Wyświetlanie 109–144 z 148 wyników

Greco di Tufo DOCG 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% ze szczepu Greco di Tufo, należącego do najstarszych odmian winogron. Jedno z zaledwie dwóch białych win Kampanii oznaczonej najwyższą możliwą klasyfikacją DOCG. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet moreli, brzoskwiń i gruszek. W smaku przyjemnie wytrawne, miękkie, ale eleganckie i z dobrą strukturą, posmak owocowy. Wysokiej klasy dystyngowane wino. Wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, potrawami z drobiu, białych mięs oraz z zimnymi przekąskami. Polecane też jako wspaniały aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Grecanico Sicilia IGT Medium Sweet 2016, Poggio Al Santi

REGION: Sycylia
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: półsłodkie

Wino białe, półsłodkie (26g cukru/l) pochodzące z Sycylii. Produkowane w 100% ze szczepu Grecanico. Słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet, w którym dominują nuty owocowe. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z daniami z ryb i drobiu oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu oraz świeżymi serami. Najlepsza temperatura serwowania 8-10°C.

Gran Dessert Dolce MORRA

KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: musujące słodkie

Słodkie, białe wino musujące produkowane i butelkowane we Włoszech. Aromatyczne, o złotożółtym kolorze, z umiarkowaną zawartością alkoholu. Doskonałe jako aperitif, polecane również do deserów oraz świeżych owoców. Najlepsza temperatura serwowania 6-8°C.

Giordano Merlot

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Merlot. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.
Zawartość alkoholu: 12,5% Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

Giordano Cabernet Sauvignon

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Intensywny aromat porzeczk z nutami fiołków, papryki i przypraw. Polecane w w temperaturze 18-20°C.
Zawartość alkoholu: 12,5% Wino polecane jako prezent świąteczny ze względu na ozdobną etykietę (w świątecznym charakterze).

Gavi DOCG Villa Martino 2020

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Cortese. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych białych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Jasny, słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Aromat – cytrusowy, świeży i przyjemny. W smaku przyjemnie wytrawne i wyjątkowo odświeżające. Doskonałe zwłaszcza jako aperitif, do przekąsek, białych mięs, ryb i owoców morza, pizzy i makronów oraz do sałat. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Frascati Doc Superiore Special Bottle 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Greco i Malvasia. Jedno z najbardziej znanych i najdłużej produkowanych win włoskich. Przyjemny jasnosłomkowy kolor, charakterystyczny intensywny bukiet. W smaku pełne, wytrawne, ale i delikatne. Wino świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu z typową lekką goryczką. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Fragolino Red Sweet MORRA

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: musujące słodkie

Połączenie czerwonego wina musującego i aromatu świeżych poziomek oraz truskawek. Słodkie, gładkie i miłe dla podniebienia, doskonałe nie tylko na ciepłe wieczory. Produkowane we Włoszech. Polecane jako aperitif z lodem lub w koktajlach, a także do deserów. Najlepsza temperatura serwowania 6-8°C.

Duca di Pasquale, Chianti DOCG 2010

REGION:Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC, 90% Sangiovese, 10% Cabernet. Starzone w beczkach ze słoweńskiego i francuskiego dębu przez 3 miesiące. Najsłynniejsze wino włoskie, o intensywnym kolorze rubinowo-czerwonym. Aromat świeży, wyczuwalne owoce i przyprawy. Smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makaronów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Don Cesare, Chianti Classico Riserva DOCG 2008

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 85%. oraz Cabernet – 15%. Najsłynniejsze wino włoskie o podwyższonej jakości, oznaczone równie sławnym symbolem Chianti Classico – kogutem, klasy Riserva. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 4 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Don Cesare, Chianti Classico DOCG 2008

REGION: Toskana
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania . Produkowane i butelkowane przez Cesare Salvadori NC ze szczepów Sangiovese 85%. oraz Cabernet – 15%. Najsłynniejsze wino włoskie o podwyższonej jakości, oznaczone równie sławnym symbolem Chianti Classico – kogutkiem, klasy Riserva. Starzone w beczkach dębowych przez 8 miesięcy, a potem w butelkach przez kolejne minimum 4 miesiące. Głęboki rubinowo-czerwony kolor. Intensywny bukiet owoców, przypraw i suszonych kwiatów, z charakterystyczną waniliową nutą W smaku mocno zbudowane a zarazem delikatne, długo pozostające na podniebieniu, z wyczuwalnymi elementami przypraw i owoców leśnych, dobrze wyważone. Wino wysokiej klasy. Doskonałe do mięsa pieczonego, czerwonego i białego, dziczyzny i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 16-18 °C.

