Trydent-Górna Adyga (Trentino-Alto Adige)
Chardonnay IGT Vigneti delle Dolomiti
nowość
REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Chardonnay Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie białe, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (Trentino–Alto Adige) w 100% ze szczepu Chardonnay. Wino powstaje z winogron Chardonnay uprawianych na dużych wysokościach, dzięki czemu zyskuje elegancję i charakter wspaniałych win górskich. Słomkowożółty kolor z zielonkawymi refleksami, świeży i żywy smak z nutami owocowymi i mineralnymi: nowoczesna klasyka, zgodnie z najwyższą tradycją rzemieślniczą dolin Trentino. W nosie natychmiast wyczuwalne złote jabłko, ananas i białe kwiaty, a następnie aromatyczne zioła. W ustach jest przyjemnie świeże, pikantne, utrzymujące się, z długim i satysfakcjonującym finiszem. Zalecana temperatura serwowania to 10-12°C.
Teroldego IGT Vigneti delle Dolomiti
nowość
REGION: Vigneti delle Dolomiti (Trydent-Górna Adyga)
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Teroldego Vigneti delle Dolomiti to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Trydent-Górna Adyga (Trentino–Alto Adige) w 100% ze szczepu Teroldego. Jego nazwa pochodzi od „Tiroler” i „Gold”, czyli Złoto Tyrolu, a samo to już wiele mówi o jego cennym kalibrze. W winie udało się połączyć intensywność i miękkość ze strukturą, którą mogą mieć tylko górskie czerwienie. Prawdziwy Tyrolski charakter. W smaku bardzo zrównoważone: soczysta czerwień, bardzo łatwa do picia, z wyraźnymi nutami mineralnymi. Wino stworzone dla tych, którzy kochają eleganckie smaki. Zalecana temperatura serwowania to 16-18°C. Polecane szczególnie do dań głównych z czerwonego mięsa, ale warto spróbować także z daniami na bazie sosu pomidorowego a także w towarzystwie półmiska dojrzałych serów.