1737 Côtes du Rhône 2019
nowość
REGION: Dolina Rodanu
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, EKOLOGICZNE, wino bez dodatku siarczynów
Wino 1737 to wino francuskie, czerwone, wytrawne, pochodzi z doliny Rodanu w południowo-wschodniej Francji. Produkowane ze szczepów Grenache (60%), Syrah (40%). Piękny, rubinowopurpurowy kolor. Pełne, okrągłe, eleganckie i dobrze wyważone z nutami aromatycznymi czerwonych owoców i lekką słodyczą na podniebienie. Najlepsze w temperaturze około 16-18°C do grillowanych mięs i ryb, wskazane jest otwarcie godzinę przed degustacją.
Artenos Quarantia Merlot Raboso IGT Veneto 2018
nowość
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: lekko wytrawne
Wino włoskie, czerwone, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane z 2 szczepów bardzo dojrzałych winogron – 70% Merlot i 30% Raboso, częściowo suszonych przed fermentacją, tak jak przy produkcji Amarone. Starzone przez 12 miesięcy w beczkach. Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny, owocowy. Smak przyjemnie wytrawny, aksamitny i pełen harmonii. Doskonałe do mięs pieczonych i grillowanych, makaronów, a także do dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 20-22°C.
Biancogrigio Pinot Grigio Integro 2019, Tesirare
nowość
REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane
Biancogrigio Pinot Grigio Integro to niefiltrowane wino włoskie, białe, wytrawne z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Wino dojrzewa na osadzie w betonowych zbiornikach przez 9 miesięcy, a następnie w butelce – kolejne 6. Barwa słomkowożółta z zielonkawym odcieniem. Aromat świeżych owoców (szczególnie jabłka i gruszki), które przeplatają się z nutami białych kwiatów, wśród których wyróżniają się lipa i jaśmin. Na podniebieniu świeże, jedwabiste, długie, świetnie zrównoważone, z doskonale zintegrowaną nutą mineralną. Wyraźny i utrzymujący się finisz. Doskonałe w połączeniu z daniami rybnymi, białym mięsem oraz z daniami wegetariańskimi.
Capitanio Quarantia Pinot Grigio DOC delle Venezie 2019
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Wino białe, lekko wytrawne (6 g cukru/litr) pochodzące z północno-wschodnich Włoch, z regionu Veneto w okolicach Padwy. Produkowane w 100% ze szczepu Pinot Grigio. Słomkowożółty intensywny kolor i przyjemny, delikatny aromat. Wino miękkie, świeże i orzeźwiające. W smaku aksamitne i owocowe. Doskonałe jako aperitif, wyśmienicie współgra z lekkimi potrawami z ryżu lub makaronu, zupami, warzywami , daniami wegetariańskimi, rybami, przekąskami, owocami morza i białymi mięsami. Najlepsze w temperaturze 10-12°C.
Chateau du Tertre Bordeaux Rouge 2020
nowość
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau du Tertre Rouge to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 5% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc. Piękny jasnoczerwony kolor. Żywy aromat dojrzałych owoców (szczególnie wiśni i jeżyn). W smaku dobrze zbudowane, z gładkimi taninami i przyjemnym, owocowym finiszem. Chateau du Tertre Rouge jest dobrze wyważonym winem, o pięknym charakterze dojrzałości. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do czerwonych mięs, pieczeni, przekąsek i serów. Wskazane jest otwarcie na godzinę przed degustacją.
Chateau Haut-Lavignere, Saint Emilion Grand Cru 2018
nowość
REGION: Saint Emilion (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Haut-Lavignere to wino francuskie, czerwone, wytrawne. Produkowane w 90% ze szczepu Merlot i 10% Cabernet Sauvignon. Głęboki rubinowy kolor, elegancki aromat dojrzałych czerwonych owoców i kwiatów. Na podniebieniu jedwabiste, doskonale wyważone i bogate, z wyczuwalnymi nutami letnich owoców i subtelnymi korzennymi tonami. Przyjemny długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do grillowanych mięs i ryb. wskazane jest otwarcie butelki na godzinę przed degustacją. Dobry potencjał dojrzewania.
Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018
nowość
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Lestange to wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.
Chateau Lestange Bordeaux Supérieur 2018 MAGNUM
nowość
REGION: Bordeaux
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Chateau Lestange Magnum to półtoralitrowe wino francuskie czerwone, wytrawne produkowane i butelkowane w Bordeaux. Powstaje w 70% ze szczepu Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec. Piękny i lśniący rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Chateau Lestange w aromacie jest skoncentrowane, z wyczuwalnymi nutami dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki. W ustach miękkie i okrągłe z bardzo przyjemnymi taninami. Zalecane serwowanie w temperaturze 16-18°C do wędlin i serów.