Dolcetto d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION:Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Dolcetto. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat przyjemny i subtelny – wyraźnie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Smak wytrawny, zdecydowany, koniec z lekkim posmakiem migdałów. Pasuje do większości potraw. Szczególnie polecane do ciemnych mięs, zarówno do grillowanych jak i tych przyrządzanych z sosem, do mięs białych, makaronów, pizzy, przekąsek. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Corvina IGT 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto. Winogrona pochodzą z wybranych winnic, znajdujących się w regionie Valpolicella, na wysokości od 150 do 300 m n.p.m. Zbiór ręczny z selekcją winogron już w winnicy. Produkowane w 100% ze szczepu Corvina – znanego głownie jako podstawowa wina Valpolicella, z częściowo suszonych winogron, przy użyciu tej samej metody, która stosuje się przy produkcji Amarone. Zaskakująca łagodność tego wina, zbliżona do Amarone to efekt dodatkowego osiemnastomiesięcznego doskonalenia w zbiornikach z dębu slawońskiego. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat dojrzałych ciemnych owoców i przypraw. W smaku świetnie zbudowane, krągłe i aksamitne, z łagodnymi taninami i minimalną nutą wanilii. Świetnej klasy wino. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do pierwszych dań takich jak risotto czy pasta, gotowanych i pieczonych mięs oraz mocno dojrzałych serów. Najlepsza temp. serwowania około 20°C. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Pinot Grigio 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Słomkowożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Pinot Grigio aromat. Wino świeże i orzeźwiające, o eleganckiej strukturze i przyjemnym, wytrawnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z potrawami z makaronu, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Merlot 2018

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe zarówno do pieczonych mięs, makaronów a także do niezbyt słodkich ciast i deserów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Chardonnay 2016

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, lekko wytrawne (8 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Ma słomianożółty kolor i przyjemny, delikatny, charakterystyczny dla Chardonnay aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym, kremowym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, warzywami, daniami wegetariańskimi, rybami, owocami morza i białych mięsami. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C. Wino polecane jako uniwersalny prezent ze względu na piękną etykietę i łagodny smak.

Corti Benedettine Del Padovano DOC Cabernet Sauvignon 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane i butelkowane przez Sansovino Vigneti e Cantine ze szczepu Cabernet Sauvignon z dodatkiem Cabernet Franc. Nazwa denominacji DOC Corti Benedettine del Padovano nawiązuje do zakonu Benedyktynów, którzy od XII wieku produkowali wina w tym rejonie. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy z nutą wanilii. Smak przyjemnie wytrawny, miękki i pełen harmonii. Doskonałe do mięs (zwłaszcza pieczonych), potraw z ryżu i makaronów. Najlepsze w temperaturze 18-20°C.

Ciliegiolo 2011, I.G.T. Forli

REGION: Emilia-Romana
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino czerwone, wytrawne z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Ciliegiolo. Głęboki, czerwono-rubinowy kolor. Bukiet intensywny, zdecydowanie czereśniowy charakterystyczny dla tego szczepu – Ciliegia to po włosku właśnie czereśnia. W smaku owocowe, pełne, eleganckie, wytrawne i dobrze zbalansowane. Doskonale nadaje się do pieczonych i grillowanych mięs, pasztetów, past i serów. Najlepsza temperatura serwowania około 20 °C

