Bordeaux to stolica wytrawnych win czerwonych. Królują tu dwa szczepy – Merlot i Cabernet Sauvignon (często w towarzystwie Cabernet Franc, rzadziej Malbeca czy Petit Verdot). 

Wina z Bordeaux mają dobrą strukturę, są mocne i skoncentrowane. Cabernet nadaje winom mocnych tanin (które są powiązane z ich długowiecznością), a Merlot daje owocową soczystość i krągłość.

Bordeaux posiada dość złożony systemem apelacji. Najniżej w hierarchii mamy wina AOC Bordeaux i AOC Bordeaux Superieur i są to jednocześnie najbardziej przystępne cenowo wina z regionu. Wyżej znajdują się konkretne obszary w Bordeaux – Medoc, Graves, Saint Emilion, Entre-Deux Mers, Cotes de Bordeaux. W obrębie każdego z tych obszarów można wyróżnić konkretne apelacje gminne, np. w obrębie obszaru Medoc znajdziemy: Margaux, Moulis, Saint-Julien, Pauillac, Saint-Estephe.

O ile wina AOC Bordeaux są niedrogie i przeznaczone do stosunkowo szybkiej konsumpcji, o tyle już etykiety z Margaux mogą kosztować kilka tysięcy złotych, a najlepsze roczniki zyskują pełnię potencjału po całych dekadach od wypuszczenia na rynek. 

L’Epiphanie de Saint-Emilion 2018

nowość

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

L’Épiphanie de Saint-Émilion 2018 to wyjątkowe Bordeaux z prestiżowej apelacji Saint-Émilion, stworzone z Merlot i Cabernet Franc. Głęboka rubinowa barwa, bogaty aromat owoców leśnych, wanilii i przypraw oraz aksamitna struktura z eleganckim finiszem czynią to wino idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Powstałe w tej samej winnicy, co jedno z Premier Grand Cru Classé ‘A’, oferuje najwyższą jakość w doskonałej cenie.

Les Portes de Bordeaux Sauvignon Blanc

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Les Portes de Bordeaux Sauvignon Blanc to świeże i aromatyczne białe wino prosto z serca Bordeaux. Charakteryzuje się intensywnymi nutami cytrusów, grejpfruta i białych kwiatów. Lekkie, orzeźwiające i idealnie zrównoważone, doskonałe do ryb, owoców morza i lekkich dań. Najlepiej smakuje schłodzone do 8-10°C.

Chateau Delmond, Sauternes

nowość

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Château Delmond Sauternes to klasyczne francuskie wino półsłodkie z prestiżowej apelacji Sauternes AOC. Produkowane z gron Sauvignon Blanc i Sémillon, urzeka bursztynową barwą, aromatami pigwy, miodu, moreli i kandyzowanych owoców. Jego aksamitna struktura, bogata słodycz i doskonale wyważona kwasowość sprawiają, że jest to idealne wino do deserów, foie gras oraz serów pleśniowych.

Chateau Haut Laulion Rouge

wkrótce w ofercie

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne o głębokiej barwie z rubinowymi refleksami, wytwarzane ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon. W armacie dominują dojrzałe czerwone i czarne owoce , tworząc intensywny i owocowy bukiet. Na podniebieniu wyraźnie owocowe, o zrównoważonej strukturze i delikatnie słodkim finiszu.
Świetnie komponuje się z przystawkami, mięsami oraz serami. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Le Petit Courret Rose

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: różowe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, różowe, wytrawne stworzone z winogron Merlot i Cabernet Sauvignon. Aromat owocowy, świeży, z subtelną słodyczą czerwonych owoców i francuskich landrynek.
Idealne do Aperitifów, lekkich dań mięsnych, deserów. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Chateau Haut Laulion Moelleux

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie o złocistej barwie, produkowane ze szczepów Sémillon, Muscadelle i Sauvignon. Aromaty miodu i owocowych landrynek, w smaku delikatnie słodkie, pełne nut miodowych i kandyzowanych owoców. Idealne jako aperitif, doskonale pasuje do foie gras oraz deserów. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Chateau Le Petit Courret Superieur

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Le Petit Courret Rouge Supérieur to wyjątkowe czerwone wino z Bordeaux, stworzone z Merlota i Cabernet Sauvignon. Charakteryzuje się głęboką rubinową barwą, aromatami czerwonych owoców oraz harmonijną strukturą z jedwabistymi taninami. Doskonałe do czerwonych mięs, serów i klasycznych francuskich dań. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18°C.