Butelka 1,5 l
Château Tour Granins Grand Poujeaux, Moulis 2017
nowość
REGION: Moulis-en-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Château Tour Granins Grand Poujeaux to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Moulis-en-Medoc (Bordeaux) wyprodukowane w 45% ze szczepu Merlot, 45% Cabernet Sauvignon oraz 10% Petit Verdot. Wino ma głęboki i intensywny czerwony kolor. Wino bardzo aromatyczne, z wyczuwalnymi nutami czerwonych owoców i przypraw Gładkie taniny i elegancki finisz. Doskonałe zarówno do natychmiastowo spożycia, jak i do przechowywania przez kilka lat. Polecane serwowanie w temperaturze 14 – 15°C do kuchni śródziemnomorskiej, grillowanego tuńczyka i serów. Zalecane otwarcie butelki na godzinę przed podaniem.
Covila 2014, Rioja DOC Tinto Gran Reserva
wkrótce w ofercie
REGION: Rioja
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane i butelkowane w regionie Rioja Alavesa w 100% ze szczepu Tempranillo. Starzone łącznie 60 miesięcy w dębie i butelkach. Głęboki czarnowiśniowy kolor z niuansami terakoty w obrzeżu. Dąb i owoce w złożonym nosie są dobrze połączone i zrównoważone. Doskonałe wino z gęstym, bogatym podniebieniem. Wino z wyrazistym nosem, po którym następuje eleganckie i jedwabiste podniebienie. Z czasem w szkle jeszcze bardziej wzrasta jego złożoność i wielkość. Covila Rioja Gran Reserva to idealny dodatek do czerwonego mięsa lub dziczyzny (pieczonej lub w gulaszu), peklowanego mięsa, tłustych ryb i dojrzałych serów. Najlepsze w temperaturze 14-18°C.
NAGRODY:
91 punktów Wine Enthusiast
Złoto na Challenge International du Vin
91 punktów Tim Atkins Rioja Raport 2018
90 punktów James Suckling
90 punktów Peñiñ Guide 2016
Don Gavarre Blanco
wkrótce w ofercie
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
Don Gavarre Blanco to wino hiszpańskie białe, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii. Przyjemny, słomkowożółty kolor z zielonymi przebłyskami. W aromacie wyczuwalny aromat świeżych owoców (szczególnie jabłek). W smaku przyjemne, zbalansowane, utrzymujące się na podniebieniu. Don Gavarre Blanco to łagodne i łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do przekąsek, sałatek, drobiu i owoców morza. Najlepsze w temperaturze 6-8°C.
Don Gavarre Tinto
wkrótce w ofercie
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Don Gavarre Tinto to wino hiszpańskie czerwone, wytrawne, produkowane w centralnym rejonie Hiszpanii. Intensywny, wiśniowy kolor z fioletowymi przebłyskami. W aromacie wyczuwalny aromat malin i porzeczek. W smaku przyjemne, zbalansowane, utrzymujące się na podniebieniu. Don Gavarre Tinto to łagodne i łatwe do picia wino hiszpańskie. Polecane do przekąsek (szczególnie hiszpańskich w stylu tapas), czerwonych mięs, drobiu i barbecue. Najlepsze w temperaturze 16-18°C.
El Principe de Villa, Navarra 2020
nowość
REGION: Navarra
KRAJ: Hiszpania
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
El Principe de Villa to wino czerwone, wytrawne, produkowane w regionie Navarra w 100% ze szczepu Tempranillo. Piękny purpurowy kolor. Aromat ciemnych owoców. W smaku świeże, przyjemne i owocowe. Łagodne, łatwe do picia wino hiszpańskie. Szczególnie polecane do wędlin, przystawek, mięs i serów. El Principe de Villa najlepsze jest w temperaturze 14-15°C.
Grigioramato Pinot Grigio Macerato, Tesirare
nowość
REGION: DOC Delle Venezie (Veneto)
KRAJ: Włochy
KOLOR: pomarańczowe
RODZAJ: wytrawne, niefiltrowane, EKOLOGICZNE
Grigioramato Macerato Tesirare to pomarańczowe wino włoskie, wytrawne, niefiltrowane, z apelacji DOC Delle Venezie. Produkowane przez Italo Cescon w 100% z ręcznie zbieranych winogron ze szczepu Pinot Grigio. Dojrzewa w butelce przez co najmniej 12 miesięcy. Kolor miedzianopomarańczowy, lekko zamglony z powodu braku filtracji. Wyczuwalne są stopniowo aromaty cytrusów, grejpfruta i mandarynki, dając miejsce na nuty dojrzałej moreli, lukrecji, lekkie nuty mięty i sosny. Na podniebieniu pełne i otulające, świeże, z delikatnymi taninami i mineralny finisz. Doskonałe jako aperitif, wspaniale komponuje się z potrawami smażonymi, rybnymi przystawkami i białym mięsem. Ciekawe z dojrzałymi i pleśniowymi serami. Warto też spróbować z kuchnią orientalną.