Chardonnay Salento Organic 2016

REGION: Salento
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Salento (Apulia) w 100% ze szczepu Chardonnay. Żyzna gleba, ciepłe słońce w ciągu dnia i morskie bryzy nocą zapewniają najlepsze warunki do uprawy winogron. Suchy i wietrzny klimat sprzyja uprawie ekologicznej – w winnicy używa się jedynie naturalnych produktów, o czym zaświadcza certyfikat ICEA. Ręczny zbiór winogron, winifikacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Dzięki fermentacji w temperaturze 10-12°C wino długo nabiera aromatów pochodzących z samych gron. Słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat intensywny – na początku pojawiają się owoce tropikalne, następnie dojrzałe owoce i nuty charakterystyczne dla Chardonnay, takie jak banan, brzoskwinia czy ananas.W smaku doskonale wyważona świeżość oraz struktura typowego wina z południa Włoch. Przyjemna kwasowość oraz mineralność zbalansowane i wzmocnione dobrą strukturą wina.

NAGRODY:
GOLD MEDAL at the 2017 Berliner Wein Trophy
90 Points – Luca Maroni at the 2017 Annuario dei Migliori Vini Italiani – Luca Maroni
SILVER MEDAL at the 2014 Concours Mondial – Bruxelles
SILVER MEDAL at the 2014 Finger Lakes International Wine Competition
COMMENDED at the 2014 Decanter World Wine Awards

Chardonnay I.G.T. Forli 2012

REGION: Emilia-Romania
KRAJ:Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, białe, wytrawne, z regionu Emilia-Romagna w północnych Włoszech. Produkowane w 100% ze szczepu Chardonnay. Po winifikacji w silosach, w końcowej fazie starzone w beczkach dębowych tzw. barriques. Słomianożółty kolor z zielonkawymi refleksami, dosyć intensywny jak na Chardonnay owocowy bukiet. W smaku orzeźwiające, dobrze zbalansowane, z wyczuwalną delikatną nutą białych owoców. Doskonałe jako aperitif, polecane również do wszystkich owoców morza, przystawek, ryb i białego mięsa, zup, a także delikatnych serów. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C

Castelli Romani Doc – Rosso 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Cesanese, 30% Merlot, 20% Sangiovese. Kolor intensywnie czerwony, z wiekiem pojawiają się nuty brązu. Aromat owocowy, smak zdecydowany, lekko szorstki, z wyczuwalnymi taninami i owocami. Przyjemne, łatwe do picia wino. Doskonałe do wszystkich dań, takich jak mięsa, pizza i sery i makarony. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.

Castelli Romani Doc – Bianco 2011

REGION: Lazio
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne pochodzące z środkowych Włoch, z regionu Lazio w pobliżu Rzymu. Produkowane i butelkowane przez Cantina Cerquetta w 50% ze szczepu Malvasia di Candia, 30% Trebbiano Toscano, 20% Bonvino i Bellone. Przyjemny słomkowożółty kolor, intensywny owocowy bukiet. Wino łatwe do picia, świeże i orzeźwiające, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z przystawkami, daniami z ryb i drobiu, lekkimi potrawami z makaronu i wegetariańskimi oraz z zupami. Najlepsza temperatura serwowania – około 10°C.

Camul Millesimato Prosecco Superiore Brut di Valdobbiadene 2022

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino musujące białe, wytrawne produkowane w 100% ze szczepu Glera pochodzącego ze wzgórz Valdobbiadene i Conegliano (Veneto, Włochy) – historycznego regionu produkcji Prosecco. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Zbiór winogron ręczny i selektywny – do produkcji wybierane są tylko najlepsze winogrona z całego zbioru danego rocznika. Doskonałe jako aperitif, można także podawać do przystawek – zwłaszcza tych z warzyw i ryb.
Najlepsze w temperaturze 6-8°C.

NAGRODY:
Decanter World Wine Awards 2020 Commended

Camul Cabernet Sauvignon DOC Venezia 2016

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Wenecji w 100% ze szczepu Cabernet Sauvignon. Starzone przez 18 do 24 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie jeszcze 6-8 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor z fioletowymi przebłyskami. Aromat winny z wyczuwalnymi przyprawami, lekko ziołowy. Doskonałe do dziczyzny, grillowanych mięs oraz do parmezanu, jednak można się nim delektować także poza posiłkami. Najlepsza temperatura serwowania: 18-20 stopni.

