Trydent-Górna Adyga (Trentino-Alto Adige) to region winiarski na samej północy Włoch, graniczący z Austrią od północy i ze Szwajcarią od zachodu, otoczony Dolomitami i Alpami. Górzysty teren sprawia, że produkcja win jest tutaj kosztowna i wymagająca, ale jednocześnie jest gwarantem wysokiej jakości końcowego produktu.

Obszar złożony jest z dwóch prowincji – Trydent (Trentino) na południu oraz Górna Adyga/Południowy Tyrol (Alto Adige/ Südtirol) na północy.

Produkuje się tutaj wiele wspaniałych, aromatycznych win białych. Najczęściej uprawiane są  tutaj: Pinot Grigio, Pinot Bianco, Sauvingon Blanc, Gewurztraminer. Wiele osób uważa, że właśnie to w tym regionie można znaleźć najlepsze włoskie Chardonnay.

Oczywiście można tu znaleźć także bardzo ciekawe, lekkie czerwienie. Na uwagę zasługuje szczególnie lokalny szczep Teroldego, uważany za wizytówkę regionu. Jego nazwa tłumaczona jest jako „Złoto Tyrolu” (Tiroler Gold).

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Teroldego IGT Vigneti delle Dolomiti

nowość

REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne

Teroldego Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (TrentinoAlto Adige) w 100% ze szczepu Teroldego. Jego nazwa pochodzi od „Tiroler” i „Gold”, czyli Złoto Tyrolu, a samo to już wiele mówi o jego cennym kalibrze. W winie udało się połączyć intensywność i miękkość ze strukturą, którą mogą mieć tylko górskie czerwienie. Prawdziwy Tyrolski charakter. W smaku bardzo zrównoważone: soczysta czerwień, bardzo łatwa do picia, z wyraźnymi nutami mineralnymi. Wino stworzone dla tych, którzy kochają eleganckie smaki. Zalecana temperatura serwowania to 16-18°C. Polecane szczególnie do dań głównych z czerwonego mięsa, ale warto spróbować także z daniami na bazie sosu pomidorowego a także w towarzystwie półmiska dojrzałych serów.

Chardonnay IGT Vigneti delle Dolomiti

nowość

REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne

Chardonnay Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (TrentinoAlto Adige) w 100% ze szczepu Chardonnay. Wino powstaje z winogron Chardonnay uprawianych na dużych wysokościach, dzięki czemu zyskuje elegancję i charakter wspaniałych win górskich. Słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, świeży i żywy smak z nutami owocowymi i mineralnymi: nowoczesna klasyka, zgodnie z najwyższą tradycją rzemieślniczą dolin Trentino. W nosie natychmiast wyczuwalne złote jabłko, ananas i białe kwiaty, a następnie aromatyczne zioła. W ustach jest przyjemnie świeże, pikantne, utrzymujące się, z długim i satysfakcjonującym finiszem. Zalecana temperatura serwowania to 10-12°C.