Marlborough jest regionem w Nowej Zelandii słynącym z białych, bardzo aromatycznych win ze szczepu Sauvignon Blanc. Charakterystyczne nuty dla nowozelandzkich Sauvignon Blanc to marakuja, agrest, limonka, świeżo skoszona trawa, a także liście pomidora. Wina wyróżnia świeża, żywa kwasowość.

Sauvingon Blanc z Marlborough będzie doskonale pasować do warzyw (szczególnie szparagów, ale też ogórków i brokułów), kozich serów, białych mięs i ryb (zwłaszcza z sosami na bazie cytryny i ziół).

Ciekawostką jest to, że większość win z tego regionu jest zamykanych zakrętką (a nie korkiem). Wina przeznaczone są do stosunkowo szybkiej konsumpcji, więc jest to uzasadnione i bardzo wygodne!

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Show sidebar
Wino nowozelandzkie Kanohi
Close

KANOHI Sauvignon Blanc, Marlborough

nowość

REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

KANOHI to wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Piękny, jasny i klarowny kolor. W aromacie bardzo mocno wyczuwalny aromat marakui i dojrzałych owoców tropikalnych – bardzo charakterystyczne dla Sauvignon Blanc z tego regionu. Wino o zrównoważonej kwasowości, z długim i świeżym finiszem. Serwować schłodzone do temperatury 6-8°C. Doskonałe jako przyjemny aperitif, ale również w towarzystwie ryb i owoców morza.

Close

Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2014

REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii. 100% Sauvignon Blanc. W smaku wyczuwalne dojrzałe owoce tropikalne i agrest, finisz wyrazisty. Doskonale zbalansowane. Szczególnie polecane do potraw z owocami morza, można je pić także jako aperitif. Wino nadaje się do natychmiastowego spożycia. Serwować lekko schłodzone.

wino niedostępne