Rioja Alavesa to region winiarski w północnej Hiszpanii, słynący z doskonałych win czerwonych produkowanych głównie z gron odmiany Tempranillo. Te wina wyróżniają się intensywnym aromatem czerwonych owoców, subtelnie wplecionymi nutami drewna pochodzącymi z długiego leżakowania w beczkach dębowych. Terroir Rioja Alavesa, charakteryzujący się głównie glebą złożoną z gliny i wapienia, oraz klimat kontynentalny wpływają na wyjątkowy smak i strukturę tych win. Region jest również znany z licznych małych winiarni rodzinnych, które przekazują swoje unikalne metody produkcji z pokolenia na pokolenie, tworząc autentyczne, wysokiej jakości wina, doceniane przez miłośników na całym świecie.

Covila 2016, Rioja DOC Tinto Gran Reserva

nowość

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy w dębie i butelkach. Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość. Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.

 

NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016

 

 

Covila 2019, Rioja DOC Tinto

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie jeżyn i czarnej porzeczki. W smaku świeże, przyjemne. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, łagodne, przyjemne, łatwe do picia. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 14-16°C.

Covila 2019, Rioja DOC Blanco

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie białe, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa ze szczepów Viura, Sauvignon Blanc i Malvasia. Przyjemny jasnosłomkowy kolor. Aromat zdecydowanie owocowy, głównie jabłek i gruszek z lekka nuta bananową. W smaku przyjemne i wyjątkowo odświeżające. Dominują zielone jabłka, świetnie zharmonizowane z aromatem. Biała wersja najsłynniejszego wina hiszpańskiego – łagodne, przyjemne, łatwe do picia. Szczególnie polecane do ryb, owoców morza, białych mięs, przystawek, a także jako przyjemny aperitif. Najlepsze w temperaturze 9-12°C.

Covila 2017, Rioja DOC Tinto Crianza

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, przypraw, wanilii, kakao a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, klasy Crianza. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Covila 2015, Rioja DOC Tinto Reserva

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 18 miesięcy w beczkach (65% dąb amerykański i 35% dąb francuski) i minimum 24 miesiące w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców i truskawek, skóry a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku aromatyczne, krągłe, świetnie wyważone. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, klasy Reserva. Szczególnie polecane mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Covila 2006 Magnum, Rioja DOC Tinto Crianza

REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w Hiszpanii, w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i 6 miesięcy w butelkach. Piękny ciemnowiśniowy kolor. Aromat dojrzałych owoców, głównie jeżyn i czarnej porzeczki, przypraw, wanilii, kakao a także dymu – charakterystyczny dla starzonych win z tego regionu. W smaku wyczuwalne głównie ciemne owoce i taniny, zachowuje świetną równowagę między mocą i świeżością. Najsłynniejsze wino hiszpańskie, klasy Crianza. Szczególnie polecane do mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) i serów. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.