NAGRODY:
Złoty medal na konkursie „Sélections Mondiales des Vins” 2019

Camul Bianco del Camul DOC Venezia 2019

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie białe, wytrawne produkowane w Veneto ze szczepów Pinot Grigio i Chardonnay. Starzone przez 6-8 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, następnie dojrzewa przez kolejne 8 miesięcy w butelkach zyskując wspaniały, maślany smak oraz doskonałą strukturę. W aromacie można wyczuć nuty suszonych kwiatów i siana. Polecane w temperaturze 12-13 stopni do risotto, zup rybnych, białych mięs i serów.

Cabernet Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Cabernet Il Tralcetto to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Veneto przez Italo Cescon w 70% ze szczepu Cabernet Sauvignon i 30% Cabernet Franc. Wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowej beczce i 12 miesięcy w butelce. Intensywnie rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Wyrazisty i złożony bukiet z wyczuwalnymi nutami owoców, ziół i delikatnie pikantnym akcentem. W smaku wytrawne, owocowe, dobrze skoncentrowane. Nuty dębowe doskonale zbalansowane z żywą świeżością wina. Najlepsze do pieczonych czerwonych mięs, delikatnego drobiu, dziczyzny i twardych serów dojrzewających. Idealne w temperaturze 18-20°C.

Brunello di Montalcino DOCG Campo di Marzo Riserva 2006, Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich – czerwone, wytrawne, z regionu Toskania, 100% Sangiovese. Ma najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Riserva oznacza najlepszy produkt danej winnicy, starzony jeszcze dłużej niż normalne Brunello – w beczkach dębowych z dębu francuskiego przez 4 lata, a potem kolejny rok w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, z wiekiem nabiera jaśniejszych połysków. Cudowny i intensywny aromat owoców leśnych, drewna, z akcentami wanilii, cynamonu, kawy i konfitury. W smaku pełne, miękkie, o krzepkim i zrównoważonym smaku. Wspaniałe wino. Doskonałe do czerwonego mięsa, wędlin i dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20°C. Otwarcie butelki na godzinę przed spożyciem podniesie jego smak.

Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2011, Il Valentiano

REGION: Toskania
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z północnych Włoch, z regionu Toskania. Jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację jakości DOCG. Produkowane w 100% ze szczepu Sangiovese. Starzone w beczkach dębowych przez 36 miesięcy, a potem przez kolejne 12 miesięcy w butelkach. Głęboki rubinowoczerwony kolor, z wiekiem nabiera granatowych połysków. Cudowny i intensywny aromat świeżych owoców, drewna, z akcentami fiołków i zapachem poszycia leśnego, konfitur z charakterystyczną waniliową nutą. W smaku lekko garbnikowe, ciepłe, pełne, miękkie, o krzepkim i zrównoważonym smaku. Wspaniałe wino. Doskonałe do czerwonego mięsa, dojrzałych serów, ale można się nim delektować nie tylko przy jedzeniu. Najlepsze w temperaturze 18-20 °C.

NAGRODY:
93-point Wine Enthusiast

Bonarda d’Oltrepo’ Pavese DOC 2015 Etichetta Oro

REGION: Lombardia
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie czerwone, wytrawne typu „vivace” produkowane w Lombardii w 100% ze szczepu Bonarda (znanego także jako Croatina). Intensywny żywy czerwony kolor z fioletowymi refleksami; czysty aromat czarnych wiśni i czereśni z kwiatowymi nutami; w smaku okrągłe, zrównoważone i owocowe, ze zrównoważoną żywością. Doskonałe do przekąsek, wędlin, lekkich zup oraz serów. Najlepsze w temperaturze 14°. Zawartość alkoholu: 12 %

Bianco Lacryma Christi del Vesuvio DOC 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane z Falanghiny i Coda di volpe, jednych z najstarszych szczepów winogron. Uprawiane są na zboczach Wezuwiusza, w miejscu gdzie według legendy upadła łza Chrystusa wstępującego do nieba – stąd jego nazwa. Najsłynniejsze wino z tego regionu. Przyjemny słomiano-żółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek i brzoskwiń. W smaku przyjemnie wytrawne, owocowo-roślinne. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o miłym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z owocami morza i daniami z ryb, oraz z potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Bianco Falanghina del Beneventano IGT 2011