Chateau Le Petit Courret Rouge

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne o głębokiej barwie z rubinowymi refleksami, wytwarzane ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon. W armacie dominują dojrzałe czerwone i czarne owoce , tworząc intensywny i owocowy bukiet. Na podniebieniu wyraźnie owocowe, o zrównoważonej strukturze i delikatnie słodkim finiszu.
Świetnie komponuje się z przystawkami, mięsami oraz serami. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Le Petit Courret Moelleux

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie o złocistej barwie, stworzone z połączenia Sémillon, Muscadelle i Sauvignon. Aromaty egzotycznych owoców i miodu nadają mu wyjątkowej głębi. W smaku wyczuwalne nuty mango, owoców tropikalnych oraz słodkiego miodu, tworząc harmonijną i bogatą kompozycję. Idealne jako aperitif, doskonale pasuje do foie gras oraz deserów. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Chateau Le Petit Courret Blanc

nowość

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne o jasnożółtej barwie z zielonkawymi refleksami, wytwarzane w 100% z Sauvignon Blanc. Aromaty białych owoców i cytrusów tworzą subtelny i świeży bukiet, wzbogacony kwiatowymi nutami akacji, bzu czarnego i wiciokrzewu. Na podniebieniu delikatne i lekkie, z doskonale zrównoważoną owocowością i mineralnością.
Idealne jako aperitif, doskonale komponuje się z przystawkami, białym mięsem oraz warzywami na surowo. Najlepiej podawać w temperaturze 10-12°C.

Chateau Roques Tauzin, Bordeaux Rouge AOC

wkrótce w ofercie

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne stworzone z winogron Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Aromaty dojrzałych owoców leśnych przeplatają się z delikatnymi nutami dębu, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Na podniebieniu początkowo łagodne, następnie pełne i wyrafinowane, z wyczuwalnymi akcentami owoców i drewna.
Idealne do czerwonych mięs, dań w sosie oraz serów. Najlepiej podawać w temperaturze 18°C.

Château Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

REGION: Saint Emilion Grand Cru Classe
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Fonroque 2011, Saint-Emilion Grand Cru Classe

Chateau Siran 2018, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

REGION: Margaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau La Gurgue 2017, Margaux Cru Bourgeois Exceptionnel

 

Château Pierre 1er 2018, Saint-Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Pierre 1er 2018 Saint-Émilion Grand Cru to eleganckie czerwone wino z Bordeaux, stworzone z 80% Merlot i 20% Cabernet Franc. Charakteryzuje się bogatym aromatem czerwonych owoców, subtelnymi nutami przypraw i jedwabistymi taninami. W ustach harmonijne, dobrze zbudowane, z długim i aksamitnym finiszem. Doskonałe do dojrzewania i serwowania z wykwintnymi daniami mięsnymi.

 

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

 

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

 

Butelka 1,5 l

Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018

REGION: Saint Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor,  elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.

 

NAGRODY:
Złoty Medal International Challenge 2021, Gilbert&Gaillard

Les Teysserons, Haut-Médoc 2017

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.

Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis en Medoc 2017

REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.

Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.

Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem.  Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.

R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%

Les Portes De Bordeaux 2011, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Mimo prostej apelacji Bordeaux Superieur wino posiada wszystkie zalety win klasy „Cru”. Otrzymało 83 punktów od magazynu „Wino”. Piękna czerwona barwa. Aromat wanilii, charakterystycznym dla win dojrzewających w dębowych beczkach harmonizuje z wyraźnie wyczuwalną czarną porzeczką. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 stopni do mięs i serów. Producent: Madame Sauterelle – butelkowane w chateau.

Chateau Labadie 2017, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone wytrawne – butelkowane w chateau. Bardzo wysokiej klasy wino z Medoc, oznaczone Cru Bourgeois, odpowiednikiem Grand Cru stosowanym w tym regionie. Produkowane w 50% ze szczepu Merlot, 42% Cabernet Sauvignon, 4% Petit Verdot i 4% Cabernet Franc. Starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy. Bogate wino z dobrą strukturą, piękny czerwono-purpurowy kolor, przyjemny bukiet. Głównie cenione ze względu na nadzwyczajną finezyjność, a zarazem owocowość i wyjątkową długość. Dostatecznie dojrzałe, by nabrało idealnej łagodności. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18 ºC, do mięs i serów. Można je przechowywać do 20 lat.

NAGRODY:
TRZY GWIAZDKI DECANTER,
ZŁOTY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS VINALIES INTERNATIONALES,
SREBRNY MEDAL NA TARGACH WINA CONCOURS DES GRANDS VINS DE FRANCE IN MÂCON

Closerie de Malescasse 2011, AOC Haut-Médoc

REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux – butelkowane w posiadłości istniejącej od 1824 roku. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 74,4%, Merlot – 6,5%, Cabernet Franc – 17,8%. Piękny czerwony kolor z purpurowymi refleksami. Aromat świeżych, dojrzałych owoców i przypraw. W smaku zrównoważone, z miękkimi i eleganckimi taninami. Długi finisz pozwala łatwiej zachować je w pamięci. Świetnej klasy wino. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs i serów. Wino ma dobry potencjał do starzenia, może być przechowywane przez wiele lat.

