Carlos Plaza Joven 2011
REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świetnie zrównoważone, dominują owoce i taniny. Młode wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, potraw z grilla, mięs i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the International Wine Guide 2012, Spain
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012
Penin Guide 2012: 88 points: Very Good (*****).
Carlos Plaza Roble 2009
REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 70%, Syrah 15% i Merlot 15%. Starzone 6 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat owocowy – głównie dojrzałych jeżyn i czarnych porzeczek, z leciutką nutą dymu, wanilii, przypraw i kakao w tle. W smaku świetnie zrównoważone, zdecydowane i z charakterem, ale przyjemne do picia – początkowo dominują owoce i dojrzałe taniny, później pojawia się likier kawowy. Świetnie pasuje do bardzo różnorodnych potraw od mięs, pieczeni z grilla, wędlin, przystawek, pizzy i warzyw poprzez ryby z frytkami aż do gorzkiej czekolady. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
NAGRODY:
Uhonorowane wieloma nagrodami i medalami – między innymi:
Silver Medal on the Premium Select Wine Challenge,
Silver Medal on the International Wines & Spirits Contest CINVE, Sevilla 2011
Silver Medal on the International Wine Challenge CATAVINUM, Spain 2011,
Recommended on the Gourmets Guide of The Best Wines of Spain 2012,
Intervinos Guide 2012: 88 Points: Very Good,
Best Wine at his category at the Wines of the Museum Contest, Extremadura 2012.
La Llave Roja 2011
REGION: Estremadura
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Estremadura, w zachodniej Hiszpanii, ze szczepów Tempranillo 90% i Syrah 10%. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie truskawek, jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku młode, świeże, dominują owoce i taniny. Wino z charakterem – mocne i zdecydowane, ale zarazem przyjemne i łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, pizzy, warzyw i innych potraw wegetariańskich, zarówno ciepłych jak i zimnych mięs, pasztetów i serów. Ale można się nim delektować nie tylko do posiłku. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.
NAGRODY:
Brązowy medal International Vine Guide 2012