REGION: Kampania
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Wino białe, delikatnie wytrawne z południowych Włoch, z regionu Kampanii. Produkowane w 100% z Falanghiny – jednego z najstarszych szczepów winogron. Przyjemny słomianożółty kolor, intensywny bukiet owocowo-roślinny z dominacją zielonych jabłek. W smaku lekko wytrawne, owocowe. Wino orzeźwiające, łatwe do picia, o przyjemnym zakończeniu. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z im z owocami morza i daniami z ryb, ale może towarzyszyć też potrawom z drobiu i innych białych mięs, oraz lekkimi potrawami z ryżu i makaronu. Pite też jest jako przyjemny, delikatny aperitif. Najlepsza temperatura serwowania 10-12°C.

Barolo DOCG Villa Martino 2013

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Kolor czerwonogranatowy z pomarańczowymi refleksami. Charakterystyczny aromat – eteryczny, przyjemny, intensywny. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Zgodnie z prawem minimalny poziom alkoholu to 13%, a minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 20°C.

Bardolino DOC 2016, Tenuta Valleselle

REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne z regionu Veneto, z okolic jeziora Garda. Produkowane ze szczepów Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 10%, Negrara 5%. Zbiór ręczny. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Doskonalone przez krótki czas w dębowych kadziach, a następnie w zbiornikach stalowych. Przepiękny, purpurowoczerwony kolor. Aromat delikatny, subtelny – głównie dojrzałych owoców leśnych. Smak przyjemny, świeży, bogaty. Ze względu na swoją budowę doskonale nadaje się do przekąsek, wędlin, risotto czy potraw z makaronu, delikatnych gotowanych i pieczonych mięs (także białych), potraw wegetariańskich. Najlepsza temp. serwowania 18-20°C.

Barbera d’Alba D.O.C. Villa Martino 2007

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont, z okolic miasta Alba. Produkowane w 100% ze szczepu Barbera – najbardziej typowego dla tego regionu. Ma intensywny rubinowo-czerwony kolor kiedy jest młode, z wiekiem nabiera barwy granatowo-czerwonej. Aromat intensywny, zdecydowanie owocowy, dominują dojrzałe wiśnie. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku, z długim finiszem. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów. Najlepsze w temperaturze około 18°C.

Barbaresco D.O.C.G. Villa Martino 2003

REGION: Piemont
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, wytrawne, pochodzące z północno-zachodnich Włoch, z regionu Piemont. Produkowane w 100% ze szczepu Nebbiolo. To jedno z najlepszych i najsłynniejszych win włoskich. Posiada najwyższą możliwą klasyfikację DOCG. Dojrzewa 2 lata w kadziach z dębu slawońskiego, a potem jeszcze pół roku w butelkach. Kolor czerwono-purpurowy z granatowymi refleksami. Charakterystyczny aromat leśny, przyjemny, intensywny – dominują dojrzałe owoce. Wino jest wytrawne, pełne ciała, chociaż jedwabiste w smaku. Doskonałe do ciemnych mięs (zwłaszcza pieczonych i grillowanych) oraz serów, ale można się nim cieszyć nie tylko przy posiłku. Najlepsze w temperaturze 18- 20°C.

Andrea Vino Rosso, Giordano Vini

KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne. Barwa czerwona z purpurowymi przebłyskami. Czerwone owoce, głownie wiśnia i malina, przebijają przez pełny i ekspresyjny zapach z nutą wanilii w tle. W smaku harmonijne i pełne ciała z aksamitnym posmakiem. Można wyczuć wyraźne nuty czekolady i wanilii. Najlepsze w towarzystwie grillowanych mięs (zarówno białych, jak i czerwonych), zwłaszcza marynowanych. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z deską serów. Najlepsza temperatura serwowania: 18°C.
Zawartość alkoholu: 13%

NAGRODY:
International Wine Challenge 2019: Commended