Chateau Vieux Moulin de Roques 2006

REGION: Puisseguin-Saint-Émilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 66% ze szczepu Merlot, 34% Cabernet Franc. Piękny rubinowy kolor, wyjątkowo intensywny. Dominuje bukiet ciemnych dojrzałych owoców, pestek, ale ma też nuty kwiatowe – głównie fiołków. W smaku przyjemne, wyczuwamy lekkie, krągłe taniny. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18º, do wędlin, pizzy, mięs i serów.

Château Valentin Larmande 2013, AOC Saint-Emilion

REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 85% ze szczepu Merlot i 15% Cabernet Franc. Ciemnoczerwony kolor, typowe Saint Emilion. Bukiet zarówno owoców jak i przypraw. W smaku bogate, o dobrej strukturze. Wyczuwalne mocne ale zrównoważone taniny, ciemne owoce z nutą przypraw. Wino w idealnym momencie do picia. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do mięs, grzybów i serów.

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Château Roc Du Pradat Rouge 2014, Bordeaux Supérieur

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Bordeaux. Producent: Armand Schuster de Ballwill. Produkowane w 44% ze szczepu Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 19% Cabernet Franc. Świetnej jakości wino z Bordeaux o podwyższonej apelacji – Superieur. Piękna, intensywnie czerwona barwa. Przeważa aromat ciemnych owoców, takich jak czarne porzeczki i jagody. W smaku intensywne i owocowe, z delikatnymi taninami. Długie, dobrze zrównoważone. Najlepiej podawać w temp.15-17ºC do mięs i serów. Wino w idealnym momencie do picia.

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Chateau Pontet Barrail 2016, Medoc Cru Bourgeois

REGION: Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane w Medoc (Bordeaux) ze szczepów: Cabernet sauvignon (60%) Merlot (30%), Petit Verdot (6%) i Cabernet Franc (4%). Starzone w dębie francuskim i amerykańskim przez 12 miesięcy. Najlepiej serwować w temperaturze 17-18ºC do czerwonych mięs.Doskonałej jakości wino z odobną etykietą ze zlotymi elementami – wino idealne na efektowny prezent dla konesera win.

NAGRODY:
Srebrny medal na Concours des Vins d’Aquitaine 2014
Srebrny medal naConcours des Vins d’Aquitaine 2015
Złoty medal na Concours Général Agricole w Paryżu

Château Lieumenant 2015 Bordeaux Superieur Rouge

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie czerwone, wytrawne z Bordeaux wyprodukowane ze szczepów Cabernet Sauvingnon (70%) i Merlot (30%). Głęboki wiśniowy kolor, aromat czerwonych owoców i czereśni, smak pełny i zrównoważony. Przyjemny i ekspresyjny finisz z utrzymującymi się nutami owocowymi. Polecane w temperaturze 17-18 stopni do mięsnych dań na ostro, drobiu, grillowanych warzyw i dojrzewających serów.

Château Les Jardins De La Houssaye 2007, 1-ere Cotes de Blaye

REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne, butelkowane w chateau. Produkowane w 80% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Dobrej jakości wino z Bordeaux. Merlot zapewnia mu owocowość i krągłość, zaś Cabernet Sauvignon przyjemny bukiet. Wino o pięknej czerwonej barwie i dobrej strukturze. W smaku wyczuwalne delikatne taniny. Najlepiej podawać w temp.16-18ºC, do mięs i serów, ale także do niektórych deserów – zwłaszcza czekoladowych.

Chateau Laroze Rouge, Saint-Emilion Grand Cru 2009

REGION: Saint-Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Château La Croix Cardinal 2010, AOC Saint Emilion Grand Cru

REGION: Saint Emilion Grand Cru
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, francuskie, wytrawne – butelkowane w château. Produkowane w 70% ze szczepu Merlot, 15% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Wielkie wino z Saint Emilion (Bordeaux), klasy Grand Cru. Starzone w beczkach dębowych przez 18 miesięcy. Piękny ciemnoczerwony kolor. Przeważa aromat ciemnych owoców, wyczuwalne nuty roślinne. W smaku intensywne i owocowe, z bogatymi taninami. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Najlepiej podawać w temperaturze 17-18ºC do mięs (zwłaszcza ciemnych i dziczyzny), grzybów i serów.