Chablis jest regionem w północnej Burgundii słynącym z jednych z najlepszych białych win na świecie. Wina w apelacji Chablis produkowane są w 100% ze szczepu Chardonnay. Wina te są niezwykle świeże, mineralne, czyste, o cudownej żywej kwasowości. Producenci bardzo oszczędnie używają tu beczek – rezygnując z nich w ogóle lub używając ich jedynie do zbudowania struktury wina. Wybijają się tym na tle reszty winiarskiego świata, która tak chętnie wrzuca Chardonnay do dębu dodając mu charakterystycznych, mocnych karmelowo-maślanych nut. Chablis jest przeciwieństwem tego aromatycznego przepychu – subtelne, delikatne i z klasą. W aromacie znajdziemy nuty dojrzałych jabłek, cytrusów czy marakui, a w niektórych przypadkach także aromaty roślinne i przyprawowe.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Show sidebar
Chablis 1-er Cru Monts de Milieu
Close

Domaine De La Mandeliere Chablis 1er Cru Monts de Milieu 2017

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. Jedno z najbardziej znanych białych win świata w świetnym wydaniu, klasy 1-er Cru. Monts de Milieu uważane jest za jedno z najlepszych 1-r Cru z 29 obecnie istniejących. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty z zielonkawymi przebłyskami. Aromat delikatny, świeży, kwiatowy – głównie kwitnących akacji. Smak pełny, bogaty, ale zarazem delikatny, o nieco metalicznym mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako świetnej klasy aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC. Można je przechowywać do 8 lat.

Chablis
Close

Domaine De La Mandeliere Chablis 2018

REGION: Chablis
KRAJ: Francja
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino francuskie, białe, wytrawne, produkowane i butelkowane we Francji, w Domaine de Mandeliere przez niezależnego producenta Vignoble Nicolle Laroche. 100% Chardonnay. Kolor jasnożółty. Aromat delikatny, świeży, kwiatowo-owocowy. Smak świeży, orzeźwiający, o nieco metalicznym, mineralnym posmaku. Doskonałe do wszystkich przekąsek, sałat, owoców morza i białych mięs. Polecane też jako delikatny aperitif. Najlepsze w temperaturze 11-13ºC.