Wielu ekspertów uważa Sauternes za jeden z najlepszych regionów w produkcji białych słodkich win.

Słodycz w winach z tej apelacji uzyskuje się w bardzo charakterystyczny sposób nazywany botrytyzacją, czyli zarażaniem winogron tzw. szlachetną pleśnią (łac. Botrytis cinerea). Wskutek działania szlachetnej pleśni, skórka winogrona zostaje uszkodzona, przez co owoc traci część wody, a koncentracja cukru oraz związków aromatycznych staje się w nim wyższa. Takie winogrona dają niezwykle aromatyczne i skoncentrowane wina, choć niestety również dość drogie. Na wysoką cenę trunku wpływa tu m.in. ręczny i ponawiany kilkakrotnie zbiór winogron. Każdorazowo zbierane są wyłącznie „gotowe” grona, czyli te zarażone Botrytis cinerea. Sam proces produkcji jest utrudniony, ponieważ botrytis może powodować obumieranie drożdży. Oczywiście nie wszędzie można produkować wina tą metodą. Szlachetna pleśń potrzebuje określonych warunków, aby się wytworzyć. Niezbędna jest obecność dużej wilgoci, by botrytis mogła powstać, jednak niezbyt długotrwałej – by pleśń nie namnożyła się w sposób niekontrolowany.

Sauternes spełnia doskonale te warunki i jest uznawane za stolicę win bortytyzowanych.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Show sidebar
Chateau Rayne Vigneau
Close

Chateau Rayne Vigneau, Sauternes 1er Cru Classe 2003

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

89 punktów Roberta Parkera

Close

Château Suau 2014, Sauternes

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 80% ze szczepu Sémillon, 10% Muscadelle, 10% Sauvignon. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea oraz starzenie w beczkach dębowych umożliwia otrzymanie tego wspaniałego trunku. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Piękny złotożółty kolor. Aromat słodki – kwiatów, konfitur, moreli, miodu. W smaku słodkie, świeże, owocowe, bogate – dają się wyczuć te same składniki co w aromacie. Najlepiej podawać w temp. około 12ºC do przyrządzonych na słodko mięs i drobiu np. kaczki z jabłkami lub pomarańczami, serów, foie gras oraz do deserów. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania.

Chateau Tuyttens Sauternes
Close

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

REGION: Sauternes
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: słodkie

Chateau Tuyttens, Sauternes 2012

 

Wino Sauternes
Close

R de Romer du Hayot Blanc Sauternes 2016

REGION: Sauternes (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino francuskie, białe, półsłodkie. Produkowane w 90% ze szczepu Sémillon i 10% Sauvignon Blanc przez Chateau Romer Du Hayot. Pochodzi z regionu Sauternes w Bordeaux – uznawanego za miejsce, gdzie produkuje się najlepsze na świecie białe, półsłodkie wina. Kilkakrotny ręczny zbiór, każdorazowo wyłącznie owoców zarażonych szlachetna pleśnią – Botrytis cinerea. Sklasyfikowany jako Deuxieme Cru od 1855 roku. Elegancki złotożółty kolor. Uwodzący aromat kwiatów, ananasa, świeżej brzoskwini. W smaku słodkie, zbalansowane świezością, białymi owocami, śliwką i brzoskwinią. Idealne w temp. 10-12ºC do fois gras i serów z niebieską pleśnią. Może być także pite jako doskonały aperitif. Nadaje się zarówno do natychmiastowego picia, jak i do dłuższego przechowywania. Zawartość alkoholu: 13%