KANOHI Sauvignon Blanc, Marlborough
nowość
REGION: Marlborough
KRAJ: Nowa Zelandia
KOLOR: białe
RODZAJ: wytrawne
KANOHI to wino białe, wytrawne produkowane i butelkowane w Marlborough w Nowej Zelandii w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc. Piękny, jasny i klarowny kolor. W aromacie bardzo mocno wyczuwalny aromat marakui i dojrzałych owoców tropikalnych – bardzo charakterystyczne dla Sauvignon Blanc z tego regionu. Wino o zrównoważonej kwasowości, z długim i świeżym finiszem. Serwować schłodzone do temperatury 6-8°C. Doskonałe jako przyjemny aperitif, ale również w towarzystwie ryb i owoców morza.
Les Teysserons, Haut-Médoc 2017
nowość
REGION: Haut-Medoc (Bordeaux)
KRAJ: Francja
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Les Teysserons to wino francuskie, czerwone, wytrawne z regionu Haut-Médoc w Bordeaux. Produkowane w ze szczepów Cabernet Sauvignon – 50%, Merlot – 50%. Głęboki czerwony kolor, w aromacie dominuje jeżyna i czarna porzecza. Na podniebieniu wino jest dobrze zbalansowane, z dobrze zintegrowanymi garbnikami. Długi finisz. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do czerwonych mięs, pieczeni i serów. wskazane jest otwarcie na godzinę przed spróbowaniem. Wino może być przechowywane przez kilka lat.
Pinot Noir Il Tralcetto IGT Veneto, Italo Cescon
nowość
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne
Wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w regionie Veneto w 100% ze szczepu Pinot Noir. Barwa dosyć jasna, rubinowoczerwona. Przyjemny świeży, owocowy aromat, głównie wiśni z nutą róż i cytrusów. Smak przyjemny i owocowy, wyczuwalne przyprawy, taniny miękkie i dosyć delikatne. Najlepiej podawać w temperaturze 16-18ºC do wędlin, potraw z grilla, mięs, pieczonego drobiu, pizzy, makaronów i serów.
Prosecco Rose Popi
nowość
REGION: Prosecco Rose
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne
Prosecco Rose Popi to lekko wytrawne różowe Prosecco produkowane i butelkowane we Włoszech przez Vini Tonon. Powstaje ze szczepów Glera (90%) i Pinot Noir (10%). Prosecco Rose Poppi można połączyć z daniami takimi jak przystawki rybne i mięsne oraz daniami głównymi. Doskonałe również jako delikatny aperitif. Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C.
Rompicapo Merlot Tulipe 2019, Tesirare
nowość
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: czerwone
RODZAJ: wytrawne, ekologiczne
Rompicapo Merlot Tulipe to wino włoskie czerwone, wytrawne produkowane w Piave w 100% z ręcznie zbieranych, ekologicznych winogron szczepu Merlot. Dojrzewa w beczkach przez 6 miesięcy, a następnie jeszcze 6 miesięcy w butelce. Wino ma przyjemny, intensywny rubinowy kolor z granatowoczerwonymi refleksami. W nosie aromat małych czerwonych jagód, delikatne przyprawy i kwiatowe niuanse. Wino z dobrym ciałem i harmonijnymi aromatami. Smak bogaty, z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami oraz z delikatną, elegancką taniną. Finisz świetnie zbalansowany. Bardzo dobrze komponuje się z drugimi daniami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Doskonałe do dojrzałych lub pikantnych serów. Ciekawe z półmiskiem wędlin.
Villa Teresa Rose (BIO)
nowość
REGION: Veneto
KRAJ: Włochy
KOLOR: różowe
RODZAJ: lekko wytrawne, EKOLOGICZNE
Villa Teresa Rose to wino różowe, lekko wytrawne (7 g cukru/litr), ekologiczne produkowane i butelkowane w północnych Włoszech (prowincja Treviso, wzdłuż brzegów rzeki Piave) przez Vini Tonon. Powstaje z winogron Raboso i Merlot bez sztucznych nawozów i pestycydów. Moszcz bardzo szybko oddziela się od skórek, aby uzyskać jasny różowy kolor oraz poprawić świeżość i aromat. Piękny, delikatny różowy kolor. Elegancki i subtelny owocowy zapach z nutami poziomki. Świeże, ze zrównoważoną kwasowością na podniebieniu. Świetne do serów, ryb i pizzy, jako aperitif i między posiłkami. Najlepsze schłodzone do temperatury około 6-8°C.