DO Cava jest bardzo ciekawą apelacją, ponieważ nie jest ściśle powiązana z jednym konkretnym regionem Hiszpanii. Hiszpańska Cava może być produkowana w kilku (bardzo odległych od siebie) rejonach kraju, jednak 95% produkcji skupia się wokół Katalonii. 

Trzy najczęściej używane szczepy to Macabeo, Xarello i Parellada, ale możemy spotkać się tutaj z takimi znanymi odmianami jak Chardonnay, Pinot Noir, Red Garnacha, Montastrell, a także mniej znanymi jak Trepat czy Subirat Parent (ten ostatni używany szczególnie chętnie w słodszych odmianach Cavy).

Bąbelki w Cavie powstają dzięki tzw. metodzie tradycyjnej (nazywanej również szampańską), podczas której druga fermentacja zachodzi w butelce. Dokładnie tej samej metody używa się przy produkcji szampanów. Cava następnie dojrzewa w butelce przez minimum 9 miesięcy (cały czas pozostając w kontakcie z osadem drożdżowym).

Cavy mogą różnić się stopniem wytrawności. Najczęściej spotyka się wersje Extra Brut (wytrawna), Brut (lekko wytrawna) i Semi Seco (półwytrawna).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Cava Invicto Semi Seco Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące półwytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, półwytrawne (33 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy : Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 24 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki i lekka słodycz podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów oraz do deserów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Cava Invicto Brut Reserva

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące wytrawne

Wino białe musujące, hiszpańskie, lekko wytrawne (5,4 g cukru/litr), produkowane z 3 szczepów tradycyjnych dla Cavy: Macabeo, Xarello i Parellada z leciutkim dodatkiem Chardonnay. Wytworzone metodą tradycyjną – identyczną jak ta stosowana przy produkcji szampanów. Starzone w butelkach przez okres około 30 miesięcy. W smaku delikatne, orzeźwiające ale też eleganckie i długie, a drobne bąbelki podnoszą jeszcze walory smakowe. Dominuje aromat dojrzałych owoców z czasem pojawiają się też kremowe nuty. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.

Alsina&Sarda Brut Rose

REGION: Katalonia
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino różowe musujące, wytrawne, produkowane i butelkowane w Hiszpanii. Produkowane ze szczepów Macabeo, Xarello i Parellada. Wytworzone metodą tradycyjną identyczną z tą używana przy produkcji szampanów – druga fermentacja zachodzi osobno w każdej butelce. Piękny, intensywnie różowy kolor. Przyjemny świeży smak wytrawny, owocowo-przyprawowy. Najlepsze schłodzone do temperatury około 10 °C. do ryb, serów i jako przyjemny aperitif.