Najlepsze wino tego producenta. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 25 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16ºC.
Producent: Château Ricardelle.

Wino w wersji Magnum – 1,5 litrowa butelka, każda pakowana w ozdobną drewnianą skrzyneczkę. Wino idealne na wyjątkowy prezent.

NAGRODY:

Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019

Cuvee Juliette 2016, Chateau Ricardelle

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Syrah 70%, Grenache 20%, Carignan 10%. Zbiór ręczny, selektywny. Wydajność wynosi 26 hl/hektar. Najlepsze wino tego producenta. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji 25 dni. Dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego (40% nowych) przez okres 10 miesięcy, nie filtrowane. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce i taniny. Doskonałe do ciemnych mięs, (także drobiu) zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Uwaga – również do deserów lub cygara po posiłku. Wino z dobrym potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16ºC.

NAGRODY: Złoty medal Mundus Vini, Deutschland 2019

Corton Charlemagne 2005 Blanc

REGION: Burgundia
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Closerie de Malescasse 2011, AOC Haut-Médoc

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości istniejącej od 1824 roku. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 74,4%, Merlot – 6,5%, Cabernet Franc – 17,8%. Piękny czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Aromat świeżych, dojrzałych owoców i przypraw. W smaku zrównoważone, z miękkimi i eleganckimi taninami. Długi finisz pozwala łatwiej zachować je w pamięci. Świetnej klasy wino. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs i serów. Wino ma dobry potencjał do starzenia, może być przechowywane przez wiele lat.

Chateu Prieure Lichine Rouge, Margaux 2013

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Vieux Moulin de Roques 2006

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 66% ze szczepu Merlot, 34% Cabernet Franc. Piękny rubinowy kolor, wyjątkowo intensywny. Dominuje bukiet ciemnych dojrzałych owoców, pestek, ale ma też nuty kwiatowe – głównie fiołków. W smaku przyjemne, wyczuwamy lekkie, krągłe taniny. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18º, do wędlin, pizzy, mięs i serów.

Château Valentin Larmande 2013, AOC Saint-Emilion

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 85% ze szczepu Merlot i 15% Cabernet Franc. Ciemnoczerwony kolor, typowe Saint Emilion. Bukiet zarówno owoców jak i przypraw. W smaku bogate, o dobrej strukturze. Wyczuwalne mocne ale zrównoważone taniny, ciemne owoce z nutą przypraw. Wino w idealnym momencie do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs, grzybów i serów.

Château Treilles 2014, Cahors

REGION: Cahors (Sud Ouest de la France)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne. Pochodzi z południowo-zachodniej Francji. Produkowane w 80% ze szczepu Malbec, 15% Merlot, 5% Tannat. Mocne, wytrawne wino z dobrą strukturą, piękny ciemnośliwkowy kolor – wina z Cahors uznawane są jako te, które posiadają najpiękniejszą i najciemniejszą barwę. Aromat złożony i pełny, wyczuwalne ciemne owoce i przyprawy oraz lekka nuta wanilii. W ustach intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do wędlin, mięs oraz serów. Można też serwować jako aperitif.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château Smith Haut Laffite, Pessac Leognan Rouge 1993

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

92 punktów Roberta Parkera

Château Sarget de Gruaud Larose, Saint-Julien 2009

REGION: Saint-Julien (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Château Ricardelle 2007

REGION: Langwedocja
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z jednego z najlepszych, wyróżnionych regionów Langwedocji – La Clape. Producent: Château Ricardelle. Butelkowane w posiadłości. Produkowane ze szczepów Grenache, Syrah i Carignan w winnicy o powierzchni 15 ha. Zawartość alkoholu 14%. Winifikacja każdego szczepu osobno. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25-30°C, czas winifikacji – 25-30 dni. Dojrzewa w kadziach przez okres 8 miesięcy. Intensywny, bardzo ciemny kolor, delikatny i elegancki aromat owoców i minerałów. W smaku mocne, zdecydowane – dominują w nim ciemne owoce. Doskonałe do ciemnych mięs, zwłaszcza pieczonych i grillowanych, oraz do serów. Wino z potencjałem starzenia. Najlepsze w temperaturze 16-18ºC.

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Chateau Pontet Barrail 2012, Medoc

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Pertignas 2009 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon. Świetnej jakości wino z Bordeaux, o podwyższonej apelacji « Superieur » posiada wszystkie zalety win z tego regionu. Piękna czerwona barwa. Aromat przypraw, głównie zielonego pieprzu, harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. W smaku długie i dobrze zrównoważone, dominują przyprawy i taniny. Najlepiej podawać w temp.17-18º, do mięs, wędlin i serów.

Chateau Meyney, Saint-Estephe Cru Bourgerois Superieur 2003

REGION: Saint-Estephe (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Malartic Lagraviere, Pessac Leognan Cru Classe 2007

REGION: Pessac Leognan (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

90 punktów Roberta Parkera

Château Lieumenant 2015 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne z Bordeaux wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvingnon (70%) i Merlot (30%). Głęboki wiśniowy kolor, aromat czerwonych owoców i czereśni, smak pełny i zrównoważony. Przyjemny i ekspresyjny finisz z utrzymującymi się nutami owocowymi. Polecane w temperaturze 17-18 stopni do mięsnych dań na ostro, drobiu, grillowanych warzyw i dojrzewających serów.